Θερμή υποδοχή Φώφης Γεννηματά στα Ανώγεια-Το παρασκήνιο της επίσκεψης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Θερμή υποδοχή Φώφης Γεννηματά στα Ανώγεια-Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης
ΦΩΤΟ ΑΓΓΕΛΑ ΣΚΟΥΛΑ
Τσι Δημοκράτες κάλεσε από τα Ανώγεια τώρα,
σε πανστρατιά να βγάλουμε, πάλι ψηλά τη Χώρα..

Έχεις βαριά κληρονομιά, για αυτό το κάθε ζάλο,
που κάνεις πρέπει να τιμά το Κύρη το Μεγάλο..

Τσι Δημοκράτες κάλεσε σε πανστρατιά μεγάλη,
ο ήλιος πρέπει στα ψηλά, να ξανανέβει πάλι..

Θερμότατης υποδοχής έτυχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την δίωρη επίσκεψη της στα Ανώγεια σήμερα Σάββατο 2 Μαρτίου, με την ίδια να δηλώνει ενθουσιασμένη και ευτυχισμένη από την πρώτη της παρουσία στα Ανώγεια είτε ως πολίτης είτε ως αρχηγός κόμματος και γοητευμένη από την ομορφιά του τόπου και την ζεστασιά των κατοίκων. Με τις παραπάνω μαντινάδες την υποδέχθηκε έξω από το Δημαρχείο ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του ΚΙΝ.ΑΛ Μανόλης Πασπαράκης  (Μούγερης), μαντινάδες που είχε γράψει σε κάθε ένα από τα τρία βιβλία του ποιητή Γιώργη Αγ.Κουτάντου που της προσέφερε, μαζί με ένα λευκό μαντηλέ που της πέρασε στο λαιμό.
Θερμή υποδοχή και από τον Δήμαρχο Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη που αφού την καλωσόρισε την οδήγησε μέχρι το γραφείο του στο Δημαρχείο για να της προσφέρει δώρα αλλά και να συζητήσουν για τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής και γενικότερα του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Δεκάδες πολίτες την περίμεναν για να της σφίξουν το χέρι και να της ευχηθούν καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές του 2019.





