Ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την οργανωτική υποστήριξη του Ο.Α.Σ. Α.Α.Ε. ΟΤΑ διοργάνωσε δύο εργαστήρια (workshops) από 17 – 19 Ιανουαρίου 2020 με θέμα την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου.
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου GEO-IN "ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ - GEOTOURISMININSULARGEOPARKS" το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το πρώτο εργαστήριο αφορούσε κυρίως επαγγελματίες και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ήδη ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τουριστικό τομέα (καταλύματα, ταβέρνες, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, παραγωγή τοπικών προϊόντων, λαϊκή τέχνη, κ.α ) και το δεύτερο συλλογικούς φορείς (άνεργους, πολιτιστικούς συλλόγους, ορειβατικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.)
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο και την αξία του αβιοτικού, βιοτικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας, να γνωρίσουν τις υποδομές, τις δράσεις αλλά και τις υπηρεσίες που το Γεωπάρκο έχει αναπτύξει και διαθέτει στους επισκέπτες. Όμως το ποιό σημαντικό για την τοπική κοινωνία ήταν η ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας σε τομείς που σχετίζονται με τον Γεωτουρισμό, μέσα από καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας.
Η μεγάλη συμμετοχή, (συνολικά παρακολούθησαν τα σεμινάρια περί τα 90 άτομα), αλλά και το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων, έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναπτυχτεί ένας γόνιμος διάλογος για το πώς η τοπική κοινωνία θα αξιοποιήσει στην συνέχεια όλες αυτές τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την παγκόσμια αναγνώριση της περιοχής της Σητείας, ως παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.
Διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι κάτοικοι της Σητείας στηρίζουν με κάθε τρόπο το Γεωπάρκο μας, αναγνωρίζοντας την σημασία που έχει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Τα σεμινάρια ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, με κοινή εκδρομή τη τρίτη ημέρα σε γεωότοπους του Γεωπάρκου όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και γνώρισαν από κοντά όλα τα βιοτικά και αβιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής και είδαν καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, όπως το Τοπικό Σήμα Ποιότητας του Γεωπάρκου της Σητείας.
Ευχαριστούμε όλους τους εισηγητές που συμμετείχαν στο σεμινάριο και συγκεκριμένα το Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά, Συντονιστή Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO και του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, ΕΔΙΠ Παν. Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Βαγγέλη Περάκη Συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας, το Σάββα Παραγκαμιάν, Msc Βιο-σπηλαιολόγος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής Canyoning, το Γιώργο Τσακαλάκη, ιδιοκτήτη επιχείρησης οικοτουριστικών δραστηριοτήτων «Wild Nature” και συνοδό φύσης, τη Στέλλα Αϊλαμάκη, ιδιοκτήτρια οικοτουριστικών καταλυμάτων “TERRA Minoika”, την Εύη Βρέντζου Πρόεδρο ΚΟΙΝΣΕΠ «Ν.ΙΔΕΑ», Στέλεχος ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΕ ΟΤΑ, τη Ζωή Νόβακ, Msc υπεύθυνη σχεδιασμού Pierra Creta, ειδική στη αγροδιατροφή και το Μιχάλη Δρετάκη, Msc Ορνιθολόγος, ΕΤΕΠ Παν. Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μέλος της Φορέα Διαχείρισης Γεωπάρκου Σητείας.
Επίσης ευχαριστούμε τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού και τους Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. για την φιλοξενία τους και την ξενάγηση που προσέφεραν στους εκπαιδευόμενους, καθώς και τον Ο.Α.Σ. Α.Α.Ε. ΟΤΑ για την οργανωτική υποστήριξη και την γενικότερη προσφορά του στην υλοποίηση του σεμιναρίου.