ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΞΕΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 7.30 ΤΟ ΠΡΩΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΞΕΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 7.30 ΤΟ ΠΡΩΙ



Το Πρόγραμμα του Οδοιπορικού
ΑΞΕΝΤΙ | 07:30 – 10:00
Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 60 λεπτά
Στάσεις των δέκα περίπου λεπτών για ενημέρωση – συζήτηση



Συγκέντρωση στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής (28ο χλμ του δρόμου Ηρακλείου – Αγίου θωμά, 1 χλμ πριν τον οικισμό Αγιο Θωμά). 



Πέρας συγκέντρωσης και αναχώρηση στις 07:30
Στάσεις στα εκκλησάκια: ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΩΣΤΟΣ, ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ – ΑΓΙΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ. Τα αρχικά κτίσματα των ναών είναι της περιόδου 10ος – 16ος αι και εξυπηρετούσαν τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων του Αξεδιού από το 10ο αι μέχρι το 1730 που προσχώρησαν ομαδικά στο μωαμεθανισμό.
ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ | 10:30 - 13:30
Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 70 λεπτά
Στάσεις των δέκα περίπου λεπτών για ενημέρωση – συζήτηση
Συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θωμά στην Πλάκα. 
Πέρας συγκέντρωσης και αναχώρηση στις 10:30
Στάσεις στα εκκλησάκια: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ, ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ (ενοριακός σταθμός) – AΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ – ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΣΑΦ, ΚΕΡΑ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (στα Αργάθια), ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (στα Παγανιανά), ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (στον Καβαλάρη). 


Τα αρχικά κτίσματα των ναών είναι της περιόδου 9ος – 16ος αι. Ο σπηλαιώδης ναός της Κερά Σπηλιώτισσας υπήρξε παλαιότατο λάξευμα και χώρος λατρείας των χθονίων θεοτήτων και ειδικότερα της Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης. Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάσαφ πιθανολογείται ότι είναι λάξευμα και χώρος Χριστιανικής λατρείας του 5ου αι. μ.Χ. Μόνο τα εκκλησάκια του Χριστού στην Πλάκα (1880) και Άγιος Παντελεήμων (1901) είναι νεότερα κτίσματα.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑ | 13:30 - 14:30
Από το μονοπάτι της βορειοδυτικής πλευράς του οικισμού του Αγίου Θωμά (δυτικά του Καβαλάρη) κατεβαίνουμε στο προσκύνημα της Παναγίας Καρδιώτισσας. Η πεζοπορία θα γίνει μόνο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες (ο χρόνος, οι λειτουργικές ανάγκες στο προσκύνημα και η δυνατότητα γεύματος στις «Αγροικίες»)







Πληροφορίες & Όροι Συμμετοχής

Οδηγός θα είναι ο Κωστής Ι. Βασιλάκης
Στην εκκίνηση της κάθε διαδρομής θα μοιραστούν χάρτες
Απαραίτητη προϋπόθεση για μια ξεκούραστη διαδρομή είναι η τήρηση των χρονικών πλαισίων και η κατάλληλη υπόδηση (παπούτσια)
Η μετάβαση στους χώρους συγκέντρωσης (Αγία Παρασκευή στο Αξέδι και Δημοτικό Σχολείο στην Πλάκα) γίνεται με Ι.Χ. των οδοιπόρων
Η οργάνωση της πεζοπορίας και η ξενάγηση είναι προσφορά των δημιουργών της ιστοσελίδας «Άγιος Θωμάς 2014» Κωστή Ι. Βασιλάκη και Σπύρου Ι. Σταρίδα
Θα τηρηθεί η σειρά δήλωσης συμμετοχής στην πεζοπορία και το σύνολο των πεζοπόρων δε μπορεί να ξεπεράσει τους σαράντα (40)
Στις δηλώσεις συμμετοχής δηλώνετε τηλέφωνο επικοινωνίας στο οποίο θα οριστικοποιηθεί η συμμετοχής σας την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............