ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΦΕΝΤΟΝΙ "ΕΝΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ" - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΦΕΝΤΟΝΙ "ΕΝΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ"

Βρίσκεται στο χωριό Ζωνιανά του νομού Ρεθύμνης και απέχει μόλις 43χλμ από το Ηράκλειο και 52χλμ από το Ρέθυμνο.


Ένα σπήλαιο μια ιστορία ...... Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια απο τότε που ανακαλύφθηκε , παραμένει στις μνήμες των παλιών και ο Θρύλος ξαναζωντανεύει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη και του κάθε ανθρώπου που θα δεχτεί να δεί την ομορφιά που μπορεί να μας δώσει η φύση στο φυσικό της περιβάλλον .
Έτσι ακριβώς είναι και ο Θρύλος για το σπήλαιο του "Σφεντόνη" . Σύμφωνα με το Θρύλο , μέσα στο σπήλιο κατοικούσε μια νεράιδα, που έλαμπε σαν τον ήλιο όταν καθρεφτίζεται πάνω στη θάλασσα, έλαμπε σαν τον αστερισμό που βγαίνει για πρώτη φορά στον ουρανό , έτσι και η νεράιδα είχε τόση ομορφιά που θαμπωνόσουν σαν την αντίκριζες.



Ο Θρύλος λέει οτι κάθε μέρα την ίδια ώρα , έβγαινε η νεράιδα απο το σπήλιο , και πήγαινε στη βρύση που είναι πιο κάτω απο τη σπηλιά για να λουστεί . Ένας βοσκός την είχε δεί πάρα πολλές φορές , αλλα κάθε φορά που πήγαινε να την πλησιάσει , δεν πρόφταινε , η νεράιδα χανόταν μέσα στο σπήλιο . Έτσι ο βοσκός αποφάσισε να βρεί ή να εφεύρει κάποιον τρόπο , που να μπορεί να της μιλήσει , ή να τη παγιδέψει .
Μια μέρα λοιπόν έκατσε και την παραμόνευε , μέχρι η νεράιδα εμφανίστηκε. Κι ετσι όπως έσμηξε ο πόθος του μεγάλωνε όλο και περισσότερο , και όπως την κοίταζε χωρίς να σκεφτεί τι έκανε τη στιγμή , έβγαλε απο τη τσέπη του μια σφεντόνα πάνινη , και τη σημάδεψε , πληγώνοντας την . Η νεράιδα χάθηκε απο μπροστά του , αφήνοντας πίσω της ένα μαντήλι κόκκινο-βαμμένο. Η Ονομασία του σπηλαίου πάρθηκε απο τον βοσκό μιά και τον αποκαλούσαν "Σφεντόνη"



Η άλλη εκδοχή που μιλάει για την ονομασία αλλά και την ιστορία που είχε το σπήλαιο στα παλαιά χρόνια είναι οτι το σπήλαιο αποτέλεσε σε δύσκολους καιρούς καταφύγιο και τόπο σωτηρίας για κατατρεγμένους και επαναστάτες (χαΐνηδες στην Κρητική διάλεκτο)μιά και το σπήλαιο ήταν πολύ δυσεύρετο αλλά και απροσπέλαστο για κάποιον που πήγαινε πρώτη φορά .
Όπως φημολογείται, σε έναν από αυτούς οφείλει και το όνομά του. Στο Σφακιανό χαΐνη Σφεντόνη, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση είχε βρει καταφύγιο στο σπήλαιο. Μια μέρα που έψηνε κρέας τον είδε ένας νεαρός. Τον πλησίασε και του ζήτησε λίγο για να φάει. Κι ο Σφεντόνης από θυμό ή από φόβο μην τον προδώσει, τον κλώτσησε τόσο δυνατά με το στιβάνι (μπότα) του που τον σκότωσε.
Το όνομα του σπηλαίου μάλλον προέρχεται από αυτόν.




Οι εκδοχές και οι ιστορίες του σπηλαίου , είναι πολλές , η ερώτηση ίσως όμως που θα ειπωθεί από εσάς τους αναγνώστες αλλά και όλους όσους ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο την ονομασία του σπηλαίου, είναι πραγματικότητα ναι ή όχι;
Υπάρχουν νεράιδες στις μέρες μας; Ή είναι απλώς μύθοι , και θρύλοι που τους έπλαθαν οι άνθρωποι , για να κατανοήσουν , και να εξηγήσουν κάποια ανεξήγητα φαινόμενα;
Εγώ προσωπικά , όταν επισκέφτηκα την "Τρύπα του Σφεντόνη" ένιωσα πραγματικά ένα δέος αλλά και έναν απερίγραπτο θαυμασμό για τις ομορφιές που μπορεί κανείς να βρεί στη Κρήτη . Ένα πράγμα όμως με άφησε άφωνη σε τούτο το σπήλαιο .



Ένας θάλαμος του σπηλαίου ονομάζεται "Φάτνη" . Θα απορείτε βέβαια κι εσείς για πιο λόγο πάρθηκε και δόθηκε αυτό το όνομα . Στο θάλαμο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το πολύ περίτεχνο άγαλμα , που έχει σχηματιστεί με τα χρόνια από σταλαγμίτες και σταλακτίτες , και αναπαριστάνει την Παναγία που μέσα στα χέρια της κρατά το Υιό της τον Ιησού Χριστό......



ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://www.kritikoi.gr/ - http://www.visitgreece.gr/

ΠΗΓΗ: http://www.kritikoi.gr/



1 σχόλιο:

  1. η Κρήτη είναι ένα μαγικό ελληνικό νησί με υπέροχα μέρη, νόστιμο φαγητό και μοναδική παράδοση o καθένας αξίζει και πρέπει να το επισκεφτεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Post Top Ad

.............