Οι άνθρωποι της τέχνης βγαίνουν στο δρόμο στην Πλατεία Ελευθερίας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Οι άνθρωποι της τέχνης βγαίνουν στο δρόμο στην Πλατεία Ελευθερίας

Με αφορμή τα τελευταία τεκταινόμενα στον χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού και τις αναγγελίες της κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού , που αγνοούν και απαξιώνουν μια τεράστια μερίδα εργαζομένων μέσω της παντελούς απουσίας οργανωμένου σχεδίου στήριξης , η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου στηρίζει την πανελλαδική ημέρα δράσης σήμερα Πέμπτη 7 Μάη πραγματοποιώντας τη δική της δράση στις 12.00 στην πλατεία Ελευθερίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πολιτισμός, «κουλτούρα» και «Παιδεία» – Διαφορετικές έννοιες ή…
Συμφωνούμε με τα αιτήματα και τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες στην Αθήνα όπως έχουν δημοσιευτεί αναλυτικά στην σελίδα Support ART Workers στο Facebook. Στηρίζουμε όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα. Στηρίζουμε τα καλέσματα των αρμόδιων Σωματείων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους αλλά και το κοινό της πόλης να παρευρεθούν, ενδυναμώνοντας τη δράση και δίνοντας ηχηρή φωνή στα αιτήματά μας. Συγκεντρωνόμαστε σε μια διαμαρτυρία σε κοινό κύκλο. Τέλος, διευκρινίζουμε πως η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου αποτελεί μια αυθόρμητη συσπείρωση ως αντίδραση στις ανάλογες κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα. Μετέχουμε στον πανελλαδικό συντονισμό των πρωτοβουλιών που έχουν δημιουργηθεί και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τα υπάρχοντα Σωματεία, που βρίσκονται σε διάλογο με τους φορείς.
Οι σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές/τριες, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι,ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές/τριες, εκδότες, μεταφραστές,επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, casting directors, location managers, διοργανωτές συναυλιών, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists,street artists, κουκλοπαίκτες/τριες, παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων Τύπου & Επικοινωνίας, ταξιθέτες/τριες, καθαριστές/τριες, οργανοπαίχτες, σπουδαστές δραματικών σχολών και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών: Είμαστε μαζί.
Ψήφισμα συμπαράστασης από το Σύλλογο Διδασκόντων του Καλλιτεχνικού Σχολείου
"Από την πρώτη στιγμή της καραντίνας οι καλλιτέχνες έσπευσαν να συμβάλουν με την τέχνη τους να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Από την εσωτερική τους ανάγκη και μόνο, συντονίστηκαν και συγχρονίστηκαν προκειμένου να φέρουν ψυχική ανάταση από τα σπίτια τους στα σπίτια μας και να μας στηρίξουν στις δύσκολες αυτές στιγμές του εγκλεισμού, που πολλοί από εμάς αντιμετώπιζαν προσωπικές δυσκολίες. Μέσω του διαδικτύου έκαναν τις ημέρες μας πιο φωτεινές και αισιόδοξες και έστησαν οικειοθελώς «τηλεπολιτισμό»\
Κι ενώ επιστρέφουμε σταδιακά σε μια νέα κανονικότητα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους χώρους τέχνης και πολιτισμού. Η πλειονότητά των καλλιτεχνών δεν έχει άλλους πόρους να ζήσει και αρκετοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Όσο δυνατό κι αν είναι το χειροκρότημά μας, δεν αντικαθιστά τη στήριξη που οφείλει να τους παράσχει άμεσα η Κυβέρνηση.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου αναγνωρίζει την προσφορά τους, ειδικά μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, αφουγκράζεται την αγωνία τους, εκφράζει την αλληλεγγύη της στα δίκαια αιτήματά τους και στηρίζει την εκδήλωση διαμαρτυρίας τους αύριο Πέμπτη 7/05/2020.
 «Είμαστε όλοι μαζί» και, ακόμη περισσότερο, στην «νέα κανονικότητα».
Την στήριξη του στον αγώνα των ανθρώπων της τέχνης εξέφρασε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων
"Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων στηρίζει τον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, η οποία διεκδικεί να δοθεί άμεσα λύση στα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο, τα οποία γιγαντώθηκαν λόγω της πανδημίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος και ακροάματος και όχι μόνο, δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Σε έναν κλάδο με έντονη εργοδοτική αυθαιρεσία,  έλλειψη ενιαίων κανόνων και μη ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, έρχεται να προστεθεί η αναγκαστική ανεργία 2 μηνών λόγω κορονοϊού με το φόβο των εργαζομένων ότι αυτή η ανεργία θα συνεχιστεί.
Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο θέαμα και ακρόαμα και στην Ομοσπονδία τους και ζητά από την Κυβέρνηση να συμπεριληφθούν όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού και να αντιμετωπιστούν με νομοθετική παρέμβαση τα ειδικά προβλήματα που έχουν προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............