ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΘΟΥΡΙΑ - ΗΡΩΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΘΟΥΡΙΑ - ΗΡΩΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ


Συναυλία με θούρια-ηρωικά άσματα του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Βλαστού του Ρεθύμνιου και παρουσίαση βιβλίου με ένθετο ψηφιακό δίσκο διοργανώνουν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η Περιφέρεια Κρήτης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και τo ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.




Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο Παύλος Βλαστός (Βυζάρι Αμαρίου 1836 - Ρέθυμνο 1926) θεωρείται ο «πατέρας» της Κρητικής λαογραφίας. Η σημαντικότατη Συλλογή του για τον κρητικό πολιτισμό «θησαυρίζεται» στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Χανιά). Από τη Συλλογή του Π. Βλαστού ο καθηγητής μουσικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, Ανδρέας Γιακουμάκης εντόπισε τα ηρωικά θούρια του 19ου αιώνα, τα οποία και θα παρουσιάσει με τις χορωδίες – ορχήστρες της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο με τίτλο: «Θούρια τον 19ο αιώνα στην Κρήτη από τη Συλλογή Π. Βλαστού», με πατριωτικά τραγούδια του 19ου αιώνα (Θούριος του Ρήγα, ύμνος της Κρή- της, συνθέσεις του Π. Βλαστού κλπ.) τα οποία συνοδεύονται με εισαγωγικά σημειώματα, παρτιτούρες ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής και ένθετο ψηφιακό δίσκο.






Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Χαιρετισμοί.

Σύντομη αναφορά στο βιβλίο και τον ψηφιακό δίσκο “Θούρια στην Κρήτη του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Γ. Βλαστού”,

Ερευνα - επιμέλεια έκδοσης: Ανδρέας Αθ. Γιακουμάκης.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι: Κωνσταντίνος Φουρναράκης - προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Μιχαήλ Στρουμπάκης - επίκουρος καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τα θούρια από τη χορωδία: Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση κ. Λένας Χατζηγεωργίου και τη χορωδία και ορχήστρα της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης υπό τη διεύθυνση κ. Ανδρέα Γιακουμάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............