ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΟΥΝΑΡΑΣ Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΟΥΝΑΡΑΣ Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

Τον Βασίλη Τζουνάρα τον γνώρισα πριν απο 20 χρόνια, οπου και υπήρξαμε συνάδελφοι στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 

«Ονομάζομαι Βασίλης Τζουνάρας και τα τελευταία 10 χρόνια, ζω και εργάζομαι στο νησί της Γαύδου, έχοντας το νοτιότερο Ραδιοφωνικό σταθμό τηςΕλλάδας, και ίσως της Ευρώπης.


Οι περίπου σαράντα μόνιμοι κάτοικοι του νοτιότερου νησιού της Ευρώπης απέκτησαν συντροφιά πριν από δέκα χρόνια, όταν ο Βασίλης Τζουνάρας αποφάσισε να στήσει το δικό του ραδιοφωνικό σταθμό στη Γαύδο προκειμένου να αποκτήσει φωνή το πανέμορφο ακριτικό νησί. Δυστυχώς όμως από τότε μέχρι σήμερα κανένας κρατικός παράγοντας δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. 

«Οταν επισκέφτηκα πρώτη φορά τη Γαύδο την ερωτεύτηκα. Τότε αποφάσισα πως ήθελα να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου σε αυτό τον επίγειο παράδεισο και λόγω του ότι όλα μου τα χρόνια τα πέρασα μέσα σε ένα ραδιοφωνικό στούντιο, έφτιαξα ολομόναχος τον Γαύδος FM» λέει ο κ. Τζουνάρας και εξηγεί για ποιο λόγο είναι έτοιμο να... σωπάσει το μοναδικό ελληνικό ραδιόφωνο που ακούγεται στη νότια Κρήτη.



«Ο σταθμός λειτουργεί με γεννήτριες και παίζω μόνο μαγνητοσκοπημένα σποτ, μη μπορώντας να κάνω ζεύξη στις κεραίες. Τόσα χρόνια προσπαθώ να πάρω μια κρατική επιχορήγηση για να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό του σταθμού και να προσλάβω ακόμη έναν άνθρωπο για να βγάζουμε περισσότερες ζωντανές εκπομπές, αλλά εις μάτην» σημειώνει με πικρία ο κ. Τζουνάρας και συμπληρώνει: «Πρόσφατα επιχείρησα να μπω στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αλλά μου ζήτησαν φορολογική δήλωση των τριών τελευταίων χρόνων με εκκαθαριστικό 90.000 ευρώ. Είναι δυνατόν; Πού να τα βρω τόσα έσοδα; Στη Γαύδο ζω, αλλά φαίνεται πως οι κύριοι του Δημοσίου έχουν ξεγράψει από τη μνήμη τους το εν λόγω νησί με τους λιγοστούς κατοίκους! Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, πριν από δύο μήνες μου έκοψαν και τις δύο μοναδικές κρατικές διαφημίσεις, από το κρατικό λαχείο και τον ΟΠΑΠ» λέει και σημειώνει: «Οπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να καλύψω μόνος μου όλα τα έξοδα του σταθμού και πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί θέλουν να φιμώσουν για πάντα μια ακριτική φωνή».

Οπως μας εξήγησε ο ακρίτας ραδιοφωνικός παραγωγός, τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμά του Γαύδος FM ακούγεται και μέσω Διαδικτύου. «Μέχρι και από τη Λιβύη μού στέλνουν αφιερώσεις. Στόχος μου ήταν να φτάσει η φωνή της Ελλάδας και στην Αφρική. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό θα παραμείνει όνειρο».

Οσον αφορά την καθημερινότητα; «Τα πράγματα εδώ είναι δύσκολα. Το χειμώνα είμαστε αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές φορές μάς στέλνουν τρόφιμα με ελικόπτερο. Το νησί ερημώνει και φταίνε όλοι οι καρεκλοκένταυροι που αντί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου, κοιτούν πώς να το σβήσουν από το χάρτη. Πολλές φορές έχω σκεφτεί να τα παρατήσω όλα και να φύγω από το νησί, αλλά από την άλλη, όταν ατενίζω τη θάλασσα, σκέφτομαι πως θα καθίσω να παλέψω γι’ αυτό που τόσα χρόνια προσπαθώ. Ο Γαύδος FM πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται από το νοτιότερο μετερίζι του ελληνισμού».


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ


Ο Σταθμός «ΓΑΥΔΟΣ FM 88,8 Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» είναι ο μοναδικός που ακούγεται στα νότια παράλια της Κρήτης, φέρνοντας την Γαύδο πιο κοντά, βγάζοντας την από την απομόνωση που την καλύπτει, κυρίως τους Χειμερινούς μήνες.

Κρατάει συντροφιά στους λιγοστούς κατοίκους, -αφού οι υπόλοιποι σταθμοί που ακούγονται εδώ, καθώς και στην νότια Κρήτη είναι στην αραβική γλώσσα -, ταυτόχρονα όμως διαφημίζει και μέσω του διαδικτύου την Γαύδο, στα πέρατα του κόσμου επιτελώντας κοινωνικό έργο.

Χρόνια τώρα προσπαθώ να επικοινωνήσω με Υπουργεία και διάφορους φορείς, να τους ενημερώσω για την ύπαρξη μου εδώ στο νότο, και να ζητήσω την στήριξη τους, ώστε να συνεχίσει ο ραδιοφωνικός σταθμός την λειτουργία του με αξιοπρέπεια, και ακόμα δεν το κατόρθωσα.

Δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά και οι 45 κάτοικοι του νησιού, και η νότια Κρήτη, που ο σταθμός είναι και η δική τους φωνή.

Τα προβλήματα και τα θέματα που με απασχολούν είναι αρκετά αλλά θα σταθώ στα πιο σημαντικά.
Με εκτίμηση


Βασίλης Τζουνάρας

Τηλ 28230 83037

fax 28230 83035 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............