Υπεγράφη στο ΑΚΟΜΜ και την αίθουσα “Γεώργιος Κλάδος”, το καταστατικό της σύστασης δικτύου δήμων του Ψηλορείτη με την επωνυμία “Δίκτυο Ιδαίων” και έδρα τα Ανώγεια - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Υπεγράφη στο ΑΚΟΜΜ και την αίθουσα “Γεώργιος Κλάδος”, το καταστατικό της σύστασης δικτύου δήμων του Ψηλορείτη με την επωνυμία “Δίκτυο Ιδαίων” και έδρα τα Ανώγεια

Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης
Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

Στην αίθουσα “Γιώργος Κλάδος” της αναπτυξιακής εταιρίας ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία πολλών επισήμων, οι οποίοι με αφορμή την εκδήλωση υπέγραψαν το καταστατικό της σύστασης δικτύου δήμων του Ψηλορείτη, με την επωνυμία “Δίκτυο Ιδαίων”. Στην εκδήλωση βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος καθώς και Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι όλων των δήμων που υπέγραψαν το καταστατικό.
Η έδρα του “Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη” θα είναι στα Ανώγεια στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη. Στο καταστατικό υπάρχει η υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη, του Δημάρχου Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινου, του Δημάρχου Αμαρίου Παντελή Μουρτζανού, του Δημάρχου Γόρτυνας Νικόλαου Σχοιναράκη, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, του Δημάρχου Ρεθύμνου Γεωργίου Μαρινάκη και του Δημάρχου Φαιστού Γεωργίου Αρμουτάκη.

