ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΙΗΣΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ... ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΙΗΣΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ... ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΩΝ

 

H πυλη του Ιησου ήταν, η τρίτη στη  σειρά  μεγαλύτερη πύλη  του  χερσαίου  τμήματος των τειχών. Το όνομά της, όπως και του ομώνυμου προμαχώνα  οφείλεται  στην εκκλησία  του Ιησού Χριστού που βρισκόταν προς την εξωτερική  πλευρά  της οχύρωσης.  Με  την  πύλητου Ιησού εξασφαλιζόταν η  επικοινωνία  της  πόλης  με  τον  νότο. Η πρόσοψη της πύλης από την εσωτερική πλευρά των τειχών  ήταν η  ομορφότερη  από όλες τις  πύλες του  οχρωματικού περίβολου. 



Η πυλη του Ιησου αποτελείται από μια διάβαση, η  οποία  στο εσωτερικό της έχει δύο παράλληλούς θολοσκεπείς χώρους που χρησίμευαν ως χώροι αποθήκευσης όπλων και πολεμοφοδίων  καθώς και προσωρινής φρουράς  της πύλης. 
Η έξοδος  της πύλης  έχει  απλό  θύρωμα, επάνω  από το οποίο έχει  εντοιχιστεί πλάκα με χαραγμένη τη χρονολογία αποπεράτωσης, 1567  καθώς  και  ανάγλυφες πλάκες με το φτερωτό λιοντάρι του  Αγ. Μάρκου  και  τα  οικόσημα με τα αρχικά των ονομάτων των αξιωμτούχων του  Χάνδακα  οι  οποίοι είχαν την ευθύνη της κατασκευής της. Η έξοδος της προς την τάφρο είχε θύρωμα  απλής μορφής. 


Στις αρχές της  δεκαετίας του 1970, οι  κυκλοφοριακές ανάγκες της  πόλης δημιούργησαν τις  συνθήκες  να  κοπεί  μέρος  του  ευθύγραμμου   τμήματος  μεταξύ  των  προμαχώνων Ιησού και Βιτούρι, και  συγκεκριμένα  δίπλα  στην πύλη  Ιησού.  Ετσι  κατασκευάστηκε διπλή  συνεχόμενη  γέφυρα, τα  τμήματα  της  οποίας επικοινωνούν  με  τοξωτά  ανοίγματα.  Στα  ακραία  σημεία  του  εσωτερικού  της  γέφυρας  δημιουργήθηκαν  εμπορικά  μαγαζιά.








Πλέον έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο στην πόλη του Ηρακλείου, που αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά τη Λεωφόρο Νικ. Πλαστήρα από τη Χανιώπορτα ως την Καινούρια Πόρτα και τους δρόμους γύρω από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο (οδοί Σπιναλόγκας, Ρωμανού, Γιαννίκου) καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 
( που θα κρινει αν δεν έχει κρίνει ήδη... η κοινωνία )
Πρόκειται για Λειτουργική Περιβαλλοντική και Αισθητική Αναβάθμιση μιας μεγάλης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου.





Στην εξωτερική πλευρά η πρόσοψη της Πύλης προς την πόλη ξεχωρίζει ιδιαίτερα και είναι επενδεδυμένη και διακοσμημένη με λαξευμένους λίθους, σε διάταξη που προσδίδουν μεγαλοπρέπεια τόσο σε μορφή όσο και σε μέγεθος και οι οποίοι στερεώνονται και αποκαθίσταντα.
Επίσης και στο εσωτερικό της Πύλης τόσο στη  κεντρική θολωτή διάβαση όσο και στις αίθουσες γίνεται καθαρισμός των αρμών και αποκατάσταση των λίθων. 






ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............