ΠΑΤΡΙΚ ΛΙ ΦΕΡΜΟΡ - Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΥΜΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΠΑΤΡΙΚ ΛΙ ΦΕΡΜΟΡ - Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΥΜΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Από τη Μάνη έως την Κρήτη ο ατρόμητος ταξιδευτής και συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ δεν έζησε απλώς κοντά στους ανθρώπους της χώρας μας, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μάχη της Κρήτης κατά των Ναζί.

Τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις από την μακρά παραμονή του στη χώρα μας, σε μια χώρα που μαστιζόταν από πείνα και δυστυχία εκείνα τα χρόνια, αλλά και από ανυπόκριτη δοτική ενέργεια, εξύμνησε στη συνέχεια σε μια σειρά από βιβλία που εξέδωσε.

Το Spectator φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη ζωή αυτού του ανθρώπου που μαγεύτηκε από την άγρια ομορφιά του κρητικού τοποίου, που αντιλήφθηκε τους αρχικούς δισταγμούς των ντόπιων απέναντι σε έναν Αγγλο (αρκεί να σκεφτούμε εκείνη την ταραγμένη περίοδο), αλλά που στη συνέχεια έγινε ένα με αυτούς, ενεπλάκη στην καθημερινότητά τους και φυσικά έγραψε γι' αυτούς.
Για πολλούς Βρετανούς ο Πάτρικ Λι Φέρμορ ήταν η σύγχρονη εκδοχή του Λόρδου Μπάιρον και δεν είναι τυχαίο ότι με το ξέσπασμα του πολέμου ο Φέρμορ κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά, αλλά εξαιτίας της γνώσης που κατείχε ήδη για τον ελλαδικό χώρο, απεστάλη στο Σώμα Γενικών Καθηκόντων (General Service Corps) και έγινε στρατιωτικός σύνδεσμος στην Αλβανία.

Πολέμησε στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, επέστρεψε στην Κρήτη τρεις φορές, τη μία με αλεξίπτωτο. Ανήκε σε μια ολιγάριθμη ομάδα αξιωματικών που είχε ως στόχο της της οργάνωση της αντίστασης του νησιού στη γερμανική κατοχή. Μεταμφιεσμένος ως βοσκός με το ψευδώνυμο Μιχάλης ή Filedem (Φιλεντέμ=φίλε μου Αδάμ), έζησε περισσότερα από δύο χρόνια στα βουνά. Με τονΓουίλιαμ Στάνλεϊ Μος ως υπαρχηγό, Ο Λη Φέρμορ οδήγησε την ομάδα που συνέλαβε το 1944 τον Γερμανό διοικητή, Χάινριχ Κράιπε. Οι Κρητικοί γιορτάζουν τη μνήμη της απαγωγής του Κράιπε κοντά στις Αρχάνες.
Από πολύ νωρίς ο Φέρμορ ήρθε σε επαφή με το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, αλλά στη συνέχεια και λόγω του Β' Παγκόσμιου Πολέμου εισχώρησε στην ενδοχώρα της Μάνης και φυσικά αγάπησε όσο τίποτα άλλο την Κρήτη ωσάν να ήταν γενέθλιος τόπος.

Τα βιβλία του, όπως και μια βιογραφία του, κυκλοφορούν και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............