Η ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΤΟΥ 1950 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΙΝΩΑ - ΠΕΔΙΑΔΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΤΟΥ 1950 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΙΝΩΑ - ΠΕΔΙΑΔΟΣ


Την... ποδηλατάδα του 1950 και του 1960 στην Κρήτη ξανά αναβίωνουν στον Δήμο Μίνωα-Πεδιάδος, εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών με... αντίκες και σύγχρονα ποδήλατα. Μικροί και μεγάλοι «ξεχύνονταιμε τα ποδήλατά τους στους δρόμους των δημοτικών διαμερισμάτων Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Καστελίου, Θραψανού, ξυπνώντας μνήμες και φωτογραφικές εικόνες του "παλιού καλού καιρού", τότε που το ποδήλατο ήταν βασικό μέσο μεταφοράς για εργαζομένους, αγρότες και μαθητές.


«Αναβιώνουν το χθες όπου στους παλιούς ξαναζωντάνευουν μνήμες του παλιού καιρού, ενώ οι νέοι μαθαίνουν. Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 ήταν συνηθισμένο γεγονός να βλέπεις εκατοντάδες ποδήλατα να κινούνται στα χωριά μας», δήλωσαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής. Μια ιδέα για να αναβιώσουμε μια ολόκληρη εποχή, τότε που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και το ποδήλατο ήταν αναγκαίο μέσο μεταφοράς. Από μαθητές εμείς, αλλά και οι παλαιότεροι πηγαίναμε στο γυμνάσιο διανύοντας πολλά χιλιόμετρα με το ποδήλατο. Γέμιζε ποδήλατα η περιοχή», 

Περισσότεροι από 1.000 θεατές, κάτοικοι της περιοχής, χειροκρότησαν τους 400 συμμετέχοντες στη συνάντηση του «χθες και του σήμερα», που οργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Αποστόλων, Σαμπά, Θραψανού, Ζωφόρων, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδος με στόχο ο «ποδηλατικός γύρος» να γίνει θεσμός στην περιοχή. Στο ποδηλατικό... μαραθώνιο οι 400 συμμετέχοντες διήνυσαν απόσταση 12 χιλιομέτρων ενώ στο τέλος οι διακριθέντες έλαβαν βραβεία.
Να θυμίσουμε ότι η Αρχή έγινε τον προπερισινό Απρίλιο .Η αρχική ιδέα γεννήθηκε το 2010 επί προεδρίας , στο Σύλλογο Αποστολιανών , του Γιάννη Δαμιανάκη. Τότε είχε τον χαρακτήρα της ποδηλατικής βόλτας.Ξεκίνησε από το κέντρο του χωριού με πορεία προς την Λιμνη του Θραψανού μέσα από τους αγροτικούς δρόμους της Πεδιάδας... μετά εξελίχθηκε σε ποδηλατικό γύρο για όλη την περιοχή, για όλη την Πεδιάδα!


ΠΗΓΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ





Post Top Ad

.............