Σκοπός της σύστασης του Δικτύου Δήμων είναι η από κοινού  εθελοντική και στενή συνεργασία των Δήμων της περιοχής του Ψηλορείτη καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα που έχουν σχέση με την γεωγραφική ιδιαιτερότητα του συνόλου ή τμήματος της έκτασης τους και η από κοινού διεκδίκηση λύσεων για τα πραγματικά τους προβλήματα που αφορούν γενικότερα την πολιτισμική, περιβαλλοντική και εν γένει αναπτυξιακή τους πορεία, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη τους. Παράλληλα στόχος είναι η προώθηση και εφαρμογή μέτρων για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Ψηλορείτη.
Να αναφέρουμε ότι μετά την κοπή της πίτας ο Δήμος Ανωγείων παρέθεσε τραπέζι στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός” όπου όλοι απόλαυσαν τα αυθεντικά ανωγειανά εδέσματα και την περιποίηση του ιδιοκτήτη της Αλέκου Νταγιαντά και των γιων του Γιώργου και Αντώνη.Στο τραπέζι συζητήθηκαν τα θέματα του ΑΚΟΜΜ αλλά και της νέας πλέον εταιρείας του δικτύου των δήμων και τις μελλοντικές ενέργειες της. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο τυχερός της βραδιάς ήταν ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Κοκολάκης, ο οποίος κέρδισε το φλουρί που συνοδευόταν από ένα tablet ως δώρο!
Για την σημασία της υπογραφής του καταστατικού του Δικτύου Ιδαίων, αλλά και το σπουδαίο έργο που γίνεται στην αναπτυξιακή ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης, μίλησαν σε δηλώσεις τους στην “Α” ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Δημήτρης Κόκκινος και ο πρόεδρος του ΑΚΟΜΜ Δημήτρης Παττακός. Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν:
Μανόλης Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων
“Τους ευχαριστώ θερμά όλους για την παρουσία τους εδώ σήμερα, τόσο τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη όσο και τους δημάρχους και τους εκπροσώπους τους. Τους ευχαριστούμε για την παρουσία και την στήριξη τους στο ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης, σε μια περίοδο που έχουμε πολλά πράγματα και στόχους στο μυαλό μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών μας.Σε αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε τη σύσταση του καταστατικού του δικτύου δήμων του Ψηλορείτη, ενώ στο ίδιο πλαίσιο συζητούμε και για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε) οι οποίες ήδη δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν προοπτική και στη δική μας περιοχή και στις υπόλοιπες. Θέλαμε η εκδήλωση της κοπής της πίτας να συνδυαστεί με την υπογραφή του καταστατικού ώστε να ευχαριστήσουμε και από κόντά το Σταύρο Αρναουτάκη για τη μεγάλη συμβολή του σε όλες μας αυτές τις προσπάθειες.
Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του ΑΚΟΜΜ για την προσπάθεια που καταβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα θα έχουν τη δική μας στήριξη σε οτιδήποτε μας ζητηθεί και μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Τους εύχομαι δύναμη να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο μας..”
Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
“Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ σήμερα και ειδικά σε αυτή την αίθουσα που την έχετε ονομάσει “Γιώργος Κλάδος”, του οραματιστή δημάρχου της περιοχής και προέδρου του ΑΚΟΜΜ.. Είχα συνεργαστεί μαζί του για πολλά χρόνια, εγώ ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Όλοι εσείς εδώ συνεχίζετε ένα σημαντικό έργο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί μπορούμε να δίνουμε και εμείς τη βοήθεια μας για να διατηρούνται αυτές οι εταιρείες και εδώ και στο Ηράκλειο και στο Λασίθι.Είμαι βέβαιος ότι χωρίς τη στήριξη της Περιφέρειας αυτές οι εταιρείες θα είχαν σοβαρά προβλήματα, όμως εμείς βλέπουμε την ανάγκη να υπάρχουν ώστε να υπάρχει και ανάπτυξη στην ενδοχώρα και στηρίζουμε μέσα από τα έργα και τα Leader. Δεν είναι τυχαίο ότι δώσαμε και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ώστε όλες οι περιοχές της Κρήτης να μην παρουσιάζουν ελλείψεις πάνω στα αναπτυξιακά έργα που εμείς έχουμε βάλει στο δικό μας πρόγραμμα..”
 Δημήτρης Παττακός, διευθυντής αναπτυξιακής εταιρείας ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης
“Το ΑΚΟΜΜ αποφάσισε φέτος να κόψει την πίτα του μετά από αρκετά χρόνια που έχει να το κάνει, γιατί θέλαμε να δώσουμε κάποιους συμβολισμούς. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όπου υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα, πάρα πολλές προκλήσεις. Με την ευκαιρία σήμερα κάναμε και μια μικρή ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση των περιοχών UNESCO στην Κρήτη, αλλά και για να υπογραφεί το καταστατικό του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη.
Εκτός τις αστικές, ουσιαστικά είναι τρεις Ο.Χ.Ε που αφορούν αγροτικές περιοχές, μια είναι στο Ρέθυμνο και Άγιο Βασίλειο, η άλλη είναι στο Λασίθι σε Άγιο Νικόλαο Ιεράπετρα και Οροπέδιο και τρίτον οι 14 δήμοι μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη καθώς και ο Δήμος Ηρακλείου και Ρεθύμνου και δήμοι των Χανίων. Οι Ο.Χ.Ε έχουν έργα που έχουν να κάνουν με τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, με κάποιες υποδομές και επίσης με ένα μεγάλο οριζόντιο θα έλεγα έργο ενός εκατομμυρίου που αφορά την κοινή προβολή αυτών των περιοχών προς τα έξω. Ο στόχος είναι να δομηθεί ένα εναλλακτικό προϊόν τουριστικό που θα λέγεται περιοχές UNESCO της Κρήτης. Καταλαβαίνεται ότι είναι μια σημαντική προστιθέμενη αξία για την περιοχή.
Για το δίκτυο των Ιδαίων τώρα, είναι κάτι το οποίο έγινε για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι να μπορεί να δίνεται τεχνική στήριξη στους δήμους της περιοχής, γιατί όσο και να ακούγεται παράξενο το ΑΚΟΜΜ αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να το κάνει αυτό με βάση το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει.Ο δεύτερος λόγος είναι  να στηρίξει περισσότερο τη λειτουργία του Γεωπάρκου γιατί και εδώ υπάρχει δυσκολία στη χρηματοδότηση του από το ΑΚΟΜΜ. Είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτηθεί το Γεωπάρκο μέσα από τους Δήμους μέσα από αυτή την αστική εταιρία την οποία τη προβλέπει ο Καλλικράτης με το άρθρο 101.
Όλοι οι δήμοι συμφώνησαν, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση για τυπικούς λόγους καθαρά και σήμερα υπογράφτηκε το καταστατικό σε μια πανηγυρική ας πούμε εκδήλωση με την κοπή της πίτας..”

Post Top Ad

.............