ΓΙΟΡΤΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΗ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΗ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ


Το Θραψανό είναι εδώ και αιώνες ένα από τα σημαντικότερα αγγειοπλαστικά κέντρα της Κρήτης. Οι θραψανιώτες αγγειοπλάστεςταξίδευαν σε όλο το νησί κάθε χρόνο για να κατασκευάσουν τεράστιααγγεία και πιθάρια για τα οποία ήταν (και είναι) ονομαστοί. Η αγγειοπλαστική παράδοση αιώνων συνεχίζεται και δίνει την κατάλληλη αφορμή για γιορτή. Κοντά στην 17η Ιουλίου (γιορτή Αγ. Μαρίνας), κάθε χρόνο, διοργανώνεται ένα τριήμερο συνήθως γλέντι.


 Εκτός από τις μουσικές και τους χορούς – που θα βρεις και σε κάθε άλλο πανηγύρι στην Κρήτη εξάλλου – θα δεις και τους αγγειοπλάστες επί τω έργω, να δημιουργούν πάνω στον θαυματουργό πηλό. Με λίγη τύχη θα δοκιμάσεις κι εσύ το ταλέντο σου στον τροχό! Επίσης, μια και το γλέντι στήνεται στην αυλή του ιστορικού σχολείου του χωριού θα έχεις τη ευκαιρία να επισκεφτείς το εσωτερικό του όπου θα δεις ακόμα τις επιγραφές και τιςζωγραφιές των Γερμανών, κατάλοιπα της Κατοχής, αλλά και την προθήκη με τις πήλινες δημιουργίες πολλών γενεών μαθητών. Παράδοση αιώνων, λέμε.  


Η Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη, ένας θεσμός βασισμένος στη μακραίωνη παράδοση αγγειοπλαστικής του Θραψανού, επιστρέφει και φέτος για το τριήμερο 15-17 Ιουλίου. Ελάτε να δούμε τους Θραψανιώτες Αγγειοπλάστες να δημιουργούν και να εκθέτουν.Να γίνουμε και μείς για λίγο Αγγειοπλάστες. Να ταξιδέψουμε στα παλιά, στη Θραψανιώτικη Βεντέμα και να γευτούμε το παραδοσιακό θραψανιώτικο ψητό στον ξυλόφουρνο! 
Ακολουθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανά ημέρα: 
Δευτέρα 15/07: Μιχάλης Πετσάκης
Τρίτη 16/07: Ψαρογιώργης
Τετάρτη 17/07: Νεκτάριος Σαμόλης  
Συμμετέχει και ο Λαογραφικός Όμιλος Λαζ. & Μανώλη Χνάρη.
 ΠΗΓΗ - http://cretazine.com
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............