Σε έναν ελαιώνα στο Ηράκλειο Κρήτης τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αποφάσισαν να μετατρέψουν την κρίση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού σε δημιουργία φυτεύοντας κηπευτικά σε ένα κτήμα γύρω στα πέντε στρέμματα.
Μπροστά στη δύσκολη αυτή συγκυρία αποφάσισαν να μην μείνουν στην αδράνεια της καραντίνας αλλά να αξιοποιήσουν τον ελαιώνα του θεραπευτικού προγράμματος ξεκινώντας με τις δικές τους δυνάμεις και τους δικούς τους πόρους τη σπορά κηπευτικών εποχιακών αγροτικών προϊόντων τόσο για τις δικές τους ανάγκες όσο και άπορων συμπολιτών τους. O Αλέξανδρος Καμαρίδης είναι 23 ετών, μετέχει στο πρόγραμμα επανένταξης από το Μάρτιο του 2018 κι όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ικανοποίηση που παίρνει, βλέποντας τους σπόρους που έχει φυτέψει, να μεγαλώνουν και να βγάζουν καρπούς, είναι μεγάλη. «Όταν μπήκα στο θεραπευτικό πρόγραμμα, ένιωθα κι εγώ ένας σπόρος που καλλιεργείται συνεχώς και μεγαλώνει μέχρι να αποφέρει καρπούς και να φτάσει στο αποτέλεσμα που έχω φτάσει εγώ τώρα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλά από τα μέλη του προγράμματος που δούλευαν κανονικά βγήκαν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Ψάχνοντας να βρουν τρόπους ώστε να ξεφύγουν από το κλίμα που διαμόρφωσε η καραντίνα αποφάσισαν να «δράσουν». «Είχαμε την ιδέα να κάνουμε κάτι ώστε να έχουμε περισσότερη δράση μέσα στην αδράνεια της εποχής. Σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε το χωράφι που μας έχουν παραχωρήσει τα ιδρύματα Καλοκαιρινού ώστε να καλλιεργούμε προϊόντα για εμάς, στη συνέχεια να βοηθήσουμε και άλλους αλλά και να αξιοποιήσουμε τον άφθονο χρόνο που είχαμε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 35χρονος Αλέξανδρος Αντωνελάκης που βρίσκεται στο πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2018. Για τον κ. Αντωνελάκη η ιδέα αυτή αποτέλεσε στην αρχή μία ευκαιρία ώστε να μην μείνουν άπραγοι αυτό το διάστημα, ωστόσο στην πορεία αντιλήφθηκε ότι το εγχείρημα αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον. «Τόσα χρόνια βρισκόμασταν στην καταστολή, δεν κάναμε τίποτα, οδηγούμασταν στην αυτοκαταστροφή. Τώρα υπάρχει αισιοδοξία μέσα μας. Θέλουμε να προσφέρουμε και στους συμπολίτες μας, οπότε βάζουμε έναν μακροπρόθεσμο στόχο. Ακόμη κι ότι φροντίζουμε τα φυτά μας μάς δημιουργεί μια αισιοδοξία», υπογραμμίζει ο κ. Αντωνελάκης.
Στον ελαιώνα έχουν φυτευτεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 1000 κηπευτικά είδη που δέχονται τη φροντίδα των μελών του προγράμματος επανένταξης. Το κτήμα, που αποτελεί παραχώρηση των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, διαθέτει γεώτρηση και μέσα μπορεί κανείς να βρει διάφορα κηπευτικά της εποχής, ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθια, παντζάρια, κρεμμύδια.
Όπως λέει ο Στέφανος Σακάρος, μέλος του προγράμματος από το 2019, στην αρχή έπρεπε να σκάψουν το χωράφι, να ψάξουν να βρουν καλές τιμές για να αγοράσουν τα κηπευτικά καθώς ό,τι έξοδα προκύπτουν τα πληρώνουν μόνοι τους, έπειτα να φυτέψουν τους σπόρους που έχουν αγοράσει και συνεχώς να μαθαίνουν για τη φροντίδα τους και τι χρειάζεται για να αποφέρουν καρπούς. Η πανδημία και η καραντίνα δημιούργησε έναν φόβο στους θεραπευόμενους τον οποίο κλήθηκαν να ξεπεράσουν με όπλο τους τη δημιουργικότητα. «Η δράση αυτή έχει κάποιο συμβολισμό για εμάς. Να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στον εαυτό μας, αλλά και σε άλλους βάζοντας και το κομμάτι της αλληλεγγύης σε αυτό το εγχείρημα», σημειώνει ο κ. Σακάρος.