Την Φώφη Γεννηματά υποδέχτηκαν στα Ανώγεια πέραν από τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων, πλήθος επισήμων και πολιτευτών του κόμματος. Ανάμεσα τους ήταν ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο πρώην βουλευτής Ιωάννης Σκουλάς, ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου και πρώην Βουλευτής Μανόλης Όθωνας, ο υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου με το ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος Κοτζαμπασάκης, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μιχάλης Σαρρής, ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων και Περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Γιάννης Παρασύρης, η υποψήφια Βουλευτής Ηρακλείου Ελένη Βατσινά, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΕΣΑμεα Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος, ο υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος και δικηγόρος Νίκος Σκουλάς,το στέλεχος του επιτελείου του ΚΙΝ.ΑΛ στη Κρήτη Βούλα Γεωργάκη και άλλοι.
Ενθουσιασμένη από το χωριό μας, αλλά και με συναίσθηση των ιερών χωμάτων που πατάει σε ένα τόπο με τρία Ολοκαυτώματα, η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε ένα λουλούδι στο μνημείο του Ανωγειανού αγωνιστή στην πλατεία Αρμί και συμβολικά σε εκείνο το χώρο στις δηλώσεις της προς τα Μ.Μ.Ε εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της στην διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, μιας από τις τελευταίες επιθυμίες όπως ανέφερε του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου,, αναφέροντας ότι από την πλευρά της θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για το θέμα αυτό. Παράλληλα ανέφερε ότι “ένας μύθος ακολουθεί τα Ανώγεια σε όλη την Ελλάδα και σήμερα αισθάνομαι ότι δένομαι ακόμα περισσότερο γιατί πια τα Ανώγεια έχουν για μένα συγκεκριμένα πρόσωπα..”
Μετά την παρουσία της στο Δημαρχείο, και  έπειτα από  τη συζήτηση με τον Δήμαρχο Ανωγείων κάθισε σε ένα μικρό μπουφέ που είχαν στήσει εκεί οι άνθρωποι του Δήμου. Η  Φώφη Γεννηματά χαιρέτησε δια χειραψίας όλους τους υπαλλήλους του Δήμου και ξεκίνησε μια μικρή βόλτα στο χωριό με τα πόδια. Σε κάθε της βήμα χαιρετούσε τους πολίτες που την καλωσόριζαν, ενώ οι ιδιοκτήτες των καφενείων της προσέφεραν ρακί και ντόπιους μεζέδες. Η Φώφη Γεννηματά, ξεναγήθηκε στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης  “Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη” από τον αρχαιολόγο Γιώργο Καλομοίρη δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την αισθητική του χώρου, αλλά και τα ευρήματα της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε Ζώμινθο και Ιδαίον Άντρο κάνοντας πολλές ερωτήσεις για την πορεία των ανασκαφών αλλά και την σημασία των ευρημάτων στο βουνό του Ψηλορείτη. Στο τέλος υπέγραψε στο βιβλίο του Κέντρου
Πληροφόρησης και ολοκλήρωσε τη βόλτα της πηγαίνοντας αρχικά στην πλατεία Μεϊντάνι, όπου άναψε ένα κερί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συζήτησε με τον πάτερ Ανδρέα Κεφαλογιάννη για τις αγιογραφίες των ηρώων της Επανάστασης του 1821, χαιρέτησε τους θαμώνες των καφενείων και κατευθύνθηκε αργότερα στο Περαχώρι. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι ένιωσε δέος στην επίσκεψη της στο σπίτι του Αρχάγγελου της Κρήτης Νίκου Ξυλούρη, ενώ έκανε μια βόλτα στα καφενεία του Περαχωριού, δέχτηκε το κέρασμα και το καλωσόρισμα των θαμώνων πριν αναχωρήσει από τα Ανώγεια με προορισμό το Μπαλί και τις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Η ομιλία του Δημάρχου Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη ενώπιον της Φώφης Γεννηματά
“Κυρία πρόεδρε, καλωσορίσατε στα Ανώγεια. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς η παρουσία σας στον τόπο μας. Είμαστε ένας μικρός αλλά ιστορικός δήμος, με μεγάλο όνομα όπως και εσείς αναφέρατε και αυτό προσπαθούμε όλοι μας να στηρίξουμε. Την μεγάλη μας κληρονομιά και ιστορία.Είμαστε ένας ορεινός δήμος και οι καταστάσεις σήμερα στη χώρα μας είναι δύσκολες. Έχουμε σημαντικά προβλήματα, όπως η υπό-στελέχωση των υπηρεσιών μας και οι υποδομές μας. Παλεύουμε όμως ενωμένοι καθημερινά και πιστεύουμε ότι όλα σιγά σιγά θα διορθωθούν με τον καιρό τους.
Ευτυχώς η πρόσφατη κακοκαιρία δεν έπληξε τόσο πολύ τα Ανώγεια όσο δυστυχώς συνέβη στην υπόλοιπη Κρήτη. Είναι το θέμα των ημερών, άλλωστε και εσείς αναφέρεστε σε αυτό ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη σας στο νησί μας. Εμείς ζητάμε και τη δική σας συνεργασία στο μέλλον για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας. Γνωρίζετε άλλωστε ότι η Ανωγειανή κοινωνία έχει παράδοση και ρίζες δημοκρατικές και πάντα στηρίζει και τις δικές σας προσπάθειες. Θα σας αναφέρω αργότερα και προσωπικά πως δουλεύει ο δήμος Ανωγείων και πως παρ όλες τις αδυναμίες μας στηρίζουμε τις υποδομές μας.
Ως δήμαρχος Ανωγείων και εκ μέρους όλων των Ανωγειανών, σας καλωσορίζω και πάλι στον φιλόξενο τόπο μας. Σας εύχομαι ότι καλύτερο για τη συνέχεια της μεγάλης σας προσπάθειας για την Ελλάδα που όλοι αγαπάμε και ονειρευόμαστε..”

Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο Δημαρχείο Ανωγείων
“Δήμαρχε πραγματικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη θερμή υποδοχή, Για όλα αυτά που άκουσα από τους Ανωγειανούς, για τις καταπληκτικές μαντινάδες και για τα λόγια σας. Πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη σήμερα, γιατί παρόλο που έχω έρθει πάρα πολλές φορές στην Κρήτη από υπέρ Νομάρχης μέχρι και σήμερα, δεν είχε τύχει ποτέ να τα καταφέρω να έρθω στα Ανώγεια. Όπως είπε κάποιος πριν, το όνομα σας είναι τόσο μεγάλο και ένας τεράστιος μύθος σας ακολουθεί όλους σας εδώ. Ένας μύθος που έχει να κάνει με τη λεβεντιά, με τη δημοκρατία, με τους Αγώνες, με την Ελευθερία. Αισθάνομαι ότι είστε ταυτισμένοι με όλα αυτά, με τις αξίες για τις οποίες μαχόμαστε μέχρι και σήμερα. Για αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πολύ μεγάλη η φόρτιση μου. Όλη η Ελλάδα σας θαυμάζει και αυτός ο θαυμασμός μέχρι τώρα ήταν από μακριά για μένα, αλλά τώρα που σας γνωρίζω, γίνεται ακόμα πιο ισχυρή αυτή η σχέση και πιο δυνατή, γιατί έχει πρόσωπα συγκεκριμένα. Συνεχίστε αυτό τον αγώνα. Έχει μεγάλη αξία αυτά τα χρόνια να αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία με αυτή την λεβεντιά των Ανωγειανών και το καθαρό πνεύμα σας.
Το κόμμα μας και την Βουλή την κοσμούσαν επί χρόνια άνθρωποι που προέρχονται από αυτόν εδώ τον τόπο και ήταν αυτό μεγάλη τιμή για όλους μας. Ελπίζω ότι αυτή η σχέση θα έχει διάρκεια, δύναμη και ισχύ. Δεν θα σταματήσει στο χθες. Όπως λέει και το βιβλίο που μου χαρίσατε εδώ, μιλάει και για τον Ενεστώτα αλλά και για τον Μέλλοντα.Να είστε όλοι καλά, πραγματικά σας ευχαριστώ όλους για αυτή σας την υποδοχή.”΄
Παραλειπόμενα-Μικρά από την επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στα Ανώγεια
-Ο πρόεδρος της δημοτικής οργάνωσης του ΚΙΝ.ΑΛ Ανωγείων Μανόλης Πασπαράκης ζήτησε στο γραφείο του Δημάρχου από την Φώφη Γεννηματά να διαβάσει η ίδια μια από τις μαντινάδες που αναγραφόταν σε ένα από τα τρία βιβλία (σ.σ το βιβλίο “Ενεστώτας Μέλλοντας) και είχε την αναφορά στον αείμνηστο πατέρα της Γεώργιο Γεννηματά. Η Φώφη Γεννηματά αν και δυσκολεύτηκε με την τοπική διάλεκτο και τη λέξη “ζάλο” διάβασε σε όλους τους παρευρισκόμενους την μαντινάδα και συγκινήθηκε για την αναφορά στον πατέρα της (Έχεις βαριά κληρονομιά, για αυτό το κάθε ζάλο,που κάνεις πρέπει να τιμά το Κύρη το Μεγάλο..).
-Τα δώρα του Δημάρχου Ανωγείων προς την Φώφη Γεννηματά, ήταν μια παραδοσιακή κρητική βούργια, μια δημιουργία από φυσητό γυαλί του Μάριου Χαλκιαδάκη από το εργαστήρι του στα Ανώγεια,, εκδόσεις του Δήμου για το Ιδαίον Άντρο, τα Μητάτα του Ψηλορείτη,dvd με την ιστορία των Ανωγείων και των Ολοκαυτωμάτων τους, αλλά και cd με την μεγάλη μουσική μας κληρονομιά και εκδόσεις για το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, αλλά και τον αείμνηστο πρώην δήμαρχο Ανωγείων Γεώργιο Κλάδο, που είχε “άριστη σχέση με τον πατέρα σας” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Καλλέργης.
-“Και μια παραδοσιακή κατσούνα βοσκού έπρεπε να της χαρίσεις δήμαρχε..” ανέφερε προς τον Μανόλη Καλλέργη ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Νίκος Ξυλούρης, “θα της χρειαστεί σίγουρα στο μέλλον, ώστε να απομακρύνει όσους δε κάνουν” τόνισε, σκορπώντας το γέλιο στους παρευρισκόμενους, αλλά και την απορία στη Φώφη Γεννηματά για το τι σημαίνει η λέξη..κατσούνα!


