Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΔΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΟΜΠΡΟΥΚ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΔΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΟΜΠΡΟΥΚ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ



Στηνπεριοχή του Καρτερού, της μοναδικής άξιοποιήσιμης παραλίας 
στο βόρειο τμήμα του Ηρακλείου και μια από τις μεγαλύτερες όλης της βόρειας πλευράς της Κρήτης.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, το μεσημέρι στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, παρουσία εκπροσώπων των δήμων Ηρακλείου και Χερσονήσουν θα μεταβούν στο σημείο για να παραλάβουν την έκταση των 251 στρεμμάτων, που ξεκινάει από την περιοχή της Φλωρίδας - μετά τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας - και φθάνει ως το Τομπρούκ, αφήνοντας εκτός - προς το παρόν τουλάχιστον - τη δημοτική πλάζ Καρτερού.
Στο δήμο Ηρακλείου, μάλιστα, έχει φθάσει έγγραφο με το οποίο ζητείται η παράδοση του χώρου, όπως προβλέπεται. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε εκδώσει αποφάσεις, με τις οποίες επέστρεφε τμήματα εκτάσεως στους παλιούς ιδιοκτήτες τους, ωστόσο οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, ενώ άγνωστο παραμένει το αν και πότε θα τεθούν σε ισχύ.




Η πλάζ Καρτερού προ δεκαετιών ήταν η πιό αγαπητή πλαζ για τους Ηρακλειώτες. Προστατευμένη από τους βορειοδυτικούς ανέμους, το δυτικότερο τμήμα της, προσφερόταν για κολύμπι ακόμα και όταν δυνάμωναν τα μελτέμια. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ανακοινώθηκε από το ΙΘΑΒΙΚ ότι μια μεγάλη κηλίδα από ζωϊκά απόβλητα προερχόμενη από τα σφαγεία, ταξίδευε αργά βορειοανατολικά και απειλούσε την πλάζ.





Σήμερα τα σφαγεία δεν λειτουργούν πιά. Παραμένει όμως η «πληγή» του τοπίου που δημιουργήθηκε βορειοδυτικά στα βράχια από έργα στο αεροδρόμιο και από την περίφραξη ζωτικού χώρου με ανέγερση κτιρίου από την 126 Σμηναρχία που προκλητικά στέλνει τα απόβλητά της με αγωγό στην παραλία αντί να τα διοχετεύει σε δεξαμενή βοθρολυμάτων. Παραμένουν και τα σκουπίδια!
Κυρίως όμως παραμένει η αδιαφορία για μια πλάζ που την επισκέπτονται όσοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να υποστούν την μεγαλύτερη μετακίνηση, το κόστος ή το «κλίμα» μιας εμπορευματοποιημένης πλαζ.




Μια τεράστια έκταση 300 στρεμμάτων στην περιοχή της πλάζ Καρτερού έχει παραχωρήσει προ 15ετίας ο ΕΟΤ στους Δήμους Ηρακλείου, Ν.Αλικαρνασσού και Γουβών, με σκοπό να την αξιοποιήσουν. Ο σχεδιασμός που υπάρχει περιελάμβανε τουριστικές υποδομές και χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού, και ψυχαγωγίας. Η παραχώρηση αυτή εξασφάλιζε στους παραπάνω Δήμους, κάτι που άλλοι Δήμοι αλλά και ομάδες πολιτών διεκδικούν, δηλαδή τη διαχείριση των παραλιών. Αυτών που σε μια νύχτα, πριν λίγα χρόνια, παρέδωσε η τότε κυβέρνηση στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) Α.Ε  προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αυτοδιοίκησης.
Αντί όμως οι Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν στα λίγα και άμεσα μέτρα που καθιστούν τους χώρους φιλικούς και προσβάσιμους, με πρώτο τον καθαρισμό και την εποπτεία των χώρων, τους άφησαν να υποβαθμίζονται.




http://www.newsit.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............