Tα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση έχουν γίνει μια παρέα μοιράζοντας τις ώρες που πρέπει να είναι ο καθένας στο κτήμα ώστε να φροντίζουν τα κηπευτικά. Η 31χρονη Ελευθερία παρότι έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα παραμένει ενεργή ειδικά σε τέτοιου είδους συλλογικές δράσεις. Έχοντας μεγαλώσει μέσα σε αγροτική οικογένεια είχε την επαφή από μικρή με τη φύση. «Συμμετέχω στις δραστηριότητες και στο εθελοντικό κομμάτι γιατί είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε να εμπνέονται και άλλοι άνθρωποι και να μπαίνουν σε αυτό. Έχω μπει σε άγνωστα νερά γενικά στη ζωή μου γιατί είμαι σε μια ηλικία που οι προκλήσεις είναι πολλές οπότε μέσα σε όλο αυτό δεν ξεχνάω να φροντίζω και μένα την ίδια συνεχώς και με οποιονδήποτε τρόπο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δίπλα τους σε αυτό το εγχείρημα είναι ο υπεύθυνος στη μονάδα κοινωνικής επανένταξης στο ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, Μανώλης Δασκαλάκης, που εργάζεται εδώ και 22 χρόνια στο ΚΕΘΕΑ. Για τον κ. Δασκαλάκη η δράση αυτή είναι μία έμπρακτη απάντηση πώς θα περνούν τα μέλη του προγράμματος σε καταστάσεις κρίσης. «Ήδη τα παιδιά μέσα από την κρίση που βίωσαν όσον αφορά την προσωπική τους ζωή έκανα αυτή την προσωπική κρίση ευκαιρία με την έννοια να προχωρήσουν στη θεραπεία. Η κρίση έχει πάντα ένα διπλό πρόσωπο, της βίαιης ραγδαίας αλλαγής που μας πιάνει απροετοίμαστους αλλά έχει και το ότι μέσα στην κρίση μπορεί να γεννηθούν νέα πράγματα, μπορεί να γεννηθούν νέες ευκαιρίες. Έτσι το είδαν και τα παιδιά, ότι δεν θα το βάλουν κάτω, αλλά θα βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο για δημιουργία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δασκαλάκης. Η δράση αποτέλεσε μία πρωτοβουλία των μελών τού ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ οι οποίοι κατέθεσαν την πρόταση στους υπεύθυνους και στη συνέχεια είδαν την ιδέα τους να υλοποιείται. «Εμείς σαν πρόγραμμα, προσπαθούμε, όπως μπορούμε να συμβάλλουμε και να διευκολύνουμε αυτό το έργο ώστε να έχουν οι ίδιοι τα δικά τους προϊόντα, και έπειτα για να τα προωθήσουν και σε ανθρώπους που πιθανώς να μην έχουν», τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, στην πράξη αυτή υπάρχει πολύ έντονα το στοιχείο της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της ανταποδοτικότητας καθώς όπως λέει, τα παιδιά θέλουν να ανταποδώσουν στην κοινωνία και να δώσουν σε οικογένειες που δεν έχουν, ένα κομμάτι από αυτό που παράγουν βοηθώντας έτσι και αυτούς που δεν έχουν και δυσκολεύονται.
Οι συμμετέχοντες στη δράση θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κάθε πρωί στο κτήμα, να φροντίζουν τα κηπευτικά τους ώστε να τους φέρουν πλούσια συγκομιδή όπως τους έφερε και ο αγώνας που έδωσαν για την επανένταξή τους στην κοινωνία.
Ιωάννα Καρδάρα
ΠΗΓΗ ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου