ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΒΟΘΩΝΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΒΟΘΩΝΑ

Ο Βόθωνας ή Λακούδια είναι ένα πολύ μικρό οροπέδιο που βρίσκεται 40km νοτιοανατολικά των Χανίων, κοντά στο χωριό Βαφές. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του χωριού Βαφές, μέσω βατού χωματόδρομου. Το τοπίο των γύρω βουνών είναι εκπληκτικό, με τα επιβλητικά Λευκά Όρη στο φόντο και τις ακτές της Γεωργιούπολης στα βόρεια.


Είναι ένα ερημικό, καλά προστατευμένο οροπέδιο σε υψόμετρο 600m, το οποίο καλύπτεται από χορτάρι, μερικά διάσπαρτα δέντρα και μια στέρνα με πόσιμο νερό. Θεωρείται ότι κάποτε ήταν μια λίμνη, η οποίααποξηράθηκε. Σήμερα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος από τους βοσκούς των τριγύρω χωριών.



 Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στο οροπέδιο του Βόθωνα είχε ο Ιμπαήμ Πασάς Αληδάκης τα άλογά του, επειδή ήταν προστατευμένος χώρος, και ανέβαινε ψηλά στις πλαγιές του για να τα καμαρώνει. Ο Αληδάκης ήταν ένας διαβόητος Τουρκοκρητικός που ζούσε στον πύργο του στο κοντινό χωριό Μπρόσνερο κι ήταν ένας από τους πιο άγριους Γενίτσαρους της Κρήτης. Άρπαζε τις περιουσίες των χριστιανών, τα κοπάδια τους και στα δικαστήρια τα παρουσίαζε σαν δικά του. Κατά την επανάσταση του 1770, μαζεύτηκαν οι χριστιανοί των γύρω χωριών, πολιόρκησαν τον πύργο του και τον έσφαξαν μαζί με τους 180 σωματοφύλακές του.



Επίσης, στον οικισμό Πλακούρες πάνω από το οροπέδιο του Βόθωνα, έγιναν οι πρώτες συνεδριάσεις της επαναστατικής συνέλευσης όπου εκλέχτηκε η προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης πού την αποτελούσαν οι Ιωάννης Σφακιανάκης πρόεδρος, Ελευθέριος Βενιζέλος αντιπρόεδρος και μέλη οι Αντ. Χατζηδάκης Εμμ. Ζαχαράκης Γ. Μυλονογιάννης και Μ. Γιαμαλάκης, πού κυβέρνησε μέχρι το 1898 οπότε ήλθε ο πρίγκιπας Γεώργιος.












ΦΩΤΟ:  http://eparxiakofos.gr/ - http://www.cretanbeaches.com/

ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............