ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΦΥΤΡΩΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΦΥΤΡΩΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ


Παραγωγός φύτεψε ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες φυτά σταμναγκαθιού σε έκταση 30 στρεμμάτων.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Ο παραγωγός  Νίκος Μαυρουδάκης ο οποίος φύτευε κηπευτικά στην καλλιεργήσιμη έκταση που κατέχει στη Μεσαρά, πήρε μια απόφαση ζωής: Να τα «ξεπατώσει» όλα και να επενδύσει σε ένα πικρό αλλά νόστιμο χόρτο, το σταμναγκάθι, όλα του τα όνειρα και όλους τους κόπους του.


Ύστερα από μια δοκιμαστική καλλιέργεια σε ένα στρέμμα, σε έκταση  30 στρεμμάτων, στον Πλάτανο,  φύτεψε 1.200.000 φυτά σταμναγκαθιού!
Που τα βρήκε; Σκαρφάλωσε στα όρη του Νομού Χανίων ο κ. Μιχάλης Χαχλάκης και του έδωσε τους σπόρους .
Στο Τυμπάκι ομάδα βιοκαλλιεργητών έκανε τους σπόρους, φυτά και στη συνέχεια όλοι έπιασαν δουλειά για να κάνουν 1.200.000 τρύπες σε ειδικά πανιά για να γίνει εδαφοκάλυψη .
Πως θα προωθήσει τόσο μεγάλη παραγωγή που υπολογίζεται ότι θα «δίνει» δυο τόνους ημερησίως;
Συνέστησε μαζί και με άλλους συνεργάτες την εταιρεία ΚΡΗΤΑΝ ΓΗ (CRETAN GAIA). Ο ίδιος ασχολείται με τη γη οι υπόλοιποι  έχουν αναλάβει την προώθηση του προϊόντος, τη διαφήμιση και το κλείσιμο συμφωνιών εντός και εκτός συνόρων.
«Για να κάνεις μια δουλειά χρειάζεται ρίσκο. Ξεκίνησα πέρσι δοκιμαστικά με ένα στρέμμα και 20.000 φυτά.
Βέβαια για μια τέτοια επένδυση κόπιασε πολύς κόσμος ενώ δούλεψε και θα δουλέψει και άλλος τόσος.Μου άρεσε η καλλιέργεια αν και έχει δυσκολίες στη συγκομιδή. Ένα άτομο καθαρίζει 30 κιλά -35 κιλά την ημέρα .Η παραγωγή πωλήθηκε όλη, γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Φέτος η τιμή διαμορφώθηκε από τα 2,70 – 3 ευρώ το κιλό.  Έχω ήδη  ανοίξει αγορές στην  Αθήνα  και τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε στο MadeinCreta.

«Όλοι δυσκολευτήκαμε λόγω του όγκου της παραγγελίας. Να φανταστείτε ότι δε βρίσκαμε τις καρτέλες  για να μεταφέρουμε τα φυτά ούτε τις τόσες φιάλες των φλόγιστρων που απαιτήθηκαν για να ανοίξουμε τις  τρύπες των ειδικών πανιών για την εδαφοκάλυψη. Έβρεχε κιόλας και δεν άνοιγαν εύκολα!»

Εκτός από τα 30 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας η μονάδα μεταξύ άλλων διαθέτει: τελευταίας τεχνολογίας θερμοκηπιακή καλλιέργεια με ψύξη και θέρμανση καθώς γίνεται και πιλοτική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, μονάδα αφαλάτωσης, μονάδα παραγωγής, ενώ αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για πλύσιμο και στέγνωμα των φυτών.
Η αρχή
Την αρχή για την καλλιέργεια σταμναγκαθιού στη Μεσαρά την έκανε ο κ. Χαχλάκης, πριν δέκα χρόνια.
Αυτός έφερε το άγριο ραδίκι στην περιοχή για να κάνει καλλιέργεια, καθώς αυτό ήταν προνόμιο των Χανίων. Όταν έκανε το δικό του βήμα σε μια μικρή έκταση για αρχή, όλοι τον κορόιδευαν, λέει χαρακτηριστικά στο  MadeinCreta, και μερικοί ίσως το κάνουν ακόμα.
Τον ίδιο όμως δεν το νοιάζει. Του φτάνει που μερικοί παραγωγοί, δέκα συνολικά, από τις Γκαγκάλες, τον Πλάτανο και το Πετροκεφάλι, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματά του.
Ο κ. Μιχάλης Χαχλάκης σκαρφαλώνει στα όρη των Χανίων για να βρει τους καλούς σπόρους
    
Ο ίδιος είναι και ο «προμηθευτής» των σπόρων του κ. Μαυρουδάκη. Δέκα χρόνια πάνω στα βουνά έμαθε ποιος είναι ο καλός σπόρος, αυτός που θα «πιάσει» και θα είναι «άγριος».Το κριτήριο είναι ένα όπως είπε:«του σπόρου δεν πρέπει να του αγγίζει η μέλισσα».
«Εγώ φτιάχνω τα φυτά, βρίσκω τους σπόρους. Το πρώτο σταμναγκάθι τα πήρα από τον Ομαλό.  Πηγαίνω πάντα στα μεγάλα υψόμετρα ,στο Ασκίφου, το Φραγκοκάστελο.
Στην αρχή έκανα μοσχεύματα αλλά επειδή η διαδικασία είναι περίπλοκη μάζευα σπόρους, τους επιλεγμένους. Προτιμώ αυτούς που δεν τους αγγίζει η μέλισσα. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά. Τόσα χρόνια έμαθα, τον καλό σπόρο. τον ξεχωρίζω με το μάτι».

Ανέφερε επίσης ότι η καλλιέργειά του είναι εύκολη και το μόνο που «φοβάται» το σταμναγκάθι  είναι ο καιρός .Δεν έχει αρρώστιες , δεν θέλει ραντίσματα και χημικά.  
«Φέτος φύτεψα καινούρια φυτά τέλος Ιουλίου. Αρχές Οκτωβρίου έκοβα μέχρι Απρίλιο, Μάιο. Μετά βγάζουν αγκάθια. Τα κόβεις τέλος Ιουλίου  και αυτό συνεχίζει να σου δίνει. Είναι πολυετές φυτό  και μπορείς να «κόψεις»  και τέσσερις φορές μέσα σε ένα χρόνο».
Σήμερα ο κ. Χαχλάκης καλλιεργεί 90.000 φυτά σε έκταση επτά στρεμμάτων.

ΠΗΓΗ: www.madeincreta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............