Το ρακοκάζανο του Λεωνίδα στο Αλάγνι του δήμου Αρχανών Αστρουσίων - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Το ρακοκάζανο του Λεωνίδα στο Αλάγνι του δήμου Αρχανών Αστρουσίων


Στο χωριό Αλάγνι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων και απέχει από το Ηράκλειο 25 χιλιόμετρα υπάρχει ένα ρακοκάζανο - λαογραφικό μουσείο κόσμημα για την περιοχή.

1η δημοσίευση Οκτώβριος 2016


Ο Λεωνίδας μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία στον Καναδά, έζησε λίγα χρόνια εκεί όμως η καρδιά του δεν έφυγε ποτέ από την Κρήτη. Με την πρώτη ευκαιρία επέστρεψε πίσω και επέλεξε παρότι, βρήκε δουλειά στην πόλη του Ηρακλείου, να χτίσει τη ζωή του και την οικογένεια του στο χωριό.

Ο στάβλος που ο ίδιος είχε κατασκευάσει το 1971, και που δεν κατάφερε να γίνει μια επιτυχημένη επιχείρηση εκτροφής βοοειδών, μετατράπηκε  δέκα χρόνια μετά σε ρακοκάζανο όπου όλη η οικογένεια Καραπιδάκη συνεισφέρει για την καλή λειτουργία του και τη φιλοξενία εκείνων που αποστάζουν ρακί αλλά και της παρέας, που πάντα τους συνοδεύει.




Το υλικό αυτό, μας λέει ο Λεωνίδας, το συγκέντρωσε από συγγενείς του, την οικογένεια της συζύγου του Μαρίας ακόμα  ψάχνοντας στις παλιές αυτοσχέδιες χωματερές που υπήρχαν σε όλα τα γειτονικά χωριά, πριν αποτελέσουν οικισμούς δήμων και αλλάξουν τα δεδομένα αποκομιδής απορριμμάτων.

Το ρακοκάζανο στο Αλάγνι ήταν το πρώτο, σε όλη την περιοχή, που συνδύασε απόσταξη με ένα φιλόξενο χώρο όπου κάποιος μπορεί να καθίσει και να απολαύσει πραγματικά όλη αυτή τη διαδικασία καθώς στο μακρινό παρελθόν τα καζάνια μάλλον έμοιαζαν περισσότερο με βρώμικες αποθήκες.








































ΤΜΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ - ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............