Δύο πεζοπορίες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, μία εισαγωγική και μία για πιο έμπειρους πεζοπόρους θα υλοποιήσει ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου την Κυριακή, 6 Απριλίου
Μαργαρίτες – Ελεύθερνα
Η Εισαγωγική πεζοπορία απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την φύση και να μυηθούν σταδιακά στην μαγεία της πεζοπορίας μέσα σε αυτήν. Οι αρχάριοι πεζοπόροι θα κάνουν μια τρίωρη πανέμορφη διαδρομή στην ανοιξιάτικη φύση γύρω από τις Μαργαρίτες. Η πεζοπορία ξεκινά μέσα σε μια λαγκαδιά με πυκνή βλάστηση. Φθάνουν στον οικισμό Κάτω Τριπόδο και από αγροτικό δρόμο και τμήμα του μονοπατιού Ε4 επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας. Συνεχίζουν μέχρι τον Πρινέ και μετά με το λεωφορείο στις Μαργαρίτες, όπου θα γίνει ξενάγηση σε εργαστήρια κεραμικής από την αρχαιολόγο Ειρήνη Γαβριλάκη. Στην συνέχεια τα λεωφορεία θα τους μεταφέρουν στον οικισμό Αλφά, τόπο καταγωγής του μουσικού Κώστα Μουντάκη, όπου θα γίνει μια μικρή εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο και την Αλφιανή παρέα.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ: Κέντρο αγγειοπλαστικής, ένα "Ανοικτό Μουσείο".
Οι Μαργαρίτες βρίσκονται στην πρώην επαρχία Μυλοποτάμου, 20 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Το χωριό δεσπόζει σε έναν καταπράσινο κάμπο, όπου το πράσινο των κυπαρισσιών εναλλάσσεται με το πράσινο των ελαιώνων. παλιά αρχοντικά και εκκλησίες, θολωτές πόρτες και περίτεχνα ανώφλια μαρτυρούν την ιστορία του τόπου και την αρχοντιά των κατοίκων. Τα ονόματα που επιβιώνουν, οι Δάνδολοι, οι Δαλαμβέληδες, οι Καλλέργηδες, αντανακλούν το βυζαντινό και το βενετσιάνικο παρελθόν. Το όνομα του χωριού, το οποίο απαντά σε τούρκικα και βενετσιάνικα έγγραφα, αποτελεί παράφραση της λέξης μαγαρίτες. Από τα μαγαρικά, τα πήλινα σκεύη που κατασκευάζονταν εδώ.
Το όνομα του χωριού δηλώνει τη σχέση του με την αγγειοπλαστική παραγωγή. Πράγματι οι μαργαρίτες υπήρξαν ένα από τέσσερα μεγάλα αγγειοπλαστικά κέντρο της Κρήτης, μαζί με το Θραψανό, το Κεντρί και τα Νοχιά.
Οι απαρχές της αγγειοπλαστικής τέχνης χάνονται στα βάθη των αιώνων, αφού μερικοί θεωρούν ότι αυτή άνθισε μαζί με τη γειτονική αρχαία Ελεύθερνα. Τα εργαστήρια, μικρά παραλληλόγραμμα λιθόχτιστα κτήρια και ανοικτά στην οροφή τους καμίνια, φαίνονται κατά μήκος του δρόμου, έξω από το χωριό. Γύρω τους έχουν αρκετό υπαίθριο χώρο για τις εργασίες που έπρεπε να γίνονται υπαίθρια, όπως το κοπάνισμα του χώματος και το πλάσιμο του πηλού.
Οι Μαργαρίτες σημαντικό ρόλο στην ιστορία των βεντεμάρικων τακιμιών, των ομάδων, δηλαδή, αγγειοπλαστών που, υπό την πίεση της ανέχειας και των δυσκολιών, εγκατέλειπαν το χωριό τους για να εργαστούν εποχικά σε άλλους, γειτονικούς τόπους. Η δουλειά τους εξαρτιόταν από τη βεντέμα, δηλαδή τη σοδειά, η αποθήκευση της οποίας απαιτούσε νέα πιθάρια. Οι πιθαράδες, λοιπόν, προτιμούσαν να μετακινούνται οι ίδιοι, παρά να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, πράγμα δύσκολο στο κακατράχαλο κρητικό τοπίο.
Οι μαργαριτσανοί αγγειοπλάστες διατηρούν την τέχνη τους, μεταδίδοντάς την από πατέρα σε γιο και συνδέονται, μέσω των αρχέγονων τεχνικών που ακόμα χρησιμοποιούνται, με τους αρχαίους αγγειοπλάστες. Ακόμα κι αν η τεχνολογία πλέον διευκολύνει την καθημερινότητά τους, οι τεχνίτες φέρουν την πατρογονική εμπειρία, μιαν εμπειρία που τους επιτρέπει να επιχειρούν το "επόμενο βήμα". Διότι η βάση της παράδοσης στο χωριό αυτό είναι πολύ ισχυρή και μακραίωνη. (Ειρήνη Γαβριλάκη, 2014)
Ελεύθερνα- Αλφά
Οι έμπειροι πεζοπόροι θα ξεκινήσουν λίγο πριν τις Μαργαρίτες μέσα σε μια λαγκαδιά με πυκνή βλάστηση. Η πεζοπορία γίνεται υπό σκιά και είναι απόλαυση. Φθάνουν στον οικισμό Κάτω Τριπόδο και από αγροτικό δρόμο και τμήμα του μονοπατιού Ε4 επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας. Από μονοπάτι μπαίνουν σε ρεματιά καλυμμένη από πλατάνια και τρεχούμενα νερά ,περνούν από εγκαταλειμμένους οπωρώνες, μάρτυρες των οποίων είναι τα διάσπαρτα πηγάδια. Επισκέπτονται τους λαξευμένους ρωμαϊκούς τάφους και συνεχίζουν μέσα σε δάσος από κυπαρίσσια ακολουθώντας μονοπάτι που τους οδηγεί στον οικισμό Αλφά, όπου θα συναντήσουν την άλλη ομάδα.
Ώρες πορείας: 5
Πληροφορίες – εγγραφές: καθημερινά Δευτέρα- Παρασκευή 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου, Αβέρωφ 25 ( στοά), τηλέφωνο 2810-344588 και στην ιστοσελίδα www.pezoporikos.gr, όπου υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής.
ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου