Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ζωντανή μνήμη, τιμή στους αγώνες της Νεολαίας που αγωνίζεται για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Παιδεία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Το μήνυμα της επετείου παραμένει διαχρονικά επίκαιρο, μας συγκινεί, μας εμπνέει ως ένα διαχρονικό σύμβολο – κάλεσμα σε ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.
Αυτή η μέρα μνήμης περισσότερο από όλους ανήκει στους νέους, στους οραματιστές, που δε δίστασαν να υψώσουν τη φωνή τους και να προκαλέσουν παλλαϊκό ξεσηκωμό. Είμαστε δίπλα στα παιδιά, τη σημερινή νέα γενιά, που έχει να δώσει τους δικούς της αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον και να διασώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο, δικαιότερο κόσμο. Αν και οι εποχές έχουν αλλάξει ριζικά από το Νοέμβρη του 1973, η μόρφωση, η αξιοπρεπής διαβίωση παραμένουν ζητούμενα.
Η γλαφυρή περιγραφή της μορφής της Ελλάδας και των ανθρώπων της στον αδιάκοπο αγώνα τους για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανθρωπιά από το Γιάννη Ρίτσο στη «Ρωμιοσύνη», αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και συναντά μια ένδοξη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, τον αγώνα των νέων του Πολυτεχνείου για μια ελεύθερη από τη χούντα των συνταγματαρχών πατρίδα.
«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα, αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο.»