Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» εορτάστηκε φέτος για 17η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 150 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020 που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004, προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν οι θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνηθεί ο ρόλος που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που πραγματοποίησε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του Υπουργείου Παιδείας στην οποία συμμετείχαν περίπου 800 άτομα – αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί και πολλοί μαθητές.
Παράλληλα, με δραστηριότητες και με σχετικό υλικό που είχε διατεθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και από ολόκληρη την επικράτεια συμμετείχαν στον εορτασμό από τα σχολεία τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για ένα, όχι μόνο ασφαλές αλλά και ποιοτικό διαδίκτυο.
Η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως στο χαιρετισμό της επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στη θωράκιση των παιδιών κατά την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο και τόνισε το θετικό ρόλο και τις δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος.
Την εκδήλωση χαιρέτησε από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται η Ευρωβουλευτής - Πρέσβειρα Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Μαρία Σπυράκη. «Η Ημέρα σήμερα έχει αξία γιατί κινητοποιείται όλη η Ευρώπη για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο. Ένας στους τρείς χρήστες είναι ανήλικος και οι μισοί από τους νέους 11-16 ετών έχουν εκτεθεί σε κάποιον κίνδυνο έστω και μια φορά» επεσήμανε η κ. Σπυράκη και κατέληξε «Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος αλλά πρέπει να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και εμείς και τα παιδιά μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Πέππας υπογράμμισε την ανάγκη συμπόρευσης όλων των φορέων στην ενδυνάμωση των γνώσης των παιδιών για θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και μετέφερε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη να στηρίξει ενέργειες που προάγουν το ωφέλιμο διαδίκτυο.
Την παράσταση στην εκδήλωση έκλεψε ο γνωστός ηθοποιός Μάριος Αθανασίου ο οποίος δέχτηκε ερωτήσεις από τα παιδιά του πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Τα παιδιά διερεύνησαν με αυτόν τον τρόπο το ρόλο του διαδικτύου στη δημόσια ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος γονιός.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε 13.000 μαθητές για τις διαδικτυακές τους συνήθειες, το πώς επηρεάζεται η ψυχολογία τους από τα κοινωνικά δίκτυα και το online gaming.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των σχολείων που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπό τον αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία νηπιαγωγείων έλαβε το νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Δημοτικών σχολείων έλαβε το 6ο Δημοτικό σχολείο Γέρακα, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων έλαβε το 3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Λυκείων έλαβε το 1ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων: Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού
INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.