Παρουσιάζεται το βιβλίο «Οικογένεια Σκουλά, Η ιστορία της» την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Οικογένεια Σκουλά, Η ιστορία της» την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου


Το βιβλίο Σταύρου Χριστοδουλάκη με τίτλο:
«Οικογένεια Σκουλά, Η ιστορία της» Ιστορική-αρχειακή έρευνα Γεώργιος Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα (Αρχείο Οικογένειας Σκουλά) παρουσιάζεται στις 22 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 19:00, στην Αίθουσα «Μανώλης Καρέλης», Κτίριο «Ανδρόγεω», του δήμου Ηρακλείου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλειος Λαμπρινός
Ο Επίτιμος Πρόξενος Λουξεμβούργου στην Κρήτη
κ. Γεώργιος Αεράκης
Εκ μέρους της Οικογένειας Σκουλά, χαιρετίζει – καλωσορίζει,
ο π. Υπουργός κ. Νίκος Σκουλάς
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής
κ. Γεώργιος Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα, Συγγραφέας, Ερευνητής
κ. Μιχάλης Γεωργίου Σκουλάς
κ. Σταύρος Ν. Χριστοδουλάκης
Την εκδήλωση συντονίζει, κ. Γεώργιος Βιτώρος

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Οικογένεια Σκουλά, Η ιστορία της» την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης για το βιβλίο του:
Η παρούσα μελέτη αφορά στην οικογένεια Σκουλά, μία από τις πιο μεγάλες οικογένειες της Κρήτης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μεγαλονήσου διότι τα περισσότερα από τα μέλη της υπήρξαν πρωτεργάτες στις μεγάλες κρητικές επαναστάσεις, όπως στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869, και με την αυτοθυσία τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της νήσου.
Από την οικογένεια Σκουλά των Ανωγείων -διότι σε αυτήν εστιάζεται η παρούσα μελέτη- έχουν αναδειχθεί σπουδαίες προσωπικότητες τόσο σε σημαντικές ιστορικές στιγμές, όπως αυτή του Εμμανουήλ Αναγνώστου Σκουλά, του φερόμενου –σύμφωνα με τα νέα ιστορικά στοιχεία– ως πυρπολητή της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και του Γεώργιου Αθανασίου Σκουλά, έναν από τους 62 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς μάρτυρες, όσο και σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, αφού πολλά μέλη της συνεργάστηκαν με ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Βασίλειος Σκουλάς που υπήρξε ο στενότερος φίλος και συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου σε όλη τη διάρκεια του βίου του, ο Νίκος και ο Θανάσης Σκουλάς, στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, ο μουσικός-καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς κ.ά.
Αυτή η μελέτη δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιστημονικό τρόπο, εάν δεν υπήρχε η αγαστή συνεργασία του συγγραφέα με τον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Γεώργιο Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα, ο οποίος, ως θεματοφύλακας, κάτοχος και επόπτης του ιστορικού αρχειακού υλικού της οικογένειας Σκουλά, συνέλεξε το υπάρχον υλικό μαζί με ανάλογο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό που αφορούσε στην οικογένεια και το παρέδωσε προς διασταύρωση, χρήση και δημοσίευση στον γράφοντα, προκειμένου να υπάρχει αντικειμενικότητα στην έρευνα και ο οποίος στη συνέχεια το εμπλούτισε και το επιβεβαίωσε με επιπλέον ιστορικά στοιχεία που είχε συλλέξει ο ίδιος, δημιουργώντας το εν λόγω σύγγραμμα.
Η οικογένεια Σκουλά έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία και τα μέλη της εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στην πρόοδο της πατρίδας. .”ολοκληρώνει.
Ο Σταύρος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ψυχικού (1987).
Από το 1994 άρχισε να ασκεί το διδακτικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Δημοτική Εκπαίδευση. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Πατρών (2002-2005). Το 2005 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε τιμητικές υποτροφίες του ΙΚΥ επί δύο έτη.
Από το 2012 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής σε Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας. Το 2017 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με βαθμό «Άριστα» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Συμμετέσχε σε επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν το σχολείο στην ευρύτερη κοινωνία ή την εκπαιδευτική κοινότητα (Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. 2012-2015, Προγράμματα Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας).
Παράλληλα, συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και έκανε εισήγηση σε επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η Εκκλησία της Κρήτης κατά την Αραβοκρατία (824-961 μ.Χ.)», Ηράκλειο Κρήτης 2011 (δημοσίευση στον τόμο 11, περιοδικό  GRAECO-ARABICA, Ηράκλειο Κρήτης 2011). Επίσης συμμετέχει ωςπροσκεκλημένος ομιλητής σε ραδιοφωνικές εκπομπές, εκδηλώσεις και  βιβλιοπαρουσιάσεις.
Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης στο επιστημονικό περιοδικό Αέροπος (1999), ανέλαβε τις διορθώσεις του περιοδικού Ελληνική Αγωγή (2008) και  επιμελήθηκε από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας τα συγγράμματα Αττικόν Ύδωρ (Αθήνα 2009), Ένας Γεωργιανός προσκυνητής στον Βυζαντινό κόσμο  του 9ου αιώνα: ο Άγιος Ιλαρίων ο Γεωργιανός (διδακτορική διατριβή, Αθήνα 2010), Κανέλα από τη Σμύρνη (Αθήνα 2015) και Το απουσιολόγιο του χρόνου από τις εκδ. Μ. Γκιούρδας (Αθήνα 2017).

Post Top Ad

.............