Οι αγγειοπλάστες του
Θραψανού από τα τέλη του 19ου αιώνα
μέχρι περίπου το 1975, τους θερινούς μήνες
έστηναν τα εργαστήρια τους σε άλλα μέρη
της Κρήτης , όπου κατασκεύαζαν και
διέθεταν την παραγωγή τους. Πάνω από
180 Θραψανιώτικα Βεντεμάρικα καμίνια
λειτουργούσαν σε όλη την Κρήτη.
Η εποχιακή αυτή
μετακίνηση, η Βεντέμα, ξεκινούσε
περίπου 20 Μαΐου και τελείωνε πριν από
τις 14 Σεπτεμβρίου, (ημέρα γιορτής του
Τιμίου Σταυρού και πολιούχου του
Θραψανού) .
Η μετακίνηση αυτή ήταν
οργανωμένη κατά ομάδες , που ονομαζόταν
τακίμια
Το τακίμι αποτελούνταν
από έξι άτομα.
Το Μάστορα, το
Σοτομάστορα, τον Τροχάρη (ήταν και
Καμινάρης) τον Ξυλά, το Χωματά, τον
Κουβαλητή.
Ο Μάστορας , ήταν ο
αρχηγός του Τακιμιού.
Καλός αγγειοπλάστης ,
κυρίως στην κατασκευή μεγάλων αγγείων,
όπως των πιθαριών.
Ο Μάστορας ήταν
αυτός που οργάνωνε τα πάντα Επέλεγε την
περιοχή που θα γινόταν η Βεντέμα,
συμφωνούσε με τον ιδιοκτήτη της γης που
θα έστηναν το καμίνι και γενικά χρεωνόταν
και την επιτυχία αλλά και την αποτυχία
της Βεντέμας.
Ο Σοτομάστορας
κατασκεύαζε ποιο μικρά αγγεία (σταμνιά,
κουρούπια κ.ά) και βοηθούσε το Μάστορα
στην κατασκευή των μεγάλων αγγείων
Ο Τροχάρης , που
έκανε και τον Καμινάρη, γύριζε το
χειροκίνητο τροχί του Μάστορα . Η ποιο
σημαντική δουλεία του όμως ήταν το
ψήσιμο των αγγείων. Μια κακή καμινιά ,
σήμαινε αποτυχία και χαμένη δουλειά.
Ο Χωματάς, αναγνώριζε
το καλό (κατάλληλο) χώμα , το μάζευε, το
«κοπάνιζε» το κοσκίνιζε , και το
παρέδιδε έτοιμο για «μάλαγμα» και
δημιουργία πηλού.
Ο Ξυλάς , μάζευε τα
απαραίτητα ξύλα για το καμίνι. Τα φόρτωνε
και τα κουβαλούσε με το γαϊδουράκι
Ο Κουβαλητής, έκανε
όλες τις βοηθητικές δουλειές και βοηθούσε
παντού και όλους ενώ είχε και τη φροντίδα
των ζωντανών (ζώων)
Ο κάθε ένας είχε από
ένα μεγάλο και γερό ζωντανό συνήθως
γαϊδούρι για τις ανάγκες της Βεντέμας.
Ο Λογαριασμός
Μετά το τέλος της
Βεντέμας , ο Μάστορας έκανε το λογαριασμό
.
Ο Μάστορας και ο Τροχάρης
έπαιρναν από μία και ένα τέταρτο της
πάρτης, ο Σοτομάστορας , ο Χωματάς και
ο Ξυλάς από μία πάρτη και ο Κουβαλητής
το μισό της πάρτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου