Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του μέλους της ΕΠΔΧ, Σφακιανού λαογράφου, ζωγράφου και συγγραφέα κ. Κανάκη Γερωνυμάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του μέλους της ΕΠΔΧ, Σφακιανού λαογράφου, ζωγράφου και συγγραφέα κ. Κανάκη Γερωνυμάκη


Με αρκετό κόσμο πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου από την Eνωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκαν τα βιβλία του μέλους της ΕΠΔΧ, Σφακιανού λαογράφου, ζωγράφου και συγγραφέα κ. Κανάκη Γερωνυμάκη, έχοντας τίτλους “Λαογραφική ξενάγηση στην Κρήτη” και “Ανθολόγιο από σοφία και από γνώσεις”.


Τα βιβλία παρουσίασαν αντίστοιχα ο κ. Ελευθέριος Κοπάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος και η κ. Μαρία Καλογεράκη, βιβλιοπώλης – συγγραφέας, ενώ τον πρόλογο και συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων.


Με δήλωση του στα «Χ.ν.» ο σπουδαίος λαογράφος από τα Σφακιά άρχισε με τον στίχο αφιερωμένο στη γενέτειρά του τα Σφακιά:
«Ξέρω κάποια επαρχία κιβωτό της λευτεριάς,
που γεννά μεγάλους άνδρες στα μικρά της τα χωριά.
Είν’ αυτή η επαρχία όμορφη κ’ ηρωικιά,
ποιος μπορεί να μην τα ξέρει, τα τρισένδοξα Σφακιά».
Συνεχίζοντας ο κ. Γερωνυμάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «κάποια στοιχεία για την επαρχία Σφακίων δεν τα βρίσκουμε στον υπολογιστή και κάποια άλλα στοιχεία δεν τα ξέρουν πολλοί πως υπάρχουνε για να ψάξουν να τα βρούνε. Εγώ γράφω περιληπτικά κάποια πράγματα που τα έζησα και κάποια άλλα που πέσανε στην αντίληψή μου».
Από την πλευρά της η κα Μαρία Καλογεράκη δήλωσε για τον πολυγραφότατο συγγραφέα τα εξής: «Κάθε φορά που παρουσιάζουμε βιβλία του συγκεκριμένου συγγραφέα είναι μια ιστορική μέρα. Ο Κανάκης Γερωνυμάκης μέσα από τα βιβλία του διασώζει όλη τη ζωή της Κρήτης του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Με κάθε λεπτομέρεια και με κάθε προσωπική του υποκειμενική παρέμβαση αν κάτι από όλα αυτά που έχει περάσει από το παρελθόν μπορεί να μην ήταν ωφέλιμο, δεν φορά δηλαδή παρωπίδες και βάζει ένα συν σε όλα αυτά που υπήρχανε τον περασμένο αιώνα».
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ελευθέριος Κοπάσης καταγόμενος και αυτός από τα Σφακιά σημείωσε για τον συντοπίτη του συγγραφέα ότι «η λαογραφική ξενάγηση στην Κρήτη μέσα στις σελίδες του βιβλίου του συγγραφέα σε προσελκύει με τον έμμετρο λόγο και τα σκίτσα αποτελούν εργαλεία για να μπορεί κανείς εύκολα να το ξεφυλλίσει, να το διαβάσει, να το μελετήσει και να το αγαπήσει. Απόψε θα συζητήσουμε για όλα τα βιβλία του, αλλά εγώ θα παρουσιάσω την λαογραφική ξενάγηση στην Κρήτη. Πρόκειται για έναν χαρισματικό άνθρωπο με σοφία και αστείρευτη καλοσύνη. Ο Θεός να τον έχει καλά για πολλά ακόμα χρόνια».

ΠΗΓΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............