-
Στην είσοδο του λιμανιού, εκεί που τελειώνει ο δυτικός μόλος, δεσπόζει ένα επιβλητικό φρούριο. Κατά τη Βενετοκρατ...
-
Το να κατάγεσαι από το Ηράκλειο σημαίνει Να βρίσκεις πάντα παρέα για καφέ, ακόμη κι αν κατεβαίνεις μόνος σου στο κέντρο. Να ξέρεις ότι...
-
Ένα ιστορικό σχολείο της πόλης του Ηρακλείου όπου απο τα θρανία του πέρασαν πολλοί μαθητές, και καθηγητές. Το σχολικό συγκρότημα της ο...
-
Η περιοχή του Καράβολα άρχισε να κατοικείται για πρώτη φορά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι πρώτες κατοικίες κατασκευάστηκαν ...
-
Α λλο ένα τροχαίο δυστύχημα με 3 νεκρούς μετράει η Κρήτη . Σήμερα το πρωί Κυριακής 24 Απριλίου στο κόμβο - καρμανιόλα του Σκαλανίου...
-
Ο Μανώλης Βάρδας, ο δάσκαλος από τον Άγιο Νικόλαο ζούσε ήρεμα….μέχρι η ζωή να του δείξει το σκληρό πρόσωπό της….Μέχρι η μοίρα να του...
-
Υπάρχει ακόμα Ανθρωπιά στις μέρες μας τ ο ήθος ευτυχώς δεν έχει εκλείψει και αυτό βλέπουμε κατά καιρούς να το αποδεικνύουν στην πράξη συμπ...
Ο Νομός Ηρακλείου νομός έχει πολλά φαράγγια με τα περισσότερα από αυτά να διασχίζουν τους πρόποδες του Ψηλορείτη και των Αστερουσίων όρεων. Η περιοχή των Αστερουσίων έχει μερικά από τα πιο καταπληκτικά φαράγγια στην Ελλάδα, με πιο σημαντικό το Αγιοφάραγγο και τον Μάρτσαλο. Ωστόσο, το φαράγγι του Αγίου Νικολάου με το μαγευτικό Δάσος του Ρούβα είναι το πιο όμορφο φαράγγι στο νομό Ηρακλείου. Άλλα φαράγγια στο Νομό είναι του Αλμυρού και του Καρτερού, κοντά στο Ηράκλειο, το Αστρακιανό, της Άρβης, το Κουναβιανό. το Ασκιανό, το Κνωσσανό και το Αστρίτσι.
Φαραγγι Αποσελεμη
Ο ποταμός Αποσελέμης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κρήτης, μεταφέροντας τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου στην θάλασσα. Στην περιοχή ανάμεσα στην Ξεροκαμάρα και στα Αγριανά σχηματίζεται ένα βαθύ φαράγγι γεμάτο πλατάνια και άλλα μεγάλα δέντρα, τα οποία συνδυάζονται τέλεια με τους ελαιώνες της περιοχής.
Φαράγγι Τρυπητής (Αστερούσια)
Το φαράγγι της Τρυπητής σχίζει τα Αστερούσια Όρη στην μέση και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία της Τρυπητής, μετά από μια εντυπωσιακή διαδρομή σε χωματόδρομο. Το όνομα του το παίρνει από την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής, που είναι κτισμένη μέσα στο βράχο.
Φαράγγι Αγίου Σάββα
Το φαράγγι του Αγίου Σάββα αποτελεί φυσική συνέχεια του φαραγγιού της Τρυπητής, στα επιβλητικά Αστερούσια Όρη. Μέσα στο άνυδρο τοπίο των Αστερουσίων, ένα πυκνό δάσος από αγριελιές και χαρουπιές, θυμίζει μια όαση μέσα στην έρημο.
