Με ερώτησή τους προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση σχετικά με την ζημιά που προέκυψε και τα αρχεία των αθλητικών φορέων που χάθηκαν, έπειτα από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της Γ.Γ.Α. της 31ης Οκτωβρίου 2019, η κυβερνοεπίθεση είχε ως αποτέλεσμα την «απώλεια ορισμένων αρχείων» και από την αποκατάσταση της ζημιάς, διακυβεύονται τόσο οι εσωτερικές υπηρεσιακές λειτουργίες όσο και η εξυπηρέτηση των πολιτών και των αθλητικών φορέων.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από επίπονη προσπάθεια, είχε φτάσει στο τελικό στάδιο το έργο της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας του ελληνικού αθλητισμού, με εξασφάλιση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της Γ.Γ.Α. με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού να έτοιμη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας:
«Γιατί δεν προχώρησε όλο αυτό το διάστημα η δημοπράτηση του έργου για τη δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας του ελληνικού αθλητισμού, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που βρισκόταν στο τελικό στάδιο;».
Υπενθυμίζεται ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί κρούσματα απώλειας αρχείων, συγκεκριμένα, προ του 2008 είχαν καταστραφεί αρχεία που φυλάσσονταν στο γήπεδο του Ελληνικού και εν συνεχεία το 2012 είχαν χαθεί αρχεία κατά τη μεταφορά των υπηρεσιών στο κτίριο όπου σήμερα εδρεύει η Γ.Γ.Α.
Γι’ αυτό και ζητείται ενημέρωση από την αρμόδια Υπουργό, σχετικά με:
Το ποια αρχεία χάθηκαν και εάν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα μητρώα των αθλητικών φορέων, αναγνωρισμένων ή μη αναγνωρισμένων και οι φάκελοι αναγνώρισής τους με τα δικαιολογητικά τους.
Τον τρόπο με τον οποίο θα αναπληρωθούν και θα ανασυγκροτηθούν τα αρχεία, και βάσει ποιων αντικειμενικών στοιχείων.
Το εάν η απώλεια του μητρώου αθλητικών φορέων θα επιφέρει αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, ενόψει των εκλογών του 2020 (δεδομένου ότι η ύπαρξη ειδικής αθλητικής αναγνώρισης σε πολλές αθλητικές ομοσπονδίες συνιστά εκλογικό δικαίωμα και νόμιμη συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις αυτών).
Το γιατί δεν προχωρά η δημοπράτηση του έργου για τη δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας του ελληνικού αθλητισμού, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που βρισκόταν στο τελικό στάδιο.