Το γλέντι - φεστιβάλ κρητικής μουσικής του 15 Αύγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Το γλέντι - φεστιβάλ κρητικής μουσικής του 15 Αύγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας


Τα ξακουστά πανηγύρια της επαρχίας Σητείας που έστω για μια φορά στην ζωή του κάποιος πρέπει να τα ζήσει.
15 Αυγούστου το Πάσχα του καλοκαιριού η μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης και στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας από τα παλιά χρόνια, κάθε χρόνο πλήθος πιστών συρρέουν από τα γύρω χωριά όλης της επαρχίας Σητείας για να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγίας της Ρίζας, η Γαλακτοκτισμένη, η οποία βρίσκεται λίγο πιο πάνω απο το χωριό και που πήρε το όνομα της από τον τρόπο κτισίματος, αφού οι πιστοί χρησιμοποίησαν αντί για νερό που δεν υπήρχε στην περιοχή, γάλα από τα ζώα για να κάνουν την λάσπη και έτσι η εκκλησία ονομάστηκε Γαλακτοκτισμένη. 

Έτσι και έγινε και φέτος, στην χάρη της Παναγίας πλήθος κόσμου ανηφόρισε στο όμορφο εκκλησάκι ζητώντας τη φώτιση και την δύναμη της, για το δύσκολο διάβα της ζωής μας.

Τα τελευταία χρόνια το γλέντι έχει «μεταφερθεί» στο Παρασπόρι στην τοποθεσία «Κάτω Βρύση», όπου μετά την λειτουργία ανήμερα της Παναγίας, όπως προαναφέραμε εδώ και λίγα χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβίωσε και διατηρεί το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

Στον ιδιαίτερα όμορφο χώρο της κάτω βρύσης η προετοιμασία του γλεντιού απο τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου αλλά και απο εθελοντές που αγαπούν το χωριό είχε ολοκληρωθεί, τόσο απο την οργανωτική άποψη ( συλλογή δώρων, λαχνών, ανάθεση αρμοδιοτήτων κ.α ) όσο και απο την διαδικασία του ψησίματος και του άψογου όπως όλοι οι καλεσμένοι ανέφεραν σέρβις των παιδιών που έτρεξαν να εξυπηρετήσουν τους πάντες.


Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από το Κατάστημα ΚΥΨΕΛΗ κίνηση που έδωσε την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν παραδοσιακά προϊόντα και να τα προμηθευτούν.

Η Ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου πανηγυριού σε σχέση με τα κρητικά γλέντια που πραγματοποιούνται στα υπόλοιπα χωριά της Σητείας είναι ότι στο Παρασπόρι ξεκινούν απο το πρωί το γλέντι και τελειώνουν αργά το βράδυ.
Ο ιδανικός συνδυασμός του πανέμορφου και μοναδικού χώρου της Κάτω Βρύσης όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γευτούν αμφιθεατρικά την εκδήλωση καθώς όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες υπάρχουν πάνω απο 10 διαφορετικές σειρές με τραπέζια σε διάφορες πεζούλες τροποποιημένες, αλλά και η εναλλαγή κρητικών καλλιτεχνών δικαίως χαρακτηρίζει το πανηγύρι του Παρασπορίου ίσως το καλύτερο της επαρχίας Σητείας, δίνοντας του και τον τίτλο Φεστιβάλ κρητικής μουσικής.

Φέτος το Βασικό συγκρότημα ήταν Μανώλης Μετζάκης (λύρα), Γιάννης Πρωτογεράκης (βιολί), Νίκος Μετζάκης (κιθάρα), Δέσποινα Ασπρά (μαντολίνο), Στέλιος Κοξαράκης (μαντολίνο), Δημήτρης Χατζάκης (λαγούτο).
Η διάθεση απογειώθηκε δωρίζοντας με το κέφι τους αγαπημένους ήχους και μαντινάδες. 
Το γλέντι διήρκεσε περίπου 12 ώρες (από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 01.00 το βράδυ) με τη συμμετοχή 16 συνολικά μουσικών καλλιτεχνών που διασκέδασαν τους παρευρισκομένους με κρητικούς, νησιώτικους και καλαματιανούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές πέρασαν απο το γλέντι περίπου 900 άτομα.


Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πιουν το θαυμάσιο νερό της πηγής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε παρουσίαση των εκδόσεων του Συλλόγου, του βιβλίου «Παρασπόρι, από το χθες…στο σήμερα» και του λευκώματος του παλιού δημοτικού σχολείου


Φέτος την εκδήλωση έντυσαν χορευτικά τα μέλη της σχολής παραδοσιακών χορών Λίτσας Βεζυράκη, όπου με τις χαρακτηριστικές φιγούρες των χορευτών σε συνδυασμό με τις όμορφες παραδοσιακές στολές ξεσήκωσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στα βήματα... της παράδοσης που ακολουθούν.


Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο νεοεκλεγής δήμαρχος Σητείας κύριος Γιώργος Ζερβάκης καθώς επίσης και η νεοεκλεγέντα δημοτική σύμβουλος και ίσως σύμφωνα με πληροφορίες νέα αντιδήμαρχος ( Καθαριότητας ) κυρία Ελένη Πλατανάκη. 
Αξίζει να αναφέρουμε την απουσία αρκετών θεσμικών φορέων τόσο σε κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και τοπικά ...
 ( Πιθανόν λόγω του πέρας των δημοτικών και Εθνικών εκλογών ) όπως του δημάρχου Σητείας κυρίου Θοδωρή Πατεράκη έως 31 Αυγούστου αλλά και των επικεφαλής και δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών που μετείχαν στις δημοτικές εκλογές.
Απών απο την εκδήλωση ήταν και ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κύριος Δάκης Τερζής με καταγωγή απο το Παρασπόρι ο οποίος συνήθως εκπροσωπούσε την δημοτική αρχή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙΟΥ
Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν στο πανηγύρι, το βασικό μουσικό συγκρότημα, τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση (Γκο-σμάνης Βαγγέλης, Γκιουσμάς Σίμος, Λαγουδάκης Γιάννης, Λεντάρης Γιώργος, Μπουντρονικόλας Γιάννης, Νικάκης Δημήτρης, Πρωτογεράκης Δημήτρης, Ρεμπελά-κης Μανώλης, Χαρκιολάκης Μανώλης, Χριστοδουλάκης Νίκος), τον χορηγό Κουβα-ράκης Γαλακτοκομικά, τους Τραμπάκουλα Μανώλη και Τραμπάκουλα Ι. Κων/νο (για την παραχώρηση χώρου), τον Παρασκευόπουλο Πλούταρχο (δωρεά φυτών), τον Λογιστή Δανδουλάκη Νίκο, τη Σχολή Παραδοσιακών χορών της Ευαγγελίας Βεζυ-ράκη, τις επιχειρήσεις που προσέφεραν δώρα για την λαχειοφόρο αγορά, 

Τους χορηγούς επικοινωνίας: ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ και ΧΩΡΙΑ, ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ και Ρ/Σ MELODY 88, και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. που δημοσίευσαν τις ανακοινώσεις – δελτία τύπου μας και όλους τους ΣΥΓΧΩΡΙΝΟΥΣ / ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΕΣ μας και τους ΦΙΛΟΥΣ του χωριού μας, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Και του χρόνου με υγεία, καλό αντάμωμα.
Παρασπόρι 18/8/2019
Εκ του Δ.Σ.




















Post Top Ad

.............