ΓΑΥΔΟΣ Η ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΓΑΥΔΟΣ Η ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ


Απέναντι από τη Χώρα Σφακίων, καταμεσίς του Λιβυκού Πελάγους, βρίσκεται η ακριτική Γαύδος, το νοτιότερο σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Οι μόλις 50 κάτοικοι του νησιού, μοιάζουν με ιππότες - μοναχοί, ταγμένοι σε μια ιερή αποστολή: να διατηρήσουν ζωντανό έναν τόπο, που παρά το μικρό μέγεθός του, έχει τεράστια σημασία, ιστορική-αρχαιολογική, αλλά και περιβαλλοντική. 






Μπορεί αυτό να ακούγεται σαν υπερβολή, αλλά σίγουρα, οι πάνω από πέντε χιλιάδες επισκέπτες που περνούν από το μικροσκοπικό νησάκι κάθε καλοκαίρι, νιώθουν ευγνωμοσύνη γι αυτούς τους κουζουλούς ακρίτες, που σε πείσμα των καιρών και της λογικής, παραμένουν στον τόπο τους, αδιαφορώντας για τα αγαθά του πολιτισμού, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, να να νιώσει κάτι από τη μαγεία της Γαύδου. 




Ο χρόνος εδώ μοιάζει να έχει σταματήσει και δεν ευθύνεται γι αυτό η απουσία των πολιτισμικών και τεχνολογικών ανέσεων του δυτικού κόσμου -ούτε ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχει καλά-καλά το νησί- αλλά αυτή η αίσθηση ότι εδώ κι αιώνες σε αυτά τα χώματα τίποτα δεν αλλάζει κι οι ρυθμοί του ανθρώπου ακολουθούν τους ρυθμούς της φύσης. Αυτό δεν είναι απόλυτα αλήθεια, αφού η Γαύδος στο απώτατο παρελθόν γνώριζε μεγάλη ακμή, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πληθυσμιακή. Κατοικημένη από την παλαιολιθική εποχή, αναφέρεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια, ως το νησί της Καλυψώς, η Ωγυγία. Άκμασε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Βυζαντίου, επέζησε της Ενετικής και Οθωμανικής κατάκτησης, για να αποδεκατιστεί πληθυσμιακά από το νεοελληνικό κράτος. 





Αλλά για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία: είναι ένας από τους τελευταίους παραδείσους της γης, ένα μέρος που μπορείς να έρθεις σε επαφή με τη φύση και τον εαυτό σου. Να ζήσεις για λίγες μέρες το όνειρο, σαν άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους, χωρίς κοινωνικές τάξεις, ανέσεις και περιττά υλικά αγαθά, σχεδόν και... χωρίς ρούχα, αφού στη Γαύδο αφθονούν οι γυμνιστές. 





Τα τουριστικά δωμάτια είναι λιγοστά και λιτά, αλλά οι φιλόξενες παραλίες της θα δεχτούν τη σκηνή σας για λίγες μέρες. Το σκηνικό είναι μαγευτικό στην αμμουδιά του Αϊ-Γιάννη, την παραλία του Λαυρακά και το Σαρακίνικο. Εκεί οι ταξιδιώτες βρίσκουν την ησυχία ή τη συντροφικότητα, πλάι σε γαλήνια νερά, προφυλαγμένοι στα τραπεζάκια φιλόξενων μαγειρείων ή εντός των λιγοστών ενοικιαζόμενων δωματίων που μαγεύουν με την απλότητά τους.



Η Γαύδος είναι ιδανική για μια μικρή εκδρομή, αν παραθερίζετε στο Φραγκοκάστελο, στα Σφακιά, αφού απέχει μόνο λίγες ώρες. Το καραβάκι για τη Γαύδο αναχωρεί από τη Χώρα Σφακίων, που βρίσκεται μόλις δέκα με δεκαπέντε λεπτά από το Φραγκοκάστελο.






http://www.notosvillas.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............