ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Τ' ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΣΠΑΡΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Τ' ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΣΠΑΡΑΚΗ


Το ερχόμενο Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ θα στηθεί στα Ανώγεια το άγαλμα του μεγάλου Ανωγειανού τυφλού λυράρη, Μανώλη Πασπαράκη γνωστού σε όλους μας ως ο ”Στραβός”.
Επτά χρόνια μετά την 29 Ιουλίου 2007 όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος στα Υακίνθεια , ο Στραβός που γλέντησε γενιές και γενιές Ανωγειανών, βρίσκει την θέση του στον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων , κάτω από τον χώρο του Πολύκεντρου ,όπου στο μέλλον θα δημιουργηθεί και η Μουσική Ακαδημία Ανωγείων.


Την εκδήλωση για τον μεγάλο λυράρη έχουν υπό την αιγίδα τους ο Δήμος Ανωγείων, ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων και οι φίλοι των Υακινθείων,καθώς το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Λουδοβίκου  των Ανωγείων.
Η εκδήλωση θα συνεχιστεί μετά τον χώρο που θα στηθεί στο άγαλμα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου ”Μειντάνι”, τον τόπο που ο Στραβός μεγαλούργησε και τραγούδησε τις χαρές και τις πίκρες των Ανωγειανών στις δύσκολες δεκαετίες μετά την Κατοχή.
Στο πρόσωπο του θα τιμηθούν ουσιαστικά όλοι οι μεγάλοι μερακλήδες εκείνης της εποχής ,ο Νεοκλής Σαλούστρος και ο Μυρομανώλης που έπαιζαν μαζί του καθώς και ο κόσμος που έκανε μαντινάδα τον ήχο της λύρας του,ο Μερτζάνης,ο Χουμάς ,ο Καφατσής,ο Λαμπρινός και τόσες άλλες εμβληματικές μορφές του τόπου μας.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί για να παίξουν την λύρα του Στραβού ο Ψαραντώνης,ο Νικηφόρος Αεράκης,ο Δημήτρης Πασπαράκης και ο Άρης Πρεβεζάνος.


27 χρόνια μετά τον θάνατο του στις 10 Απριλίου 1987 ο Μανώλης Πασπαράκης και η εμβληματική μορφή του θα βρίσκεται για πάντα στους δρόμους του χωριού που περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή στις μαγικές καντάδες της πιο αγνής εποχής.
Όσοι παλιότεροι είναι ακόμα εν ζωή θα βρεθούν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τον άνθρωπο που απάλυνε με τις κοντυλιές του την δύσκολη καθημερινότητα τους και για να πουν στους νεότερους τη σημασία που έχει να τιμάς και να σέβεσαι το παρελθόν σου.






ΠΗΓΗ: http://www.anogi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............