Αγιοφάραγγο
Το Αγιοφάραγγο βρίσκεται νότια της Μονής Οδηγήτριας και δημιουργήθηκε από τις κοίτες δύο ρεμάτων που ξεκινούν το ένα βόρεια - βορειοανατολικά από το Γυαλομονόχωρο και το άλλο βορειοανατολικά από την Οδηγήτρια. Το Αγιοφάραγγο καταλήγει στο Λιβυκό πέλαγος όπου απλώνεται μια μικρή αλλά θαυμάσια παραλία.
Φαράγγι Αγίου Νικολάου (Ρούβας)
Το φαράγγι του Αγίου Νικολάου, του Γάφαρη ή του Ρούβα, ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια στα ανατολικά και Σαμάρι στα δυτικά. Πρόκειται για το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη και της κεντρικής Κρήτης και πήρε το όνομα του από το ομώνυμο Βυζαντινό εκκλησάκι στη νότια είσοδο του. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, χαράδρες και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς και ορθοπλαγιές σπάνιας ομορφιάς.
Φαράγγι Πορτέλας
Η Πορτέλα βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου, η είσοδός της βρίσκεται στο χωριό Χόντρος και η έξοδός της στον Κερατόκαμπο. Θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα φαράγγια της Ελλάδας. Ειδικά όταν βρέξει, γίνεται πολύ θανατηφόρο.
Φαράγγι Καβουσίου
Το φαράγγι Καβουσίου βρίσκεται στον Κερατόκαμπο (Άνω Βιάννου, στο νότιο Ηράκλειο) στο όρος Δίκτη. Έχει συνολικό μήκος 1km και υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου 170m. Η διάσχισή του απαιτεί 10 τεχνικές καταβάσεις με μεγαλύτερη τη δεύτερη, που είναι 20m. Έχει τρεχούμενο νερό κυρίως την άνοιξη και μετά από έντονες βροχοπτώσεις.
Βοριζιανό Φαράγγι
Ένα ιδιαίτερα όμορφο και εντυπωσιακό φαράγγι του Ψηλορείτη είναι αυτό των Βοριζίων που ξεκινά λίγο έξω από τον ομώνυμο οικισμό . Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται πάνω στο μεγάλο ρήγμα Γέργερης – Καμαρών που έχει καταθρυμματίσει σε μεγάλο βάθος τα πετρώματα της «Τρίπολης».
Φαράγγι Αλμυρού
Το φαράγγι του Αλμυρού βρίσκεται στη θέση Λινοπεράσματα, πολύ κοντά στο Ηράκλειο, ανάμεσα στην Κέρη και την Καστροκεφάλα. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής τα ερείπια των 'Τριών Εκκλησιών', ενός καθολικού μοναστηριού, που χρονολογείται από το 14ο αιώνα.
Φαράγγι Μάρτσαλο
Το φαράγγι στο Μάρτσαλο έχει μήκος 2km και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά των Αστερουσίων, κοντά στο Ακρωτήριο Λίτινο. Το Μάρτσαλο είναι γνωστό για την σημαντική αποικία των φοινικόδεντρων του Θεόφραστου. Το φαράγγι καταλήγει στην ομώνυμη απάνεμη παραλία με το βοτσαλάκι.
Αστρακιανό - Κουναβιανό φαράγγι Καρτερού
Τα συνεχόμενα φαράγγια των Κουνάβων – Αστρακών – Καρτερού έχουν συνολικό μήκος 21,500 km περίπου και αποτελούν ουσιαστικά κομμάτια του ίδιου φαραγγιού. Το φαράγγι βρίσκετι ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στους Δήμους «Ν. Καζαντζάκης», Επισκοπής και Νέας Αλικαρνασσού και εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Γιούχτα και του φαραγγιού της Αγ. Ειρήνης στις Αρχάνες.
Κνωσανό Φαράγγι
Το Κνωσανό Φαράγγι (ή φαράγγι της Αγ. Ειρήνης) αποτελεί φυσική συνέχεια του όρους του Γιούχτα. Εκτείνεται νότια των Αρχανών (Άγιος Μάμας), διατρέχει τον οικισμό των Αρχανών στη θέση Κάτω Μύλος, την περιοχή Μυριστή, την Καρυδακιανή υδατογέφυρα, την υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης (Σπήλια) με συνολικό μήκος διαδρομής 5,7χλμ. και συνεχίζει βόρεια περνώντας από την Κνωσό.
Φαράγγι Αμπέλου
Το φαράγγι της Αμπέλου βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού των Γωνιών, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα νότια όρια αυτού. Η προσέγγιση του γίνεται εύκολα με αγροτικό δρόμο ο οποίος διασχίζει το φαράγγι σε όλο το μήκος του παράλληλα με την κοίτη του, που είναι ο ποταμός Αποσελέμης.
Φαράγγι Άρβης
Το φαράγγι της Άρβης βρίσκεται βόρεια του ομώνυμου χωριού (νότια του νομού Ηρακλείου κοντά στον Κερατόκαμπο) και είναι σχηματισμένο σε μαζώδη ασβεστόλιθο του Όρους Δίκτη. Η είσοδος του βρίσκεται δίπλα στη Μονή του Αγίου Αντωνίου και 700μ. από τον ομώνυμο οικισμό. Εκβάλλει στο Λιβυκό πέλαγος όμως το νερό δεν φτάνει ποτέ εκεί λόγω της εκμετάλλευσής του για άρδευση.
Φαράγγι Αχεντριά
Το φαράγγι του Αχεντριά βρίσκεται 52km νότια του Ηρακλείου και έχει μήκος 8km. Ενώ σε όλο το μήκος του είναι ξηρό, μετά την έξοδο του στο χωριό Μαριδάκι, μια πηγή σχηματίζει μια υπέροχη όαση δροσιάς με αιωνόβιους πλάτανους, τοπίο μοναδικό για τα άνυδρα Αστερούσια Όρη. Επίσης φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αρπακτικών πτηνών.
Φαράγγι Αμπάς
Το άγνωστο φαράγγι του Αμπά βρίσκεται 53km νότια του Ηρακλείου, σχίζοντας τα Αστερούσια Όρη, μέχρι να καταλήξει στη παραλία των Τριών Εκκλησιών. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο τεράστιος καταρράκτης 145m, φαινόμενο σπάνιο σε ένα τόσο άνυδρο μέρος, αλλά και το ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό αρπακτικών πτηνών στην Ευρώπη.
Φαράγγι Μεσοσφήνι
Το φαράγγι στο Μεσοσφήνι είναι ένα από τα πιο δύσβατα φαράγγια της Κρήτης και το μοναδικό με δύο μεγάλες κάθετες καταβάσεις 70m και 80m στο νησί. Έχει μικρό μήκος (2km) και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους λάτρεις της αναρρίχησης και τους canyoners της Κρήτης.
Φαράγγι Απολύχνου στις Μοίρες
Το φαράγγι της Απολύχνου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια από τις Μοίρες, σε μια κατάφυτη από ελαιώνες περιοχή. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη ρεματιά με ποτάμι, η οποία σε μερικά σημεία βαθαίνει, ενώ η βλάστηση σε πολλά σημεία είναι πολύ πυκνή.
Φαράγγι Γαϊδουροράχης, κοντά στον Κρουσσώνα
Το φαράγγι της Γαϊδουροράχης βρίσκεται κοντά στον Κρουσσώνα και συνδέει την ιερή πηγή της αρχαία Ζωμίνθου με τις πεδιάδες του Ηρακλείου. Παλαιότερος δρόμος των αρχαίων Μινωϊτών που έρχονταν στο Ιδαίον Άντρον, το φαράγγι σήμερα αποτελεί την βασική δίοδο για την πρόσβαση στο οροπέδιο Λιβάδι.
πηγη - http://www.cretanbeaches.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου