ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΙΔΑΚΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΙΔΑΚΗΣ


Ο Μανώλης κατάγεται απο το χωριό Μοναστηράκι του Δήμου Αρκαλοχωρίου της περιφέρειας Μονοφατσίου, Ηρακλείου Κρήτης. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1961 και από πολύ μικρός είχε πάθος με τη λύρα. Χαραχτηριστικό είναι οτι από μικρή ηλικία έπαιζε σε γλέντια στο χωριό του, τους σκοπούς της λύρας μόνο με το στόμα (μπουκόλυρα). Εκεί στο χωριό του τον άκουσε ενα βράδυ ο μεγάλος δάσκσλος της Κρητικής μουσικής Θανάσης Σκορδαλός και προέτρεψε τον πατέρα του να του αγοράσει μια λύρα.
Λέγεται οτι ο πατέρας του δεν μπορούσε λόγω οικονομικών δυσκολιών να του αγοράσει τη λύρα και του την αγοράσε ο ίδιος ο Σκορδαλός το 1974 περίπου όπου ο Μανώλης ήταν σε ηλικία 13 ετών. Κλεινόταν στο δωμάτιο του ώρες ατελείωτες προσπαθώντας να μάθει τους σκοπούς που έπαιζαν τότε τα πρότυπα του ο Σκορδαλός, ο Μουντάκης, ο Κλάδος, ο Σταυρουλάκης, ο Μελεσσανάκης κ.α.
Στην πολύχρονη πορεία του στην Κρητική μουσική ο Μανώλης Ρασιδάκης έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Βαγγέλης Τσαφαντάκης, ο Γιάννης Πετσάκης, ο Στέφανος Αναστασάκης, ο Παύλος Σηφάκης, ο Μιχάλης Πετσάκης, ο Γιάννης Φραγκιαδάκης, ο Γιώργος Καραγιώργης, ο Κώστας Καραντινός κ.α.


Δισκογραφικά έχει παρουσιάσει τέσσερις προσωπικές εκδόσεις, ενώ έχει και πάρα πολλές συμμετοχές σε δίσκους φίλων και συνεργατών όπως ο Β.Τσαφαντάκης, ο Κώστας Καραντινός, ο Δ. Παπαδάκης, οι Μιχάλης και Αντώνης Φραγκιαδάκης κ.α.
Ο Μανώλης Ρασιδάκης είναι ένα πραγματικό "κόσμημα" για την Κρητική μουσική και για ολόκληρη την Κρήτη. Είναι απο τους καλύτερους δεξιοτέχνες της λύρας και με σωστές αρχές, ήθη και αξίες. Στον ιδιο δρομο που χάραξε ο Μανώλης προχωρούν και οι δύο γίοι του Σταύρος & Λευτέρης παίζοντας τουμπερλέκι και λαούτο αντίστοιχα.

Ο Μανώλης Ρασιδάκης ζει με την οικογένειά του στο Ηράκλειο και έχει ταξιδέψει δυο φορές στην Αυστραλία, δυο φορές στη Κύπρο, ενώ έχει εμφανιστεί και σε πολλά μέρη της Ελλάδας καλεσμένος από τοπικούς συλλόγους Κρητών, δίνοντας πάντα τον καλύτερο του εαυτό και διατηρώντας με σεβασμό το χρώμα και το άρωμα της Κρητικής μουσικής.
Σταθμός στην δισκογραφική του καριέρα ήταν αναμφισβήτητα το CD ο "ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ" με το τραγούδι ''Σε μια στιγμή'' όπως και το αμέσως επόμενο με τίτλο ''ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ'' όπου οι εκτελέσεις του σε παλιά κομμάτια δεν έχουν προηγούμενο. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική του έκδοση έχει τίτλο "Χρυσή Αυγή".
Ο Μανώλης Ρασιδάκης είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος - οικογενειάρχης με μοναδικές δεξιοτεχνικές δυνατότητες στην λύρα και σίγουρα έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην Κρητική Μουσική Παράδοση.






ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............