Σε θεματικό Σεμινάριο στο Βέλγιο συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «WINPOL» INTERREG EUROPE . - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Σε θεματικό Σεμινάριο στο Βέλγιο συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «WINPOL» INTERREG EUROPE .

Μετά το πρώτο θεματικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Maribor της Σλοβενίας το Μάιο του 2019 και την επίσκεψη μελέτης στην Imola της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 2019, οι εταίροι του προγράμματος  WINPOL αντάλλαξαν εμπειρίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου θεματικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Αμβέρσα και Γάνδη του Βελγίου στις 19-21 Νοεμβρίου 2019. 
Συνολικά ενημερώθηκαν για 11 νέες πρακτικές που αφορούσαν καινοτόμα μοντέλα συλλογής, πρόληψης επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Επίσης πραγματοποίησαν επισκέψεις σε μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στις πόλεις αυτές. Αρχικά στη μονάδα  Umicore Precious Metals Refining, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πολυτίμων μετάλλων στον κόσμο. Η εμπειρία αυτή έδειξε έμπρακτα στους συμμετέχοντες πώς καινοτομία και διαχείριση των αποβλήτων συμβαδίζουν. Η δεύτερη επίσκεψη μελέτης πραγματοποιήθηκε σε μονάδα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μέσω της συνεργασίας πέντε μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Η τρίτη  επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Γάνδης όπου και εφαρμόζεται πιλοτικά σύστημα τελών για τα απορρίμματα με βάση τον όγκο των αποβλήτων και τη συχνότητα απόρριψής τους.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης στέλεχος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης  (μέλος της Ομάδας έργου στην Περιφέρεια), ενώ το Δήμο Ηρακλείου ο κ. Μανώλης Σκαρβελάκης (συντονιστής του έργου εκ μέρους του Δ. Ηρακλείου). Η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε ως καλή πρακτική, το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Δήμο Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης με τίτλο  «Έξυπνη συλλογή χρησιμοποιημένου λαδιού μαγειρέματος (UCO) και μετατροπή του σε βιοντίζελ» το οποίο ανέλαβε να παρουσιάσει η κα Γκολφινοπούλου Νικολέτα Αν. Διευθύντρια καθαριότητας, διαχείρισης απορριμμάτων – αστικού περιβάλλοντος και πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου. Ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασε το πρόγραμμα Food for Feed, το οποίο τρέχει σήμερα πιλοτικά ο Δήμος σε συνεργασία με μεγάλα ξενοδοχεία στην πόλη του Ηρακλείου.
Όλη την παραπάνω πληροφορία και εμπειρία που αποκόμισαν οι εκπρόσωποι Περιφέρειας και Δήμων Ηρακλείου και Ρεθύμνου από το ταξίδι στο Βέλγιο θα μεταφέρουν στην Ομάδα ενδιαφερομένων μελών του έργου WINPOL (η οποία έχει οριστεί με Απόφαση Περιφερειάρχη) σε συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια στις 28-11-2019 (ώρα 11.00 στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου). Στόχος, η ενημέρωση των εκπροσώπων φορέων (Δήμων, ΦΟΔΣΑ), υπηρεσιών, επιχειρήσεων, επαγγελματιών που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων, για όλες τις εξελίξεις που τρέχουν στην Ευρώπη σχετικά με τα έξυπνα συστήματα συλλογής και διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων.
Τον Μάιο του 2020 η επόμενη συνάντηση των εταίρων θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη  με το  τρίτο και τελευταίο θεματικό σεμινάριο που θα ασχοληθεί με το ζήτημα της τιμολόγησης των καινοτόμων δράσεων που έχουν παρουσιαστεί από τους εταίρους και τους φορείς που συμμετέχουν. Μετά από αυτό, οι εταίροι θα επιλέξουν καλές πρακτικές μεταξύ εκείνων που έχουν παρουσιαστεί προκειμένου να τις προτείνουν και εφαρμόσουν στην επικράτειά τους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επερχόμενα συμβάντα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του WINPOL www.interregeurope.eu/winpol

Post Top Ad

.............