ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΙΤΣΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΙΤΣΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Κριτσάς  ‘’ΛΑΤΩ’’, στο παλαιό ελαιουργείο ‘’Αρχαύλη’’, πραγματοποιήθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2014, με την έκθεση φωτογραφίας ‘’Οι ομορφιές του τόπου μας’’ του κ. Γεωργίου Αφορδακού.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Κριτσάς. 
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης καλωσόρισε τους  παραβρισκόμενους και έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του έργου, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Κριτσάς ‘’ΛΑΤΩ’’.


Επιτέλους ολοκληρώθηκε ένα έργο μετά από πολλά χρόνια και πολλές προσπάθειες που ξεκίνησε από το 1995 η Κοινότητα Κριτσάς και ολοκληρώθηκαν  από τον ενοποιημένο Δήμο του Αγίου Νικολάου.
Η προώθηση του θέματος και η επίλυση  των προβλημάτων που ανέκυπταν άρχισε το 1995 επί Προεδρίας του κ. Γιάννη Σιγανού και το 1999 ο Δήμος Αγίου Νικολάου επί Δημαρχίας του κ.Ζερβού προχώρησε στην αγορά του εν λόγω ακινήτου.
Το 2000 εκπονήθηκε αρχιτεκτονική μελέτη από τον Δήμο με ανάθεση στον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ.Οδυσσέα Σγουρό .
Το έργο προχώρησε σε 2 φάσεις:
Το 2001 εκτελέσθηκε το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση-ανάδειξη και αξιοποίηση παλαιού ελαιοτριβείου Αρχαύλη» προϋπολογισμού έργου 125.878,21 €.
Η χρηματοδότηση έγινε από το πρόγραμμα LEADER  και εκτελέστηκε  από τον εργολάβο κ.Σελούντιο .

 

Η 1η φάση ολοκληρώθηκε το 2001.
Το έργο παρέμενε έκτοτε ημιτελές και παρά τις υποσχέσεις κατά καιρούς από διάφορους παράγοντες, τα αιτήματα του Δήμου και των τοπικών φορέων ,δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Κινδύνευε έτσι να απαξιωθεί το έργο και γι αυτό το 2008 προχωρήσαμε επί Δημαρχίας Δημητρίου Κουνενάκη και επί προεδρίας Εμμανουήλ Πάγκαλου, στην εκπόνηση μελέτης για την αποπεράτωση πλέον του κτιρίου.
Ο προϋπολογισμός αυτής της φάσης ήταν 575.0000 με ΦΠΑ και το εντάξαμε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ .
Βεβαίως όλα αυτά ήταν προ κρίσης ,γιατί σήμερα δεν ξέρω κατά πόσο θα υπήρχε ανάλογη δυνατότητα.
Το έργο  ξεκίνησε το 2009 με ανάδοχο εργολάβο την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΛΥΔΑΚΗΣ- ΝΙΧΛΟΣ.



Το τελικό κόστος του έργου ανήλθε σε 562.947€.

Το κτίριο πολλαπλών χρήσεων αποτελείται από ισόγειο χώρο εμβαδού 307,53 m2 και διώροφο τμήμα εμβαδού 122,48 m2. Το ισόγειο περιλαμβάνει την κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (αμφιθέατρο), τον εκθεσιακό χώρο , το γραφείο πληροφόρησης και υποδοχής, τις εσωτερικές τουαλέτες και το κυλικείο. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει το πατάρι και αποθηκευτικός χώρος.
Οι εξωτερικοί βοηθητικοί χώροι των τουαλετών και του μηχανοστασίου έχουν εμβαδόν 73,39 m2. Ο περιβάλλον χώρος έχει επιφάνεια 326,00m2.
Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το τι θα μπορούσε να γίνει στον χώρο όπως επίσης υπάρχουν ακόμα κάποιες ατέλειες που θα αποκατασταθούν στην πορεία.
Παραμένει όμως το γεγονός ότι ανοίγουμε ένα χώρο πολιτισμού στην Κριτσά που μπορεί να αποτελέσει κέντρο εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων, συναντήσεων ,συνεδρίων, ημερίδων τόσο για τους κατοίκους και τους νέους μας ,τα σωματεία  και τους Συλλόγους μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Ήδη υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για την φιλοξενία ανάλογων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και το Πολιτιστικό Κέντρο «ΛΑΤΩ» μπορεί να αποτελέσει πόλο  προσέλκυσης εκδηλώσεων και πολιτών.
Τη διαχείρισή του θα την έχει ο Δήμος, η Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς.



Ο χώρος θέλει φροντίδα και προσοχή ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Το Πολιτιστικό Κέντρο ΛΑΤΩ μαζί με 2 ιδιωτικούς μουσειακούς- εκθεσιακούς χώρους που έχουν  ή που θα ενταχθούν στο LEADER , μαζί με τα έργα που εξελίσσονται ,τις αναπλάσεις και τις μελέτες που εκπονούνται, τα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα, την ιστορία, την παράδοση  καθώς  και τους Συλλόγους  και φορείς της Κριτσάς, μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια αναβάθμιση του τόπου μας και για μια νέα πορεία αναπτυξιακή, πολιτιστική, κοινωνική.
Ευχαριστώ όλους όσους  κατά καιρούς βοήθησαν, στήριξαν, μελέτησαν, κατασκεύασαν και επέβλεψαν το έργο. Τον Πρόεδρο και την Τοπική Κοινότητα Κριτσάς, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, τον Συνεταιρισμό Γυναικών  και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς  για τη βοήθεια και την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης».
Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά με παραδοσιακές  κρητικές μελωδίες ο κ. Δημήτρης Σγουρός και ο κ. Μανώλης Πάγκαλος. Στον εξωτερικό χώρο του πολιτιστικού κέντρου είχε στηθεί μπουφές με παραδοσιακά κρητικά εδέσματα, γλυκά και μυζηθρόπιτες που προσέφεραν ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κριτσάς και ο Πολιτιστικό Σύλλογο Κριτσάς.

http://www.merambellonews.gr/2014/02/blog-post_7666.html
http://www.cna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............