Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ημερίδα με θέμα «Αστικό Πράσινο και Κλιματική Αλλαγή», στο πλαίσιο της οποίας έγινε αναφορά των ενεργειών που έχει ήδη υλοποιήσει αλλά και εκείνων που προγραμματίζει ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο την αύξηση του αστικού πρασίνου.
Την ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου που συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGRIN, κύριο χρηματοδοτικό μέσο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το θέμα των πράσινων υποδομών και η ενσωμάτωση τους στα αστικά κέντρα με στόχο την βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων, ενώ έγινε ειδική αναφορά στο Ηράκλειο καθώς και στο Τμήμα Περιβάλλοντος που είναι αρωγός στην στρατηγική του Δήμου ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.
Αναπτύχθηκε επίσης το θέμα της χρήσης αυτόχθονων φυτικών ειδών στο αστικό πράσινο αλλά και η αξία της διαχείρισης των πράσινων υποδομών για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή.
Δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός : «Αυξήσαμε το πράσινο κατά 20%, θέλουμε ακόμα περισσότερο»
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Με επίγνωση της καίριας σημασίας του Πρασίνου στο αστικό περιβάλλον, θέσαμε, εξαρχής, στις προτεραιότητές μας, την αναβάθμιση, βελτίωση, φροντίδα, και επέκταση του φυτικού κεφαλαίου της πόλης μας.
Πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, σχολικά συγκροτήματα, μη οικοδομημένοι δημόσιοι χώροι, καθώς και τα τείχη που περιβάλλουν την πόλη μας, προσφέρονται για την ανάπτυξη του αστικού Πρασίνου. Πεποίθηση μας είναι ότι οι χώροι αυτοί υποστηρίζουν αφενός την ψυχική και σωματική ευεξία και αφετέρου λειτουργούν ως παράγοντες μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης
της θερμοκρασίας στα κέντρα των πόλεων (εσείς οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρεσθε στην έννοια της θερμικής νησίδας).
Θέλω μόνο να σας περιγράψω τούτο.
Πέρυσι τον Μάρτιο η πόλη μας αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη θεομηνία με μεγάλη ένταση νοτίων ανέμων, που είχε σαν αποτέλεσμα την μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα και η ατμόσφαιρα της σε πολύ μικρό χρόνο ήταν σχεδόν κορεσμένη από κόκκινη άμμο. Δεν υπήρχε ορατότητα στα λίγα μέτρα και βεβαίως τα προβλήματα αναπνοής ήταν έντονα ακόμα και στους υγιείς. Φαντάζομαι ότι όλοι σας το παρακολουθήσατε αυτό το φαινόμενο από τα ΜΜΕ.
Το πάρκο Γεωργιάδη ήταν από τα μοναδικά σημεία της πόλης που η ατμόσφαιρα του ήταν καθαρή και μπορούσε κάποιος χωρίς πρόβλημα να δει και να αναπνεύσει.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν ως δημοτική αρχή το Πράσινο εν γένει ως από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα και στην ανθεκτικότητα της πόλης μας.
Στόχος μας είναι όλο το κεφάλαιο του Πρασίνου να εμπεριέχεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό (Master Plan) που η αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου του δήμου μας αν και υποστελεχωμένη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού πρασίνου που αντιστοιχεί ανά κάτοικο.
Έτσι έχουμε καταφέρει την αύξηση κατά 20% του ποσοστού πρασίνου στην πόλη μας, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω αύξηση με αμείωτο ρυθμό και βέβαια προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις για την μη κοπή δένδρων στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό. Το παρόν Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGRIN που ο Δήμος μας συμμετέχει ως εταίρος με φορέα υλοποίησης το τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου, είναι για εμάς κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για το ότι θα αποκομίσουμε οφέλη από τα παραδοτέα του, αλλά και για το γεγονός ότι τα στελέχη μας αλληλεπιδρούν με άλλους εταίρους και με όλους εσάς και αναβαθμίζουν τις γνώσεις και τις ικανότητες τους (building capacity)».
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου Νίκος Φακουρέλης, στον δικό του χαιρετισμό, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τους τελευταίους 15 μήνες που έχω την τιμή να προΐσταμαι στο τμήμα Πρασίνου, βλέπω έναν καθημερινό αγώνα μιας υποστελεχωμένης υπηρεσίας να προσπαθεί να συντηρήσει το υπάρχον πράσινο από τη μια μεριά και να βρει λύσεις να το αυξήσει από την άλλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας ήδη έχουν φυτευτεί την τελευταία τετραετία πάνω από 2.300 δέντρα, 16.000 θάμνοι και 40.000 εποχιακά και ποώδη φυτά και έχει επιτευχθεί μια αύξηση της τάξεως του 20% σε έκταση πρασίνου. Τα ποσοστά αυτά θα βελτιωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες.
Η -για πρώτη φορά οργανωμένη- επικείμενη φύτευση των πρανών και των ισόπεδων τμημάτων του Ενετικού τείχους θα δώσει 45 στρέμματα νέων φυτεύσεων που θα υποστηρίζονται από σύγχρονο αυτόματο αρδευτικό δίκτυο (μελέτη που συντάχθηκε από το τμήμα πρασίνου προϋπολογισμού 700.000 ευρώ), συν τα 70 στρέμματα που θα προστεθούν ή θα βελτιωθούν μέσω του προγράμματος LIFE GRIN σε περιοχές όπως η Ερυθραίας (μέρος του Μινωικού πάρκου), πάρκο Θεοτοκόπουλου, ρέμα Χρυσοπηγής, κομμένο Μπεντένι, οδός Παναγιωτάκη και αλλού.
Επίσης, ο κανονισμός Πρασίνου που βρίσκεται ένα στάδιο πριν τη δημόσια διαβούλευση, θα προσπαθήσει να επαναδιατυπώσει τις σχέσεις των δημοτών απέναντι στο αστικό πράσινο και περιλαμβάνει αρχές, και δεσμεύσεις για την προστασία του από την μεριά του Δήμου αλλά και από την μεριά των Δημοτών.
Για πολλούς μεγάλους χώρους του αστικού ιστού του Ηρακλείου υπάρχουν ήδη μελέτες έτοιμες για υλοποίηση με πιο σημαντική αυτή που αφορά στη συντήρηση του
πρασίνου και των τεχνικών υποδομών των ενετικών τειχών (ήδη δημοπρατειθείσα) και την δημιουργία μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Παν. Κρήτης, τεχνητού υδροβιότοπου δυτικά του Παγκρητίου Σταδίου που πρόκειται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο σύντομα.
Υπάρχουν ακόμα , προτάσεις για δημιουργία πάρκου στη Κνωσσό για την ανάδειξη της αρχαιολογικής ζώνης που θα εκτείνεται από την Κνωσσό μέχρι τον Καρτερό, ο χώρος του αεροδρομίου Νίκου Κανζαντζάκη που όταν μετακινηθεί θα απελευθερώσει πολλά στρέμματα προς αξιοποίηση, το δέλτα του ποταμού Γιόφυρου με τα πρανή των ρεμάτων και τέλος στη θέση του πρώην καρτ ανατολικά του Ηρακλείου στην Νέα Αλλικαρνασσό.
Όλοι οι χώροι μαζί θα δώσουν ισόρροπα αέρα στην εικόνα και τη ζωή της πόλης μακροπρόθεσμα»