-Μια ιστορία για τον πατέρα της ανέφερε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πολίτης στη διάρκεια του μικρού μπουφέ που είχε στηθεί στο Δημαρχείο προκαλώντας συγκίνηση στη Φώφη Γεννηματά.”Θυμάμαι τις πρώτες κουβέντες του πατέρα σας όταν το 1981 τον συνοδεύσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών.Βρισκόμασταν σε ένα καφενείο, δεξιό καφενείο τότε, εσείς ήσασταν μικροί. Εκεί ο Γιώργος Γεννηματάς μας είπε. Σήμερα πήραμε την εξουσία. Αύριο έχουμε μια δουλειά μόνο. Να την παραδώσουμε στον λαό…” ανέφερε και σταμάτησε ο Γιώργος Πολίτης μη μπορώντας να συνεχίσει από την συγκίνηση.
-Ο πολύ καλός καιρός που επικρατούσε σήμερα στα Ανώγεια στάθηκε σύμμαχος στην επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά που περπάτησε στο χωριό και συνομίλησε με δεκάδες πολίτες. “Ήρθες στα Ανώγεια και βγήκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μετά από τόσες κακοκαιρίες..” της ανέφερε Ανωγειανός στον κεντρικό δρόμο του χωριού, αποσπώντας το χειροκρότημα της συνοδείας της.
Με σεβασμό άναψε ένα κερί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και συνομίλησε με τον πάτερ Ανδρέα για λίγα λεπτά. Η Φώφη Γεννηματά στάθηκε με δέος όπως είπε μπροστά στις εικόνες των ηρώων της Επανάστασης ενώ ο ιερωμένος του Ναού της τόνισε “Αυτές είναι οι αξίες και τα ιδανικά μας γιατί αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα υπήρχε Ορθοδοξία και Ελευθερία. Όσο και αν κάποιοι τους τους κατεβάζουν από τα σχολεία και τις δημόσιες αίθουσες, εμείς θα αντιστεκόμαστε και θα τους τιμάμε..”

Στο καφενείο του Μίχαλου στο Περαχώρι η Φώφη Γεννηματά συνάντησε και είχε ιδιαίτερα θερμή χειραψία με μια μεγάλη παρέα ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη, που αγαπάνε τα Ανώγεια και έρχονται κάθε χρόνο διοργανώνοντας γλέντια και περιηγήσεις στον τόπο. Ο σύλλογος τους λέγεται “Crete Connecting People (σ.σ Η Κρήτη Ενώνει τους Ανθρώπους). Ένα  από τα μέλη της προσέφερε μια μπλούζα τους στην Φώφη Γεννηματά που άκουσε με προσοχή τα λόγια και την αγάπη τους για τα Ανώγεια. Στο τέλος της ανέφερε:”Δεχτείτε αυτή τη μπλούζα μας, από ένα Μακεδόνα, από τη Μακεδονία που είναι μια και μόνο Ελληνική! Σας ευχόμαστε τα καλύτερα..”



“Είσαι απίστευτος. Μπράβο σου..” δήλωσε ενθουσιασμένη προς τον Αρχαιολόγο Γιώργο Καλομοίρη που την ξενάγησε στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης. Στη συνέχεια υπέγραψε στο βιβλίο του Μουσείου. Το κείμενο που έγραψε η Φώφη Γεννηματά αναφέρει τα εξής:
“Εξαιρετικό Μουσείο. Καταπληκτική αναπαράσταση των ανασκαφών. Εντυπωσιακό να συναντάς τέτοια δουλειά σε αυτό το μικρό μέρος με την μεγάλη Ιστορία. Το μεράκι και το πάθος κάνουν τη διαφορά. Ελπίζω σύντομα να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο και τα σχολεία να το επισκέπτονται συστηματικά. Συγχαρητήρια. Φώφη Γεννηματά 2-3-2019

Post Top Ad

.............