Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ !!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ !!!


Ο αγριόγατος της Κρήτης (Felis sylvestris) είναι το μοναδικό είδος από τα αιλουροειδή που απαντάται στην Ελλάδα.
Ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, οπότε οι φοιτήτριες Α. Belardinelli και Ρ. Ciccone, μέλη επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν έναν αγριόγατο, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρι-κή παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακο­λουθήθηκε για τρεις μήνες.
«Η συγγένεια του κρητικού αγριόγατου, όπως και του αγριόγατου της Σαρδηνίας, με τον αφρικανικό αγριόγατο και όχι με τον ευρωπαϊκό (Felis sylvestris sylvestris) δημιουργεί ερωτήματα για την προέλευση των παραπάνω πληθυσμών.

Η μελέτη της βιολογίας του θα φωτίσει θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον του νησιού» μας λέει ο διευθυντής του μουσείου, κ. Μ. Μυλωνάς.
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι πληθυσμοί του ζώου είναι εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους, οι οποίοι ενισχύονται από το γεγονός ότι πρόκειται για νησιωτικούς πληθυσμούς που δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν από γειτονικούς πληθυσμούς.




ΠΗΓΗ - www.agrotourcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............