Στο ΚΗΦΗ Δήμου Μυλοποτάμου είπαμε «το ψωμί, ψωμάκι» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Στο ΚΗΦΗ Δήμου Μυλοποτάμου είπαμε «το ψωμί, ψωμάκι»

Η τελευταία μας συνάντηση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού σχολείου Περάματος είχε απ' όλα. Ιστορίες σποράς, με το αλέτρι που όργωνε λίγο μετά τα πρωτοβρόχια κι έσπερναν το σιτάρι ή το κριθάρι!
Ιστορίες θερισμού, που Ιούνιο μήνα μες τη ζέστη φορούσαν κεφαλομάντηλα και θέριζαν τα σπαρμένα! Ιστορίες αλωνίσματος, που κουβαλούσαν με το γάιδαρο τα δεμάτια στο έτοιμο αλώνι, και την χαρά των παιδιών που κάθιζαν στο βολόσυρο κι έκαναν βόλτες κι ήταν το δικό τους «Καρουζέλ»!


Ιστορίες από το αλώνι που έμεναν τη νύχτα για να 'χουν την έγνοια της σοδειάς τους με γέλια, καλαμπούρια, ρακί με το βρισκούμενο... και τσουπ να το το γλέντι!
Ιστορίες με το χειρόμυλο και όχι μόνο γιατί αλέσαμε όλοι μαζί χόντρο για να μαγειρεύουμε με τους χοχλιούς, με τις πατάτες, τις μελιτζάνες, το κρέας, τον κεντανέ, το τζορμπα, και το γάλα για να κάνουμε γλυκό και ξινό χόντρο για τις προμήθειες του χειμώνα!
Ιστορίες για το αλεύρι. Το αλεύρι που βγάλαμε σαν κοσκινίσαμε στην κνισάρα το χόντρο και κάναμε τη χειρομυλόπιτα, που ήταν η χαρά των παιδιών, τότε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής.
Όταν όμως ο καρπός ήταν πολύς τον πήγαιναν στον μύλο, κι εδώ στην περιοχή μας είχαμε πολλούς, γιατί είναι ο ποταμός, από 'κει πήρε το όνομα Μυλοπόταμο. Ήταν νερόμυλοι, άλεθαν το σιτάρι για να γίνει το ψωμί, το παξιμάδι, η πίτα, το ζυμαρικό, το μακαρονικό, το γλυκό να τραφεί η φαμίλια.
Φτιάξαμε ψωμί και παξιμάδι, μοσχομύρισε ο τόπος... φέραμε τυρί, ελιές, ντομάτα και ξυλάγγουρο (αυτά τα αγοράσαμε, όμως οι ηλικιωμένοι μας είπαν πως τα έκοβαν από το μποστανάκι τους), κολατσίσαμε παρέα όλοι μαζί, μικροί-μεγάλοι, μας ταξίδεψε μαγικά με τσι κοντυλιές του ο μουσικός Αντώνης Λεοντίδης που ήρθε να μας διασκεδάσει, για το χατίρι της γιαγιάς του που είναι μαζί μας στο ΚΗΦΗ. Δεν είχε λέει πασαδόρο, αλλά τον αντικατέστησε επάξια ο κ. Νίκος μας με δύο κουτάλια και πολύ μεράκι!
Ο κ. Γιώργος είχε 30 χρόνια να χορέψει, από τότε που έχασε την Κορμάρω του, μα για το χατίρι μας χόρεψε σήμερα!
Η κ. Σοφία πενθεί γιατί έχασε το σύντροφό της μα έκανε δυο ζάλα έτσι για το καλό, κι η Ναυσικά χόρεψε με το μπαστούνι της!
Με τουτα και με κείνα.... «είπαμε το ψωμί ψωμάκι»... με γλυκές αναδρομές, όμορφες διηγήσεις και χίλια μηνύματα για τα παιδιά μας που μας ευχαρίστησαν για όλα, τα κεράσαμε και από ένα παξιμαδάκι για να πουν την ιστορία του στο σπίτι τους το μεσημέρι.
Καλό καλοκαιράκι παιδιά! Από Σεπτέμβρη πάλι!

Η υπεύθυνη της Δομής, Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Post Top Ad

.............