Προβολή παραδοσιακών προϊόντων στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Προβολή παραδοσιακών προϊόντων στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής

Τα προϊόντα της κρητικής γης, οι άνθρωποι που τα παράγουν και τα καλλιεργούν, αλλά και οι επιχειρηματίες που τα προωθούν και τα εξάγουν σε περιοχές του εσωτερικού, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, πρωταγωνιστούν για 8η συνεχή χρονιά στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνεται στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στον χώρο του δημοτικού κήπου.
Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής εγκαινιάστηκε χθες παρουσία πλήθους κόσμου, αρχών και φορέων του τόπου.



Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από σαράντα εκθέτες και από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού, ο οποίοι παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και ενημερώνουν τους επισκέπτες για τον τρόπο παραγωγής τους, τα διατροφικά τους οφέλη, τις σημαντικές επιπτώσεις τους στην υγεία και στη μακροζωία διασυνδέοντας τα παράλληλα με την κρητική κουλτούρα και παράδοση.
Μια γιορτή που «δένει» αρμονικά τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, προβάλλοντας και προωθώντας παράλληλα τον κρητικό πολιτισμό.
Βασικός στόχος των διοργανωτών, του δήμου Ρεθύμνου, της περιφερειακής ενότητας και του Επιμελητηρίου, είναι μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες και παρά την κρίση και την οικονομική δυσπραγία, να συνεχίσουν να αξιοποιούν τα παραδοσιακά προϊόντα που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί και να τα προωθήσουν σε νέες αγορές.
Η συγκεκριμένη γιορτή άλλωστε χαρακτηρίζεται πρωτότυπη και καινοτόμα καθώς δίνεται η δυνατότητα εκτός από τα παραδοσιακά προϊόντα οι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες να δείξουν και να αναδείξουν και υποπροϊόντα μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τη χρήση τους για άλλους σκοπούς πέραν των γνωστών και των συνηθισμένων.
Τους δίνεται ταυτόχρονα μια μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους επισκέπτες της πόλης μας, τους τουρίστες, οι οποίοι έχουν κατ' ιδίαν επαφή με τους παραγωγούς, γεύονται και μαθαίνουν για το κάθε προϊόν και κατά συνέπεια να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για τη διαφήμιση τους.
Παραδοσιακά προϊόντα και μεγάλη ποικιλία από υποπροϊόντα, γαστρονομία, πολιτισμός, λαογραφία, παράδοση, μουσική και πλούσια δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, συνθέτουν για ακόμη μια χρονιά το «προφίλ» της Γιορτής Κρητικής Διατροφής.


Και αυτό γιατί και φέτος θα είναι πλούσιο το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, αφού κάθε βράδυ μετά τις 7 μ.μ. ο δημοτικός κήπος θα ανοίγει τις πόρτες του με πλήθος εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα, προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίσουν ιδιαίτερα στοιχεία της κρητικής γαστρονομίας, της λαογραφίας και της ιστορίας της κρητικής παράδοσης, αλλά και μικρά «μυστικά» από τους επαγγελματίες της κρητικής κουζίνας.
Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία ψυχαγωγίας μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είναι το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τα μικρά παιδιά. Κάθε βράδυ η γιορτή θα ολοκληρώνεται με μουσικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά,
Τα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, όπως το λάδι, το τυρί, το χαρούπι, το μέλι, το φραγκόσυκο, το μανιτάρι, η αλόη και το κρασί, πρωταγωνιστούν στη φετινή γιορτή κρητικής διατροφής, που ξεκίνησε χθες το βράδυ στον χώρο του δημοτικού κήπου του Ρεθύμνου.
Μια διοργάνωση που γίνεται σε συνεργασία της περιφέρειας Κρήτης, περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, του δήμου και του επιμελητηρίου και στόχο έχει τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, σε ένα ξεχωριστό «πάντρεμα» των τοπικών γεύσεων με την κρητική κουλτούρα και τον πολιτισμό.
Μια γιορτή που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή και ανάδειξη των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την καθιέρωσή τους στην προτίμηση των καταναλωτών. 
Φέτος στην έκθεση συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα σαράντα παραγωγοί από όλη την Κρήτη. Πέρα όμως από την έκθεση, το πρόγραμμα της γιορτής είναι εξαιρετικά πλούσιο και σε πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Κάθε μέρα μάλιστα από τις 7 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ -που θα ξεκινά το πρόγραμμα για τους μεγάλους- θα πραγματοποιούνται πλούσιες εκδηλώσεις για τα παιδιά, που θα έχουν και παιδαγωγικό χαρακτήρα, όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές στην διάρκεια της.
Τα εγκαίνια της γιορτής πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα από τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο παρουσία αρχών, φορέων, επιχειρηματιών, αλλά και πλήθους κόσμου.

