Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, για έβδομη συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε στο Εκπαιδευτήριο «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» η «Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών», η οποία φέτος οδήγησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα μονοπάτια της κρητικής λογοτεχνίας, γιατί ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο κρητικό ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο και στο εμβληματικό του ποίημα «Ερωτόκριτος».
Πιο συγκεκριμένα, η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην καντάδα στον «Ερωτόκριτο» και είχε τον τίτλο «ήπαιρνε το λαγούτο του κι εσιγανοπροπάτει».
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η επίκουρη Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη, η οποία ως απόφοιτος του Εκπαιδευτηρίου πρόθυμα ανταποκρίνεται σε κάθε πρόσκληση να επιστρέψει για λίγο στο σχολείο της, για να μοιραστεί τις γνώσεις της και τους καρπούς της έρευνάς της με μαθητές και καθηγητές. Μετά την παρουσίαση του πλουσιότατου βιογραφικού της ομιλήτριας από τον συντονιστή της εκδήλωσης, τον γυμνασιάρχη κ. Σήφη Κασσάκη, οι μαθητές της θεατρικής ομάδας του γυμνασίου ανέλαβαν να εισαγάγουν το κοινό στο θέμα της ημέρας.
Τα παιδιά παρουσίασαν, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης της ομάδας, κ. Πωλίνας Κοκορέλια-Τζώρτα, ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο, για να εξηγήσουν τι σημαίνει καντάδα και ποιο είναι σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο του «Ερωτόκριτου». Η ρυθμική κίνηση, το χιούμορ, η χαρά και η παιχνιδιάρικη διάθεσή τους πλημμύρισαν την αίθουσα και τις ψυχές των θεατών, που ήταν πλέον «έτοιμοι» να παρακολουθήσουν την εισήγηση της κεντρικής ομιλήτριας.
Η κ. Μαρκομιχελάκη, λοιπόν, στην αρχή της ομιλίας της παρουσίασε στα παιδιά συνοπτικά την υπόθεση του «Ερωτόκριτου», που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας την περίοδο της Βενετοκρατίας και γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη, πιθανότατα κατά την πρώτη δεκαετία του 17ου αιώνα.
Στη συνέχεια, προσεγγίζοντας το βασικό θέμα της ομιλίας της, τόνισε στους μαθητές ότι η Αρετούσα ερωτεύτηκε τον Ερωτόκριτο «με τα αυτιά», ακούγοντάς τον να της τραγουδάει τις νύχτες κρυφά, κάτω από το παράθυρό της, παίζοντας γλυκά το λαγούτο του, χωρίς να εμφανιστεί ποτέ μπροστά της και χωρίς η βασιλοπούλα να ξέρει ποιος είναι «της νύχτας ο τραγουδιστής». Έκανε εντύπωση σε όλους τους μαθητές το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον «Ερωτόκριτο» δεν υπάρχουν πουθενά αυτούσια τα λόγια που ο ερωτευμένος νέος τραγουδούσε στην αγαπημένη του Αρετούσα, πιθανότατα γιατί ακόμα και ο ίδιος ο Βιτσέντζος Κορνάρος, με την απαράμιλλη τέχνη του, θεωρούσε ότι δεν ήταν ικανός να αποδώσει την ομορφιά των στίχων της καντάδας, ή, ίσως, γιατί ο ποιητής ήθελε να μας αφήσει να τους φανταστούμε εμείς...
Η κ. Μαρκομιχελάκη ολοκλήρωσε την ομιλία της έχοντας καταφέρει να μαγέψει το ακροατήριο με τη ζωντάνια του λόγου της, την προσήνειά της και το επιστημονικό της κύρος, που πηγάζει από τη βαθιά γνώση των έργων της κρητικής λογοτεχνίας που χρόνια μελετά.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης μαθητές της Γ' Γυμνασίου αφηγήθηκαν με γλαφυρό τρόπο ιστορίες των παππούδων τους για καντάδες στις οποίες είχαν οι ίδιοι συμμετάσχει. Με τις αφηγήσεις τους ζωντάνεψαν σκηνές από το παλιό Ηράκλειο, όταν οι ερωτευμένοι νέοι της εποχής εκείνης εκδήλωναν τα αισθήματά τους για τις κοπελιές που αγαπούσαν τραγουδώντας τους καντάδες κάτω από τα παράθυρά τους, συνοδεύοντας συχνά το τραγούδι τους με τις μελωδικές νότες λαγούτου ή μαντολίνου. Τέλος, οι μαθητές του Α1 τμήματος του Γυμνασίου, με την καθοδήγηση του μουσικού κ. Λεωνίδα Πεπονάκη, τραγούδησαν στίχους από τον «Ερωτόκριτο», παίζοντας λύρα και άλλα μουσικά όργανα κι έκλεισαν μελωδικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Η Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών στο Παγκρήτιο ολοκληρώθηκε με τα λόγια του κ. Νίκου Γ. Κοπιδάκη, ο οποίος ανέφερε ενδεικτικά ότι θυμάται πάντα με συγκίνηση, από τα παιδικά του χρόνια, κάποιους απλούς ανθρώπους του χωριού που ήξεραν απέξω όλο τον «Ερωτόκριτο»! Ο παλιός καθηγητής της ομιλήτριας ευχαρίστησε θερμά την κ. Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη που για άλλη μια φορά επέστρεψε στο σχολείο, στο οποίο πέρασε τα μαθητικά της χρόνια, για να προσφέρει ένα ζωντανό μάθημα στους μαθητές που φοιτούν τώρα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ».