Το πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 1821 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Το πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 1821

Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και στα Χανιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821 συμφωνήθηκε στη σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας, δημάρχων και αντιδημάρχων των 
Δήμων του Νομού. 


Η  Περιφέρεια θα προχωρήσει σε δύο μεγάλες εκδηλώσεις σε επίπεδο Κρήτης και σε μια μεγάλη σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με τους Δήμους και άλλους φορείς να κάνουν τις δικές τους εκδηλώσεις. Το σύνολο των εκδηλώσεων θα επιμεληθεί επιστημονική επιτροπή που βρίσκεται στη διαδικασία της συγκρότησης. «Η κρίση με την Τουρκία δεν επιτρέπει να κάνουμε μια πιο ενδελεχή έρευνα στην επανάσταση του 1821 και να καταρριφθούν κάποιοι μύθοι, θα πρέπει να μείνουμε στο εθνικό πλαίσιο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής. 

Μια σειρά προτάσεων κατέθεσε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκης μέσω και του ειδικού συνεργάτη του Δήμου τουρκολόγου κ. Λιμαντζάκη. «Πρέπει μέσα από τις εκδηλώσεις να δούμε πως θα εμψυχώσουμε το εθνικό φρόνημα και πως θα δώσουμε ψυχολογικά ώθηση στον ελληνισμό» είπε ο κ. Κουκιανάκης που σημείωσε πως η περίοδος 1821-1830 δεν έφερε την απελευθέρωση της Κρήτης για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει αναφορά και στις Κρητικές επαναστάσεις, στη Μεταπολιτευτική Επιτροπή κα. 

Στην σημασία της ανάδειξης των γεγονότων της κήρυξης της επανάστασης στη Θυμιανή Παναγιά και στην “Καγγελαρία” του Λουτρού αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, ενώ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε πως ο στόχος θα πρέπει να είναι «η όσο το δυνατόν καλύτερη γνωριμία των νέων με τα γεγονότα της επανάστασης αλλά και να μάθουμε και εμείς για την επανάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα πέρα από την τοπική ιστορία».    

Στην αξιοποίηση υλικού όπως οι ρίμες του Παύλου Βλαστού αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Χαχλάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Μιχάλης Μπικάκης δήλωσε τη συμμετοχή του Δήμου στις εκδηλώσεις. Τους άξονες που δίνει η Επιτροπή για τα 200 χρόνια περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων κ. Γιάννης Γιαννακάκης  σημειώνοντας ότι σε ανάλογο επίπεδο θα πρέπει να κινηθούν και οι τοπικοί φορείς. 

Τέλος ο κ. Δημήτρης Νικολακάκης έδωσε μια εικόνα των ιδεών που προγραμματίζει να προτάξει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Οι φορείς θα πρέπει να έχουν καταλήξει στις προτάσεις τους μέχρι το Φθινόπωρο του 2020.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............