Σε σχετικές δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Θεωρώ ότι χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη η γιορτή κρητικής διατροφής και η έκθεση γίνεται πιο ποιοτική. Έρχονται επιχειρηματίες που έχουν και εξαγωγικές δραστηριότητες οι περισσότεροι. Εκτός από τα κλασσικά προϊόντα όπως τα τυροκομικά, το ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί, έχουμε αλόη και υποπροϊόντα που παρασκευάζονται από τα σαλιγκάρια και πολλά άλλα που θα έχουμε τη δυνατότητα να τα γνωρίσουμε μέχρι και τις 7 Ιουλίου».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης από την πλευρά του είπε: «Είναι μια συνέργεια τριών φορέων, του δήμου, της αντιπεριφέρειας και του επιμελητηρίου που αποδεικνύει ότι στο Ρέθυμνο οι θεσμοί και συνεργάζονται και παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτή η γιορτή η οποία έχει εξελιχτεί σε θεσμό και σε γιορτή του κρητικού παραγωγού, της παράδοσης μας, γίνεται μέσα στην καρδιά της πόλης, στη δροσερή γωνιά του κήπου για τον οποίο είμαστε όλοι περήφανοι. Και φέτος θεωρώ ότι παρά το ότι η γιορτή είναι μέσα στην προεκλογική περίοδο έχουμε μεγάλη προσέλευση, μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών προϊόντων και έχουμε φροντίσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να είναι τέτοιο που να προσελκύει και τους ντόπιους και τους επισκέπτες μας που θέλουν να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και δροσιάς γευόμενοι και τα κρητικά κρασιά και τα κρητικά προϊόντα. Εύχομαι να συνεχιστεί αυτή η παράδοση και κάθε χρόνο να την εμπλουτίζουμε με νέα προϊόντα».

Ο Μανόλης Ψαρουδάκης, αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου ανέφερε: «Αυτή η συνέργεια της αντιπεριφέρειας, του δήμου και του επιμελητηρίου της 8ης γιορτής κρητικής διατροφής μπορεί να θεωρείται για κάποιους αυτονόητο, ωστόσο είναι μέσα στην κρίση μια πανελλήνια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχη τέτοια συνεργασία που να βελτιώνει την παραγωγή, να αναδεικνύει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες που μαζί με τα έθιμα και την κρητική γαστρονομία και τις τέχνες και τη μουσική να δημιουργεί ένα καταπληκτικό, κατά τη γνώμη μας, 7ήμερο για τους φιλοξενούμενους, για τους επισκέπτες και για τους Κρητικούς. Θέλουμε να γίνονται επιχειρηματικές συμφωνίες και θεωρούμε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία  υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

