Τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη Σπύρο Χαιρέτη ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ )βράβευσε στην αποψινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου.
Πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, ποιητή, γλύπτη και ζωγράφο, με καταγωγή από το Καμάρι, που με τα έργα του εντυπωσιάζει το κοινό σε κάθε έκθεσή του.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ανέφερε: «Αγαπητοί Συνάδελφοι, νιώθω πολύ μεγάλη ικανοποίηση που το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να τιμήσει απόψε ένα πολύ αξιόλογο συμπολίτη μας. Πρόκειται για έναν εκλεκτό Μαλεβιζιώτη, τον κ. Σπύρο Χαιρέτη, που μας κάνει την τιμή να βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας.
΄
Επιτρέψτε μου αγαπητοί συνάδελφοι, με δυο λόγια να σας τον παρουσιάσω:
Ο σεβάσμιος Σπύρος Χαιρέτης είναι ένας αυτοδίδαχτος, λαϊκός καλλιτέχνης, με πλούσιο και πολυσχιδές έργο στους τομείς που αποτελούν τις μεγάλες αγάπες του: Την ποίηση, τη ζωγραφική και την γλυπτική.
Γεννήθηκε στο Καμάρι Μαλεβιζίου. Είναι γόνος πολυμελούς και -ως συνήθως τότε- όχι οικονομικά εύρωστης οικογένειας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό, και σε νεαρότατη ηλικία μετέβη στο διπλανό Κεραμούτσι, για να μάθει την τέχνη του τσαγκάρη. Έπειτα θα κατεβεί στο Ηράκλειο, θα εγγραφεί στην Εμπορική Σχολή, και παράλληλα, αν και νεότατος, θα ανοίξει το δικό του τσαγκάρικο στην πόλη. Πολλοί Ηρακλειώτες θυμούνται ακόμη εκείνο το μικρό τσαγκάρικο στο Καμαράκι, δίπλα στην Αρμένικη εκκλησία, με το οποίο ο κ. Σπύρος θα βιοποριστεί και θα ζήσει με αξιοπρέπεια το σπίτι του και τα 3 παιδιά του. Χιλιάδες Ηρακλειώτες, άντρες, και γυναίκες, θα του εμπιστευτούν την υπόδηση τους, και το εργαστήρι του είναι μεταξύ των πιο ονομαστών της πόλης.
Ακόμη όμως κι αν τα κατασκευάσματα της δουλειάς του, ήταν αληθινά καλλιτεχνήματα για τα μέτρα της εποχής, ωστόσο η τέχνη του τσαγκάρη δεν του ήταν αρκετή για να διοχετεύσει σε αυτήν τη διάπυρη επιθυμία του για την καλλιτεχνική δημιουργία. Από νωρίς, παράλληλα με τον καλό αγώνα της βιοπάλης, ο Σπύρος Χαιρέτης στράφηκε και στις καλές τέχνες, που αποτελούσαν, όπως προ είπα, το ασίγαστο πάθος του: Την ποίηση, τη ξυλογλυπτική και τη ζωγραφική.
Από τα άξια χέρια του θα ζωγραφιστούν δεκάδες ζωγραφικοί πίνακες, με κάθε είδους θεματολογία, και θα λαξευτούν εκατοντάδες κομμάτια ξύλου, για να πάρουν ποικίλες μορφές και φόρμες: Καθημερινά αντικείμενα, στολίδια, αγαλματίδια. Εμπνευσμένα όλα από τα μεγάλη δεξαμενή της παράδοσης της Κρήτης, την ιστορία, τα γράμματα και τον πολιτισμό της... Και ο ποιητικός του λόγος, λένε οι ειδικότεροι από μένα, πως είναι ρέων, πηγαίος, και πως πατεί στη στέρεα βάση της παράδοσης.
Ένας ανήσυχος, φιλομαθής και δημιουργικός άνθρωπος, είναι ο κ. Σπύρος Χαιρέτης. Από εκείνους τους παλαιάς κοπής ανθρώπους, τους σπάνιους, που οι άλλοι λέγανε γι' αυτούς πως "ό,τι δουν τα μάτια τους το κάνουνε τα χέρια τους". Και κάμανε τόσα πολλά πράγματα τα χέρια και το μυαλό του κ. Σπύρου που γέμισε χώρους ολόκληρους από τα καλλιτεχνήματα της σκέψης του και των χεριών του.
Για το πλούσιο έργο του ο Σπύρος Χαιρέτης έχει τιμηθεί με πολλές ατομικές εκθέσεις, και έχει αποσπάσει επαίνους και τιμητικές διακρίσεις, από πολλούς φορείς του τόπου. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να πράξει τα δέοντα και ο Δήμος Μαλεβιζίου, και να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στον κ. Σπύρο, που είναι γέννημα και θρέμμα της Μαλεβιζιώτικης γης.
Αγαπητέ κ. Σπύρο Χαιρέτη, καταρχήν να σε καλωσορίσω - κι εσένα και την οικογένειά σου - στο δημοτικό Συμβούλιο της γεννέτειράς σου, το Μαλεβίζι! Να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω δημόσια εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου για το έως σήμερα έργο σου! Και να ευχηθώ να είσαι γερός και δυνατός και να υπηρετείς τις τέχνες σου για πολλά ακόμη χρόνια, τιμώντας το όνομά σου, το χωριό σου και το Μαλεβίζι