Ποίος είναι ο μεγάλος νικητής και ποιός ο μεγάλος χαμένος των δημοτικών εκλογών 2019 στην Σητεία. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Ποίος είναι ο μεγάλος νικητής και ποιός ο μεγάλος χαμένος των δημοτικών εκλογών 2019 στην Σητεία.

Τελείωσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου και οι επαναληπτικές του Ιουνίου 2019 στην Ελλάδα.
Οι κάλπες φανέρωσαν την πρόθεση ψήφου του κάθε Έλληνα, φανέρωσαν όμως για ακόμα μια φορά και τον τρόπο που επιλέγουμε να ( ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε ) Περιφερειάρχες, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, να εξαφανίζουμε άρχοντες που βάδιζαν για χρόνια στον δρόμο της πολιτικής, αλλά και να αναδεικνύουμε νέους ανθρώπους.



Οι δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2019 έφεραν πολλές ανατροπές και εκπλήξεις, μέσα απο ένα θολό πολιτικό τοπίο το οποίο αναζητά χρώμα, αξίες, δρόμο να κινηθεί και να τρέξει για να προλάβει την νέα κατάσταση που έφερε η κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Τα πράσινα και μπλέ καφενεία που φιλοξενούσαν πράσινες και μπλέ ιδέες, έκλεισαν παίρνοντας μαζί τους όταν γκρεμιζόταν όλους ή σχεδόν όλους όσους τα έχτισαν.

Πολλά καφενεία πρόλαβαν και συγχωνεύτηκαν αλλάζοντας χρώμα και ταμπέλα, αντλώντας τους ίδιους πελάτες που συνέχιζαν να πίνουν πράσινους και μπλέ καφέδες, να συνομιλούν για πράσινα και μπλέ προβλήματα, και να προτείνουν πλέον λύσεις χρώματος κόκκινου.

Τα προβλήματα παρέμειναν ίδια, οι ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας αυξάνονται, το όραμα αναζητάτε, και η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα παραμένει ίδια, τόσο στους ψηφοφόρους, όσο και στους πολιτευτές.

ΣΗΤΕΙΑ

Στην Σητεία του 2019 οι δημοτικές εκλογές επιτέλους τέλειωσαν.
Ιούνης του 2018 ξεκίνησε η πρώτη φάση της άτυπης προεκλογικής περιόδου που ξεδιπλώθηκε με αρκετό ενδιαφέρον, με ίντριγκες, υπόγειες διαδρομές, φανερές αντιπαραθέσεις.

Για πάνω απο ένα χρόνο θεσμικοί και μή βάδισαν σε χωμάτινους αλλά και ασφαλτοστρωμένους δρόμους, βρέθηκαν σε υπόγεια ορεινά τούνελ και μετόχια, και βέβαια χωρίς την ανάγκη της Περιφέρειας ξεκίνησαν να χτίζουν γέφυρες.... όχι σε θρησκευτικές περιοχές που κατέρρεαν δρόμοι, αλλά σε φορείς, βουλευτές, προέδρους οργανισμών, απλών πολιτών.

Την Σητεία που δεν αφουγκράστηκαν κάποιοι, την άκουσαν... !!! μετέπειτα.

Το πολιτικό τοπίο στις συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα ήταν παράξενο. 

Απο την μία ο εκλογικός νόμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ο οποίος υπήρξε μια σοφή... επινόηση του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να μπεί σε δημοτικά συμβούλια, δεδομένο ότι την εξουσία την είχε αλλά δεν είχε το κράτος... με ιδεολογικό μπροστάρη την ανάγκη της συνύπαρξης διαφορετικών φορέων και την ανάγκη συνεργασίας δυσκόλεψε την εκλογική μάχη, όπως θα δυσκολέψει και την επόμενη ημέρα.

Απο την άλλη οι πολλοί υποψήφιοι μνηστήρες, επικεφαλείς συνδυασμών αλλά και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που έπρεπε να βρεθούν, να κλαπούν, να ανταλλαχθούν, να μεταγραφούν, να γνωριστούν να βρούν συνιστώσες, να παντρέψουν οράματα και βέβαια να μετρηθούν για να βγούν τα σωστά νούμερα ποσόστωσης.

5 υποψήφιοι συνδυασμοί ζήτησαν την ψήφο του Σητειακού λαού.
Γνώριμα πρόσωπα της κοινωνίας της Σητείας οι επικεφαλείς τους με λαμπρή πορεία στον επαγγελματικό τους κλάδο αλλά και με εξίσου ανάλογη πορεία στον δημόσιο λόγο των δημοτικών συμβουλίων, τουλάχιστον για τους 3, δεδομένο ότι ο νέος πλέον δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης και ο πρώην δήμαρχος επι σειρά ετών Νίκος Κουρουπάκης στις 2 τελευταίες θητείες δεν είχαν θεσμικό ρόλο.

5 διαφορετικές στρατηγικές οραμάτων και σχεδίων τέθηκαν στον Σητειακό λαό, απο τους υποψηφίους δημάρχους που ζήτησαν την ψήφο των πολιτών.

Η κάλπη έδωσε την απάντηση και μοίρασε με τα νούμερα των ποσοστών που παρουσιάστηκαν - συμπάθειες, αντιπάθειες, πειστικότητα, έλλειψη στρατηγικών σχεδίων, παλαιοκομματικές συμπεριφορές, και τιμωρίες.

Αλήθεια ποιός είναι ο μεγάλος νικητής και ποιός ο μεγάλος χαμένος των συγκεκριμένων δημοτικών εκλογών στην Σητεία.

