ΓΙΑΤΙ ΝΤΥΝΟΜΑΣΤΕ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΤΙΣ ΑΠΙΟΚΡΙΕΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΝΤΥΝΟΜΑΣΤΕ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΤΙΣ ΑΠΙΟΚΡΙΕΣ

Για άλλη μια χρονιά έφτασαν οι αποκριές και τα καρναβάλια έχουν την τιμητική τους! Τα καρναβάλια είναι μια από τις αγαπημένες γιορτές μικρών και μεγάλων. Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν τις απόκριες ως την καλύτερη ευκαιρία για να γλεντήσουν και να ξεφαντώσουν. Έχοντας, όμως, πληθώρα γιορτών και ευκαιριών στη σύγχρονη ζωή για να διασκεδάσει και να ξεσκάσει κανείς. Γιατί, λοιπόν, να τονίζεται τόσο η σημασία του καρναβαλιού; 



Ακούγοντας μια τέτοια άποψη, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι πίσω από το ξεφάντωμα και τη χαρά υπάρχει και μια βαθύτερη αιτία που προβαίνουμε σε αυτές τις μεταμφιέσεις. Φυσικά, η αιτία που μεταμφιέζεται ο καθένας ποικίλει ανάμεσα στα άτομα.
Καταρχήν, οι απόκριες δίνουν την ευκαιρία σε όλους μας να ξαναγίνουμε για λίγο παιδιά και να κάνουμε όλα εκείνα που δεν μας επιτρέπονται τον υπόλοιπο καιρό. Στις μέρες μας, δυστυχώς, επικρατεί η σοβαροφάνεια, γεγονός που επιτάσσει να φερόμαστε κατάλληλα. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά χαρακτηρίζεται αρνητικά. Τα καρναβάλια είναι η περίοδος που ο παλιμπαιδισμός είναι επιτακτικός.
Επίσης, ως γνωστόν ο καθένας μας κατέχει μια θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο από την οποία και χαρακτηρίζεται. 



Στην οργανωμένη σύγχρονη κοινωνία χρησιμοποιούμε κάποια σύμβολα και στοιχεία για να προσδιορίσουμε την ταυτότητα του κάθε ατόμου.
Πέρα από τους οργανωμένους κοινωνικούς συμβολισμούς, όμως, ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να φορέσει μια μάσκα και μια στολή και να μεταμφιεστεί, να γίνει κάτι ή κάποιος που δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποιούν τα καρναβάλια ως πρόφαση για να εκφράσουν κάποια απόκρυφα και καταπιεσμένα θέλω τους. Για παράδειγμα, μια σοβαρή διευθύντρια οικονομικών η οποία ντύθηκε με μια στολή κλόουν, δε σημαίνει ότι ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο στη ζωή της και δεν τα κατάφερε. Ίσως, όμως, να υπάρχει μέσα της μια δόση καλλιτεχνικής ευαισθησίας, η οποία δεν κατάφερε ποτέ να βγει στην επιφάνεια.



Βέβαια, η σχέση του πραγματικού εαυτού προς τις επιθυμίες που εκφράζονται μέσω μεταμφίεσης δεν είναι κατά αντιστοιχία μια προς μια ούτε κυριολεκτικές. Πολλοί είναι και αυτοί που βρίσκουν την ευκαιρία να μεταμφιεστούν, εκθέτοντας κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό τους ώστε να κάνουν και τους γύρω τους να γελάσουν και γενικά να δημιουργήσουν μια χαρούμενη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Τα άτομα αυτά έχουν αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ, δε φοβούνται να «τσαλακώσουν» την εικόνα τους και η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά για τον εαυτό τους βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Τέλος, πολύ σημαντική ιδιότητα της μάσκας είναι η ανωνυμία. Όταν, λοιπόν, οι συνθήκες είναι κατάλληλες και η ανωνυμία της μάσκας εξασφαλίζει μια ασφάλεια ο άνθρωπος κάτω από μια μεταμφίεση αφήνει τα ένστικτά του πιο χαλαρά και τον εαυτό του ελεύθερο να πράξει σύμφωνα με τα «θέλω» και όχι με τα «πρέπει» του.
Όταν, λοιπόν, τα καρναβάλια τελειώσουν και τα πάρτυ σταματήσουν, πριν βγάλετε τις στολές σας αναρωτηθείτε για ποιον πραγματικά λόγο τις φορέσατε! 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............