ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ... ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΣΤΟ ΧΟΥΔΕΤΣΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ... ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΣΤΟ ΧΟΥΔΕΤΣΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!


Σε ένα παλιό αρχοντικό κτίριο στο Χουδέτσι του Δήμου Νίκου Καζαντζάκη στεγάζεται το Μουσικό ΕργαστήριΛαβύρινθος. Τα εκθέματα που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Ross Daly και αντιπροσωπεύουν μουσικές παραδόσεις αιώνων, εκτίθενται στις αίθουσες του παλιού αρχοντικού και περιμένουν να σας διηγηθούν την ιστορία τους και να σας γνωρίσουν τον πολιτισμό
τους. 



Ακολουθώντας κανείς τον μίτο της ιστορίας της παραδοσιακής μουσικής των λαών και των μουσικών οργάνων θα περιπλανηθεί από την Αφρική, την Ευρώπη, την Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία ως την μακρινή και απέραντη Κίνα και θα παρατηρήσει πως παρ'όλη την διαφορετικότητα τους οι λαοί των συγκεκριμένων περιοχών έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: το μεράκι για δημιουργία, την ανάγκη τους να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τους δρόμους της μουσικής.
Η Εταιρεία
Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος. ιδρύθηκε το 2002 από την δημοτική αναπτυξιακή επιχείρηση ΕΛΤΥΝΑ του Δήμου Νίκου Καζαντζάκη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ross Daly.
Ο Σκοποσ
Σκοποί του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος είναι:




Η συλλογή, διάσωση και προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο. Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν τεκμήρια των κοινωνικών, ιστορικών και πολιτισμικών εκφάνσεων των χωρών προέλευσης. 
Είναι το μοναδικό μουσείο του είδους του στην Ελλάδα και περιλαμβάνει πλούσιες συλλογές που διαφωτίζουν τις αντιπροσωπευτικότερες παραδοσιακές μουσικές, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος είναι κέντρο έρευνας και εκμάθησης των οργάνων της Παραδοσιακής Μουσικής ανά τον κόσμο και στοχεύει στην διατήρηση της παγκόσμιας μουσικής παράδοσης. Καλλιεργεί τη μουσική γνώση και συμβάλλει στην προβολή νέων μουσικών δημιουργών. 


Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας διοργανώνονται συναυλίες που προάγουν τους σκοπούς και το αντικείμενό του.
Η Κρήτη ήταν ανέκαθεν σημείο συνάντησης πολλών και διαφόρων πολιτισμών, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και λόγω του υπέροχου κλίματός της. Το εγχείρημα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος στηρίζεται ακριβώς στο γεγονός αυτό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κρήτη είναι σήμερα το ιδανικότερο μέρος της Μεσογείου για να αποτελέσει Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό κέντρο για πολλούς γειτονικούς και συγγενικούς λαούς.
Είναι παρατηρημένο δε, ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυξημένο ενδιαφέρον για τις μουσικές αυτές παραδόσεις, γεγονός που επιβάλλει την ύπαρξη ενός τέτοιοu Πολυπολιτισμικού Εκπαιδευτικού κέντρου.
Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος είναι ένα πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο εγχείρημα.



Το Ευρυτερο Περιβαλλον και η Σημερινη Συγκυρια.
Το κέντρο, του οποίου η σκοπιμότητα και βιωσιμότητα έχει μελετηθεί και τεκμηριωθεί, αποτελεί μια επένδυση στον τομέα του πολιτισμού που η κύρια δραστηριότητά της - η έρευνα, ανάπτυξη και ανάδειξη της τέχνης - της προσδίδει πρωτότυπο και καινοτόμο χαρακτήρα αν συνυπολογισθεί πως όμοια υποδομή δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο Κρήτης ούτε στην επικράτεια γενικότερα.

Ιδιαίτερη σημασία επίσης έχει πως η λειτουργία και ανάπτυξη του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος συντελείτε στο νησί της Κρήτης και ειδικότερα στο χωριό Χουδέτσι. Η υποδομή αυτή προωθεί και συνεργεί με τους στόχους και τα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθόσον δραστηριοποιείται στην τομή των επιχειρησιακών στόχων της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάπτυξης της σύγχρονης δημιουργίας, σε ένα χώρο που ιστορικά και γεωγραφικά αποτελεί σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μεσογείου και ιδιαίτερα στο χώρο της μουσικής, την Κρήτη.


Επίσης υποστηρίζει και προωθεί ενεργά πολιτικές και προγράμματα της Ευρωπαϊκής ένωσης στον χώρο της Μεσογείου και στον Τομέα του Πολιτισμού και της Πολιτιστικής κληρονομιάς και εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο δραστηριότητας και φορέα ανάπτυξης συνεργασίας σε μελλοντικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις.
Τέλος με την παρουσία και την δραστηριότητά του αποτελεί εκ των πραγμάτων πολύ σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της παραδοσιακής μουσικής, εθνικής, βαλκανικής μεσογειακής, ασιατικής και σε project παγκόσμιας εμβέλειας. Η θετική αυτή συγκυρία διαμορφώνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο περιβάλλον το γεωγραφικό, κοινωνικό και πολιτισμικό που εντάσσεται και προσβλέπει να ενισχύσει σημαντικά την σκοπιμότητα της ύπαρξής του και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μακροπρόθεσμα στα πράγματα της παραδοσιακής μουσικής και τέχνης.



ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΔΗΜΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............