Το Κρητικό σπίτι - λαογραφικό μουσείο στην οδό Χαλήδων της πόλης των Χανίων - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Το Κρητικό σπίτι - λαογραφικό μουσείο στην οδό Χαλήδων της πόλης των Χανίων


Ένα υπέροχο μέρος, γνωστό στους ντόπιους σαν το «κρητικό σπίτι», όπου ζωντανεύουν εικόνες άλλης εποχής.

Ιδιωτικό Μουσείο που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία της Ασπασίας Μπικάκη και της Ειρήνης Κουμανδαράκη. Στεγάζεται σε αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η είσοδος της οποίας βρίσκεται στην αυλή της Καθολικής Εκκλησίας Χανίων.





Περιλαμβάνει εκθέματα λαϊκής τέχνης και παράδοσης που αφορούν στη ζωή του νησιού κατά το 18ο και 19ο αιώνα. Ο επισκέπτης μπορεί να δεί αναπαραστάσεις αγροτικών εργασιών (το όργωμα, τη σπορά, το θερισμό, το αλώνισμα και το πατημα των σταφυλιών), αναπαραστάσεις οικιακών ασχολιών ακόμα και αναπαραστάσεις από παραδοσιακά επαγγέλματα όπως ο ράφτης και ο τσαγκάρης.








Αξιόλογη είναι και η συλλογή από δαντέλες και κεντήματα (μικρό μέρος της οποίας εκτείθεται αναρτημένο στους τοίχους). Εντυπωσιακά είναι τα κέρινα ομοιώματα και το νυφικό κρεβάτι.













Μέσα από τις ενότητες του μουσείου ξεδιπλώνεται η ζωή και οι καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υφαντά και τα κεντήματα του μουσείου τα οποία είναι δημιουργήματα των ιδρυτριών και των μαθητριών τους και αποτελούν πιστά αντίγραφα κεντημάτων που κατάφεραν να συλλέξουν απ’ όλη τη Κρήτη. Εξίσου σημαντικοί είναι και οι κεντητικοί πίνακες, με σκηνές από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.


























ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............