Το ναυάγιο του πλοίου "La Therese" - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Το ναυάγιο του πλοίου "La Therese"

Το ναυάγιο του πλοίου "La Therese" εντοπίστηκε το 1976 κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ερευνών που πραγματοποιούσε στο Αιγαίο ο Ζακ Υβ Κουστώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. 


Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, το ναυάγιο υπέδειξε στο συνεργείο του Κουστώ ένας Ηρακλειώτης αυτοδύτης και, όταν εντοπίστηκε στο χώρο μεταξύ του Ηρακλείου και της νήσου Δία, ονομάστηκε «το ναυάγιο των κρανίων» λόγω των πολλών σκελετών που βρέθηκαν μέσα στο πλοίο.
Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια, το 1987, άρχισε η συστηματική έρευνα και μελέτη του ναυαγίου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης του ανελκύστηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων μεταξύ των οποίων πολεμικό υλικό, όπως κανόνια με τα εμβλήματα των Γάλλων βασιλέων και πλήθος από μπάλες κανονιών, είδη καθημερινής χρήσης του πληρώματος και εργαλεία του πλοίου, πολλά εξαρτήματα και κομμάτια από το πλοίο και τέλος ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα που υπολογίζεται ότι ανήκαν σε πάνω από 300 διαφορετικά άτομα.

Όλα τα παραπάνω ευρήματα βοηθούν πολύ τους ερευνητές της ναυπηγικής του 17ου αιώνα και της ιστορίας της πολιορκίας του Χάνδακα από τους Τούρκους για 25 χρόνια. Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα της εποχής το σκάφος ήταν τμήμα της Γαλλικής βοήθειας προς τους πολιορκημένους που έφτασε στον Χάνδακα στις 19 Ιουνίου 1669 και συγκεκριμένα ήταν η υποναυαρχίδα του αφιχθέντος στόλου. Το σκάφος αυτό, το "La Therese", ήταν το μόνο σκάφος της βοήθειας που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης των χριστιανικών δυνάμεων από ξηρά και θάλασσα κατά των Τούρκων στις 24 Ιουνίου 1669. 



Όμως το αποτέλεσμα της βύθισής του, από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του, ήταν να προκαλέσει πτώση του ηθικού των πολιορκημένων, που δεν πραγματοποίησαν την σχεδιαζόμενη έξοδο και αυτό υποχρέωσε τους Γάλλους να αποχωρήσουν. Έτσι ήρθε φυσιολογικά η συνθηκολόγηση και παράδοση του «Μεγάλου Κάστρου» στους Τούρκους.
Το σκάφος είχε ναυπηγηθεί στη Τουλόν (1662-1665) και αποτελούσε μια από τις καλύτερες μονάδες του Γαλλικού στόλου της εποχής με εκτόπισμα 900 τόνων και 58 κανόνια.




















ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:

Post Top Ad

.............