ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΣΗΜΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΣΗΜΙ

Στην Μεσσαρά των μύθων και της Ιστορίας έχουν μείνει έντονα ίχνη πάνω στα πετρώματα. Το ανάκτορο της Φαιστού, η Γόρτυνα, αλλά και άλλες άγνωστα οικιστικά σύνολα προμηθεύτηκαν δομικά υλικά από συγκεκριμένους χώρους που η έρευνα σιγά- σιγά φέρνει στο φως.
Τα αρχαία λατομεία της Μεσσαράς, στους Βουκολιάδες Πλώρας –Απεσωκαρίου, στο Λαβύρινθο, στο Λαβυρινθάκι, στα Μάταλα, στο Βαθύ Λίθινου, στη Φαιστό, στον Πανασσό κλπ), διατηρούν ενδιαφέροντα στοιχεία της αρχαίας τεχνολογίας και συνδέονται στενά αφενός με την αρχαία γλυπτική και λιθοξοϊκή, και αφετέρου με την κοινωνική και οικονομική ιστορία των αρχαίων χρόνων.
Από το «λας» βγαίνει και το «λαός». Λαός σημαίνει «πλήθος από πέτρες». Ο Κέκροψ ερχόμενος στην Αθήνα, θέλησε να πληροφορηθεί πόσοι ήσαν οι κάτοικοί της. Τους παρήγγειλλε να βάλει ο καθένας πολίτης μια πέτρα σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Μετά μέτρησε τις πέτρες και είδε ότι υπήρχαν δύο χιλιάδες. Ένεκα τούτου οι πολίτες ονομάσθηκαν λαός εκ του «λας» που σημαίνει λίθος.
Απαραίτητη είναι η συμβολή των θετικών επιστημών (γεωλογίας, χωρικής γεωγραφίας , χημείας, κ.ά.), στην ερμηνεία της πολυδιάστατης τεχνικής και τεχνολογικής προσέγγιση των αρχαίων λατομείων. Τα λατομεία, χώροι καθημερινής και επίπονης εργασίας ταπεινών ανθρώπων και ειδικευμένων τεχνιτών, συνέβαλαν αποφασιστικά πολλές φορές χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει οι δημιουργοί των την κατασκευή θαυμαστών πόλεων (Φαιστός, Γόρτυνα, Κομμό, Αγία Τριάδα, Ρύτιον, Βάκιοτες, Λασσαία και πλήθος μνημείων) , γλυπτικής, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, καθώς και αγγείων, εργαλείων, εργαστηριακών σκευών και πολεμικών υλικών. Έμειναν ακόμα άλυτα αινίγματα για την άγνωστη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις τα οποία ζητούν λύση.
Τα λατομεία εργοτάξια συστηματικής εξόρυξης και κατεργασίας λίθων, τα λατομεία υπήρξαν κοιτίδες δημιουργίας μεγάλων έργων της αρχαιότητας, αλλά και αντικειμένων που κάλυπταν τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων.

Ο στόχος της ομιλίας του γεωλόγου, εκπαιδευτικού και μελετητή των αρχαίων λατομείων της Κρήτης κ. Στέλιου Μανωλιούδη, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του πολιτιστικού Συλλόγου Ασημίου σε συνεργασία με το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς, είναι να γνωρίσει στο ευρύτερο κοινό της Μεσσαράς, τα αρχαία λατομεία της, μαζί με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των, την οργάνωση και τη λειτουργία τους, τα εργαλεία, τις τεχνικές εξόρυξης, λάξευσης και μεταφοράς των γωνιόλιθων κλπ αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική που μπορούν να προσθέσουν στην περιοχή της Μεσσαράς σε συνδυασμό με τα μνημεία του πολιτισμού.
Η ομιλία θα γίνει στη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, πρώην κοινότητα Ασημίου, ημέρα Παρασκευή 21 Μαρτίου και ώρα 7.00 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............