Οι αρχαιολογικές έρευνες ανακάλυψαν μέσα στην καρδιά ενός πανέμορφου φυσικού τοπίου ένα αρχαίο νεκροταφείο. Οι κάτοικοι της προμινωικής και μινωικής εποχής έθαβαν τους νεκρούς τους σε ένα επιβλητικό φαράγγι με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και απότομες πλευρές γεμάτες από βραχοσπηλιές, μέσα στις οποίες βρέθηκαν πολυάριθμοι τάφοι. Οι αρχαιολόγοι δικαίως το ονόμασαν «Φαράγγι των νεκρών».
Οι Μινωίτες πίστευαν ότι αν ενταφιάζονταν μέσα στο φυσικό κάλλος του φαραγγιού, θα συνέχιζαν εκεί τη μεταθανάτια ζωή τους. Το πολυτελές ανάκτορο της Ζάκρου (έκτασης 8.000 τετραγωνικών μέτρων) ήταν κτισμένο ακριβώς στην έξοδο αυτού του φαραγγιού. Διέθετε λαβύρινθο όμοιο με της Κνωσού και της Φαιστού και από την κεντρική αυλή του ξεκινούσε δρόμος που οδηγούσε στο προστατευμένο, ασφαλές λιμάνι της Κάτω Ζάκρου. Εκεί ακριβώς τελειώνει και το διεθνές μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει από τα Πυρηναία όρη και διασχίζει 6 χώρες (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), πριν μπει στην Ελλάδα.
Η είσοδος του φαραγγιού του Ζάκρου βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνω Ζάκρος σε απόσταση 99 χιλιόμετρα Νοτιανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 39 χιλιόμετρα επίσης Νοτιοανατολικά από την Σητεία. Το φαράγγι είναι πανέμορφο, και στα τοιχώματά του που είναι πανύψηλα υπάρχουν πολλές σπηλιές. Στις σπηλιές αυτές έχουν βρεθεί Μινωικοί τάφοι με μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ευρήματα. Από τους τάφους αυτούς το φαράγγι φέρει και το όνομα «Φαράγγι των Νεκρών». Το φαράγγι τερματίζει μετά από δυο ώρες περίπου συναρπαστικής διαδρομής κοντά στο Μινωικό Ανάκτορο του Κάτω Ζάκρου.
Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του φαραγγιού αυτού είναι το ότι δεν χρειάζεται κανείς να ξαναπερπατήσει πίσω για να παραλάβει το αυτοκίνητό του. Το παραπάνω χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με την αρχαιολογική του σπουδαιότητα και τα σημαντικά έργα ανάπλασης του χώρου που γίνονται τα τελευταία χρόνια προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως ξένους, κάθε χρόνο.
Η πρόσβαση από τον Άγιο Νικόλαο, ή την Σητεία γίνεται με νοικιασμένο ή ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα που τα αφήνετε στον Πάνω Ζάκρο και επιστρέφετε και το παίρνετε με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
www.goldenmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου