Η παγκόσμια χορωδία της Εράτυρας, με τη συμμετοχή 200 Ερατυραίων από τις πέντε Ηπείρους - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η παγκόσμια χορωδία της Εράτυρας, με τη συμμετοχή 200 Ερατυραίων από τις πέντε Ηπείρους

Η Εράτυρα τραγουδά από τη Μελβούρνη, η Εράτυρα τραγουδά από το Μεξικό, από τη Βοστώνη και την Αστάρια των ΗΠΑ, τον Καναδά, τη δοκιμαζόμενη Ισπανία, από το Ελσίνκι της Φιλανδίας, από τη Σιβηρία, από το Παρίσι, η Εράτυρα τραγουδά από την Πάτρα, την Κρήτη, την Θεσσαλονίκη, και την Κοζάνη...

Διακόσια άτομα από όλες τις γωνιές του κόσμου, που τους συνδέει ο Νόστος της γενέθλιας γης, ο πολιτισμός, τα τραγούδια και οι παραδοσιακές γιορτές που έχουν καταγραφεί στην μνήμη της παιδικής ηλικίας, συνδέθηκαν διαδικτυακά και τραγούδησαν Μαγιάτικα και Πασχαλιάτικα τραγούδια της Εράτυρας.
«Τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις και τα τραγούδια στην πλατεία και τον πλάτανο της γραφικής κωμόπολης του Βοΐου και αποφασίσαμε, αυτή τη γιορτή να την κάνουμε μέσω του διαδικτύου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Βάρκας.
Μέσα σε πέντε ημέρες, από τη στιγμή που «έπεσε» η ιδέα, ετοιμάστηκαν όλα. Από τις πλατφόρμες του διαδικτύου, όπου οι Ερατυρείς έχουν συστήσει διάφορες ομάδες, εντοπίστηκαν τα πρόσωπα και, όπως σημειώνει ο Γιώργος Βάρκας: «βρήκαμε ανθρώπους που και εμείς τους είχαμε ξεχάσει από τη μνήμη μας, που έχουν να έρθουν πολλά χρόνια στο χωριό εξαιτίας της μακρινής χώρας όπου ζουν, ανθρώπους που εργάζονται προσωρινά σε χώρες που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από την πατρίδα».
Δύο επιστήμονες πληροφορικής που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Τάσος Τσίπληνας από τη Φιλανδία και ο Γιάννης Πήτας από το ΑΠΘ, ανέλαβαν να λύσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και την ψηφιακή υποστήριξη του εγχειρήματος.
Στην οθόνη της τηλεόρασης του υπολογιστή στάθηκαν άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, αλλά και παιδιά. Την παράσταση έκλεψε η γηραιότερη της «παγκόσμιας παρέας», η Αναστασούλα από την Καστοριά, που μαζί με την κόρη της τραγούδησαν ένα από τα ωραιότερα δημοτικά τραγούδια της άνοιξης, το «Άνθισαν τα δένδρα όλα». Η πολιτικός 'Αννα Διαμαντοπούλου, με το σύνθημα «η Εράτυρα τραγουδά από την Αθήνα», είπε τον «Μάη», ένα τραγούδι που το έλεγε η γιαγιά της, όπως και ο Γιάννης Ζήκου από τη Μελβούρνη, ενώ με «σπασμένη» φωνή από τη συγκίνηση, τραγούδησαν ο Ηλίας Γκαντώνας από το Μεξικό και ο Ηλίας Τσιοπλάκης από το Τσελνιάμικ της Σιβηρίας.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............