Το νήμα του τερματισμού έκοψε πρώτος ο Γιώργος Ζερβάκης παίρνοντας τους περισσότερους ψήφους και στις 2 Κυριακές των αναμετρήσεων.
Ο Γιώργος Ζερβάκης έπεισε, τον Σητειακό λαό τόσο με τον λόγο του, όσο και με τα πρόσωπα που επέλεξε να στελεχώσουν τον συνδυασμό του.
Οι Σητειακοί πολίτες ψήφισαν πρόσωπα, συγγενείς, συμμαχικές προοπτικές, αλλά και οραματικές αντιλήψεις που τέθηκαν προεκλογικά.

Θεωρητικά ο πρώτος είναι ο νικητής και ο τελευταίος ο χαμένος.


Θεωρώ όμως ότι νικητής των εκλογών του Μαίου-Ιουνίου 2019 είναι ο Νίκος Κουρουπάκης που κατέλαβε την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο δεδομένο ότι ο επί 4 τετραετίες παλιός δήμαρχος της πόλης κατάφερε και ξανά-εμφανίστηκε θεσμικά στα κοινά παραμερίζοντας ενεργούς θεσμικούς φορείς και πείθοντας μερίδα του κόσμου ότι είναι ζωντανός, ενεργός, και διεκδικητής θεμάτων που αφορούν την πόλη.
Έπεισε τον κόσμο με τις ιδέες του και τα πρόσωπα που επέλεξε να βαδίσει μαζί, ή μήπως ο Σητειακός λαός δυσκολεύεται να ξεπεράσει την μοίρα του και τον βηματισμό του.

Ο ξεχασμένος και δικαστικά ταλαιπωρημένος απο θέματα και υποθέσεις του τότε Καποδιστριακού δήμου Σητείας, δικαιώθηκε τόσο στις δικαστικές αίθουσες όσο και στην συνείδηση και στήριξη του Σητειακού λαού.

Μή ξέροντας την επόμενη ημέρα των ανταλλάξιμων δημοτικών θέσεων αλλά και των οραματικών θέσεων και τοποθετήσεων του επικεφαλής του συνδυασμού.......... Νίκου Κουρουπάκη δεν παέυ να είναι ο μπαλαντέρ εξελίξεων και ο πόλος των αποφάσεων σε ένα νέο δημοτικό συμβούλιο που θα έρθει.


Μεγάλος χαμένος των εκλογών ίσως είναι ο Νίκος Καραμανωλάκης ο οποίος κέρδισε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και οποίος δεν κατάφερε να αποδείξει σε μεγαλύτερη μερίδα πολιτών ότι θεσμικά εντός του δημοτικού συμβουλίου απο οποιοδήποτε πόστο, εδώ και χρόνια ήταν δίπλα στα προβλήματα του τόπου με προτάσεις, καινοτόμες ιδέες και ακομμάτιστες συμπεριφορές.
Με την ρετσινιά του λαικιστή απο μερίδα κόσμου, αλλά και με την σφραγίδα του ρεαλιστή, ο ερασιτέχνης πολιτικός και καταξιωμένος κοινωνικά επαγγελματίας φαρμακοποιός  Νίκος Καραμανωλάκης μίλησε για νέες ιδέες για να πορευτεί ο δήμος, που όμως μάλλον δεν ήταν ακόμα.... έτοιμες να τις δεχτεί ο παλαιοκομματικός ψηφοφόρος του ξαδέρφου.... και του επιχειρηματία.

Ο τρίτος υποψήφιος δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης και εκλεγμένος εδώ και 2 τετραετίες έως και σήμερα κατέλαβε την τέταρτη θέση στην εκλογική κατάταξη με απογοητευτικά ποσοστά, που δηλώνουν αγανάκτηση, τιμωρία, και ίσως αποτροπιασμό ενός έργου που κρίθηκε.
Παιδί.... του κομματικού σωλήνα, με άρωμα αλλαγής, και με ρίζες ισχυρής πολιτικής αυτοδιοίκησης της δεκαετίας του 1980, ο κύριος Πατεράκης κρίθηκε απο τον Σητειακό λαό για τις επιλογές του, για τις συμμαχίες του, για το οραματικό του έργο και για την κλειστή ομάδα του, που έφραξε τα αυτιά της όχι στα καθημερινά προβλήματα του τόπου, αλλά στα οραματικά σχέδια και στους νέους δρόμους δικαιώματος ΦΩΝΗΣ και ΥΠΟΔΟΜΩΝ της Σητείας σε φορείς και σε χρηματοδοτήσεις πρώτης κλίμακας της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο τελευταίος υποψήφιος δήμαρχος Σητείας με την συμπαράσταση του ΚΚΕ έλαβε την πέμπτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων που πιστά ακολουθούν και στηρίζουν ιδέες και θέσεις του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.


Το μόνο που μένει είναι η επόμενη ημέρα της νέας δημοτικής αρχής να ξημερώσει με συλλογικότητα απο σκέψεις, ενέργειες, και πράξεις, πάντα με κοινό γνώμονα το καλό του τόπου και την καλύτερη και ασφαλέστερη καθημερινότητα των πολιτών.
Αφήνοντας πίσω παλαιοκομματικές αντιλήψεις, επάρσεις και κλειστές αποφάσεις η νέα δημοτική αρχή με ταπεινότητα και με σεβασμό να αγκαλιάσει κάθε πρόβλημα, κάθε πολίτη, κάθε διαφορετική νοοτροπία, κάθε περιοχή του δήμου και να γεννήσει μια νέα προοπτική ανάπτυξης για την απομονωμένη Σητεία.


Α.Ι.Γ

Post Top Ad

.............