Στη Φορτέτσα και φέτος το ραντεβού των οινόφιλων του Ρεθύμνου
Γεύτηκαν κρητικά κρασιά στην «καρδιά» ενός ιστορικού μνημείου, υπό το φως του φεγγαριού, με θέα την πόλη του Ρεθύμνου και υπό τις μελωδίες του Δημήτρη Κατακουζηνού και της Νέλλης Βαβάση. 
Ο λόγος για τους φίλους του κρητικού κρασιού -ντόπιους και επισκέπτες- που πιστοί και φέτος στο ραντεβού τους ανηφόρισαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Φορτέτσα, προκειμένου να δοκιμάσουν παλιές και νέες ετικέτες κρασιών από οινοπαραγωγούς της Κρήτης.
Στην ετήσια συνάντηση του «Wines of Crete», συμμετείχαν 27 διαφορετικοί παραγωγοί κρασιού από όλη το νησί, μία εταιρεία τυριών και συγκεκριμένα η εταιρεία «Μανουκαράκης ΑΕ-Amari Cretan Dairy», καθώς και μία εταιρεία αλλαντικών από την Κρήτη, η εταιρεία «Κασσάκης», ενώ ανάμεσα στους εκατοντάδες λάτρεις του κρασιού ήταν και ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Μαρινάκης, καθώς και πολλοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Την εκδήλωση γευσιγνωσίας κρητικού κρασιού «Wines of Crete @ Fortezza» διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο δήμος Ρεθύμνου και το δίκτυο οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete), σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και τη στήριξη του επιμελητηρίου, ενώ χορηγός το οινοτουριστικό πρακτορείο «Crete Wine Escapes».
Οι οινόφιλοι, πάντως, έδειξαν ενθουσιασμένοι από τη μοναδική ευκαιρία που είχαν να απολαύσουν το κρασί του τόπου μας και συγκεκριμένα γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, νέες και παλαιές εσοδείες, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους πίσω από την «ετικέτα». Οι ξένοι επισκέπτες μάλιστα μυήθηκαν στις κρητικές ποικιλίες από την οινοχόο Υρώ Κολιακουδάκη. 
Αναφερόμενη στην εν λόγω διοργάνωση -που μάλιστα αποτελεί και προπομπό της γιορτής κρητικής διατροφής που χθες το βράδυ άνοιξε τις πύλες της στον δημοτικό κήπο- η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη, τόνισε μεταξύ άλλων: 

«Η Φορτέτσα «ντύθηκε» διαφορετικά, καθώς στον κυρίως χώρο της υποδοχής του θεάτρου «Ερωφίλη» βρέθηκαν 27 παραγωγοί κρητικού κρασιού και εκατοντάδες επισκέπτες που έσπευσαν για να δοκιμάσουν το κρητικό κρασί. Οι ντόπιες ποικιλίες ξεδιπλώθηκαν μέσα από τις ετικέτες των οινοπαραγωγών, οι ίδιοι υποδέχτηκαν τους επισκέπτες μας. Μαζί με τα κρασιά είχαμε και τα συνοδά προϊόντα, δηλαδή, αλλαντικά από την εταιρεία «Κασσάκης» και τυριά από την εταιρεία «Amari Μανουκαράκης». Άλλωστε, η Φορτέτζα ήταν η αφετηρία του μονοπατιού προς τα κρητικά προϊόντα, διότι κατηφορίζοντας από το κάστρο μας δίνουμε ραντεβού στον δημοτικό κήπο, όπου για μία εβδομάδα θα ξεδιπλωθούν όλα τα κρητικά προϊόντα πάντα με πρωταγωνιστή το κρασί και τα συνοδά του. 

Πάντως και το δίκτυο οινοπαραγωγών θα βρίσκεται στη γιορτή κρητικής διατροφής και όλοι όσοι βρεθούν τα βράδια της γιορτής στον κήπο, θα μπορούν να απολαύσουν το κρητικό κρασί δωρεάν από πιστοποιημένα και βραβευμένα μπουκάλια. Άλλωστε, είναι η πολιτική που έχουμε από το 2009 και μετά για να γνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι τα κρασιά μας. Κατά συνέπεια η συνάντηση των οινοπαραγωγών της Κρήτης στη Φορτέτσα, ήταν ο προπομπός για τη συνολική ανάδειξη των προϊόντων, μέσα από τη γιορτή κρητικής διατροφής».

Post Top Ad

.............