Ο Aρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Ο Aρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας


Mε κάθε λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών και πλήθους ευσεβών χριστιανών της πόλεως τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Ευαγγελίστριας Σητείας ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατά τον οποίο χοροστάστησε, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.


 
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι  είναι ευαγγελισμός για τη σωτηρία όλου του ανθρωπίνου γένους και η μεγαλύτερη είδηση μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Δεν είναι μόνο Θεομητορική εορτή και η αρχή και η ρίζα όλων των Δεσποτικών εορτών, αλλά κι η εορτή που αποκαλύπτει τους ακατάλυτους δεσμούς του ευσεβούς Γένους των Ελλήνων με το πανσεβάσμιο πρόσωπο της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και Προστάτιδος και Σκέπης του Γένους μας. Όπως σημείωσε, η Παρθένος Μαρία είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο που δέχθηκε να δανείσει την ανθρώπινη σάρκα στον άσαρκο Υιό και Λόγο του Θεού, κυοφορώντας στα σπλάχνα της το «πυρ της θεότητος», κατέστη η γέφυρα επανασύνδεσης με τον τον Θεό και αναδείχθηκε «μεθόριος μεταξύ κτιστής και ακτίστου φύσεως». Η απάντησή της Θεοτόκου: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» δηλώνει την υπακοή της στον λόγο του αρχαγγέλου Γαβριήλ και στον Θεό, για ένα γεγονός που ήταν παράδοξο για την ανθρώπινη λογική, και εκφράζει όχι μόνο τη δική της, ελεύθερη, εκούσια και θεληματική υπακοή της, αλλά και τη συγκατάθεση ολόκληρου του κόσμου για τη σωτηρία του, που ήταν απαραίτητη καθώς Θεός δεν θα έσωζε τον άνθρωπο χωρίς τη συγκατάθεσή του, αφού σέβεται την ελευθερία του.


Επίσης, αναφέρθηκε στο «ξένον και απόρρητον θαύμα» μυστήριο της ασπόρου συλλήψεως της «απειράνδρου» και «απειρογάμου» Παρθένου, και της ατρέπτου, ασυγχύτου, αδιαιρέτου και αχωρίστου ενώσεως της θείας και της ανθρώπινης φύσης στο πρόσωπο του Χριστού, που «μετέσχε του ημετέρου φυράματος» χωρίς να αλλοιωθεί και να μεταβληθεί η θεία φύση του.


Ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ακόμα ότι είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην Κυρία Θεοτόκο για τις άπειρες ευεργεσίες της στα ανθρώπινο γένος και παρότρυνε όλοι να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τον βίο της αρετής και τον δρόμο της αγιότητας που η Εκείνης βάδισε, θέτοντάς την ως πρότυπο ευσεβείας, αγνότητας, ταπεινότητας, υπακοής και τήρησης του θείου θελήματος στη ζωή μας.


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να αξιωθούμε να αναδειχθούμε άξιοι της ελευθερίας που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας να σκέπει και να περιφρουρεί και να λυτρώνει όλους και το έθνος μας «εκ παντοίων κινδύνων». 

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Εφημέριοι της πόλεως και όμορων Ενοριών και συμμετείχαν πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων ήταν και ο εκ Σητείας Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Σητείας Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής κ.α.


Post Top Ad

.............