Ο ΧΑΝΔΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ, Η ΚΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΤΩΝ... ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο ΧΑΝΔΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ, Η ΚΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΤΩΝ... ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Προικισμένο με πλούσια Ιστορία αλλά και μυθολογία, το Ηράκλειο της αρχαιότητας και του σήμερα, ο Χάνδακας των Αράβων, η Κάντια των Ενετών προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο με μάρτυρες και αποδείξεις τα μνημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.




Αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία σας επίσκεψη, θα εκπλαγείτε από τη νέα εικόνα του παραλιακού μετώπου του, στο οποίο έχει γίνει ένα πολύ επιτυχημένο λίφτινγκ. Στο ενετικό λιμάνι, βέβαια, δεσπόζει ο πραγματικά εντυπωσιακός Κούλες, ένα φρούριο που άντεξε 22 χρόνια πολιορκίας, πριν πέσει στα χέρια των Οθωμανών, και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων, αλλά και τα νεώρια.
Πάντως, για να δείτε το Ηράκλειο, μια πόλη που σφύζει από ζωή, καλό είναι να προτιμήσετε να το περπατήσετε, γιατί, όπως λένε πολλοί με χιούμορ, η ρυμοτομία του θυμίζει το Λαβύρινθο, ενώ αν επιλέξετε το αυτοκίνητο, πρέπει να έχετε ταλέντο στην οδήγηση για να βγείτε αλώβητοι από την περιπλάνησή σας στα πραγματικά στενά δρομάκια του.





Στη Λότζια

Ανεβαίνοντας από το λιμάνι θα συναντήσετε τη Λότζια, βενετσιάνικο κτίριο με οικόσημα και 82 μετώπες, που το 1987 πήρε το βραβείο Europa Nostra,ως το καλύτερα αναπαλαιωμένο και συντηρημένο μνημείο. Ενα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του Ηρακλείου είναι η κρήνη του Μοροζίνι ή τα «Λιονταράκια», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, με πολύ εντυπωσιακό γλυπτό διάκοσμο. Σε απόσταση 100 μέτρων από την πλατεία βρίσκεται το μεσαιωνικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και πολύ κοντά του ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά, ο οποίος είναι και ο προστάτης της πόλης. Στο κέντρο του Ηρακλείου θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, με πολύ σημαντικά εκθέματα από το ανάκτορο της Κνωσού και το Δίσκο της Φαιστού, ενώ στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, στα νότια τείχη, έχει ταφεί ο Νίκος Καζαντζάκης.



Εκτός των τειχών

Λίγο έξω από την πόλη, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. βρίσκεται η Κνωσός, ένας από τους πιο επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με το ανάκτορο του Μίνωα, την αίθουσα του θρόνου, τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, ενώ ο άλλος σημαντικός χώρος, η Φαιστός, απέχει 63 χλμ. και εκεί, σύμφωνα με το μύθο, βασίλεψε ο Ραδάμανθυς, αδελφός του Μίνωα και δικαστής του Κάτω Κόσμου. Οπωσδήποτε πρέπει να δείτε το παραδοσιακό χωριό Αρχάνες, 16 χλμ. από το Ηράκλειο, από τους αμπελώνες του οποίου παράγεται εκλεκτό κρασί. Επίσης το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο χωριό Μυρτιά αξίζει λίγο από το χρόνο σας, για να δείτε από κοντά χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου συγγραφέα. Σε απόσταση 15 χλμ. από το Ηράκλειο βρίσκεται το ΕνυδρείοCretaquarium – Θαλασσόκοσμος, που αξίζει να το επισκεφτείτε, καθώς είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αποτελεί μια εμπειρία που σίγουρα δεν περιμένετε να ζήσετε στις διακοπές σας.




Οι παραλίες

Οσοι αναζητούν την έντονη ζωή θα προτιμήσουν τη Χερσόνησο και τα Μάλια, για πιο ήρεμους τύπους και οικογένειες ενδείκνυται η Αγία Πελαγία, ενώ πολυσύχναστη είναι και η Αμμουδάρα. Αυτοί που θα επιλέξουν το Λιβυκό πέλαγος μπορούν να κολυμπήσουν στα θρυλικά Μάταλα, τη Μέκκα των χίπις τη δεκαετία του '60. Αλλες επιλογές στα νότια του νομού είναι η Κόκκινη Αμμος, το Καλαμάκι, ο Κομός, οι Καλοί Λιμένες, ο Λέντας, ο Τσούτσουρας, ο Κερατόκαμπος, η παραλία στην οποία βγάζει το Αγιοφάραγγο, ο Κουδουμάς.



Διαμονή

Στο νομό διατίθενται 80.000 κλίνες, σύμφωνα με το διευθυντή της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου (2810 288108), Νίκο Φουντουλάκη, που χαρακτηρίζει την κίνηση φέτος ικανοποιητική. Υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια, ξεκινώντας ακόμη και από τα 30 ευρώ για ένα δίκλινο, αυξάνονται όμως ανάλογα με τις παροχές του κάθε ξενοδοχείου.


ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............