Κινδυνεύουν ιστορικά κτήρια στις Μουρνιές - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Κινδυνεύουν ιστορικά κτήρια στις Μουρνιές

Την ανάγκη να διασωθούν τα κτίσματα του μετοχιού της μονής του Αγίου Ελευθερίου στις Μουρνιές και του γειτονικού ομώνυμου ναού όπου βαπτίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επισημαίνει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Μιχάλης Σχοινάς.

H κατάσταση των κτηριακών δομών δεν είναι η καλύτερη και απαιτείται «η συνδρομή όλων για τη διάσωση τους» τονίζει.
Στο μετόχι βρίσκεται ένα ιστορικό κτίσμα του 14ου αιώνα και ο μεταγενέστερος ναός του Αγίου Ελευθεριου που είναι του 15- 16 ου αιώνα. Συμφωνα με τον κ. Σχοινά, «ο ναός διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση καθώς στο παρελθόν η αρχαιολογία είχε κάνει εργασίες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το Μετόχι».
Περιγράφοντας την κατάσταση, ο ίδιος υπογραμμίζει πως το κτίσμα του ελαιοτριβείου κινδυνεύει να καταρρεύσει, ενώ τα γύρω κτήρια στα οποία έμεναν οι μοναχοί έχουν αρχίσει σε κάποια σημεία να πέφτουν. «Το μετόχι ανήκει στην Μητρόπολη Χανιων. Παλαιότερα είχε παραχωρηθεί για λίγα χρόνια στον Δήμο Ελ. Βενιζέλου για να το αξιοποιήσει. Τότε έγινε μια μελέτη που προέβλεπε το ελαιοτριβείο να γίνει μουσείο ελιάς και τα γύρω κτήρια ξενώνες για συγγενείς ασθενών του νοσοκομείου. Όμως δεν προχώρησε αυτή η προσπάθεια και το κτήριο επανήλθε στη Μητρόπολη. Εμάς ως Δημοτική Κοινότητα Μουρνιών μας ενδιαφέρει να σωθούν τα ιστορικά αυτά κτήρια που είναι συνυφασμένα με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας και που ματώνει η ψυχή μας να βλέπουμε να ρημάζουν. Σε ποιον ανήκουν, ποιος θα τα αξιοποιήσει δεν μας ενδιαφέρει. Θεωρούμε ότι άμεσα η Μητρόπολη Χανίων ως ιδιοκτήτης, η αρχαιολογία Χανίων ως υπεύθυνος φορέας και ο Δήμος Χανίων του οποίου στα όρια του είναι το κτίσμα, έχουν ευθύνη να βρουν τρόπους να σωθούν τα κτίσματα και έχουν ευθύνη εάν κάτι άσχημο συμβεί σε αυτά.. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες και περιμένουμε να δούμε εάν έχουμε ανταπόκριση. Για μας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............