Τώρα «τρέχει» και στην Ελλάδα ο ποδηλατικός τουρισμός - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Τώρα «τρέχει» και στην Ελλάδα ο ποδηλατικός τουρισμός


Σύμφωνα με μια μελέτη που παράγγειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012, εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται 2.295 εκατομμύρια τουριστικά ταξίδια με ποδήλατο στην Ευρώπη και η αξία τους υπερβαίνει τα 44 δισ. ευρώ το έτος. Αυτό είναι το εκτιμώμενο σύνολο των εγχώριων και των διεθνών τουριστικών ταξιδιών με ποδήλατο. Παράλληλα, ο αριθμός των τουριστών με ποδήλατο που διανυκτερεύουν είναι 20,4 εκατομμύρια, ενώ ετησίως ξοδεύουν περίπου 9 δισ. ευρώ. 


Σε χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία και οι Κάτω Χώρες ο τουρισμός με ποδήλατο είναι σημαντικός, ενώ στην Ελλάδα αρκετοί επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν αποκτήσει πιστοποίηση για ξενοδοχεία φιλικά στο ποδήλατο (π.χ. το σήμα Bike Friendly), η οποία μπορεί να φέρει επιπλέον αφίξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και έτσι να επιμηκύνει τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κυρίως σε ορεινούς προορισμούς ή ακόμη και σε χιονοδρομικά κέντρα που παραμένουν αναξιοποίητα σε περιόδους που δεν έχει χιόνια. Σημαντικές προσπάθειες γίνονται και από ποδηλατικά σωματεία τα οποία μέσα από τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων προσπαθούν από τη μία να αναδείξουν τις ομορφιές της ορεινής Ελλάδας (μονοπάτια, βουνά, απομονωμένα χωριά κ.λπ.) και από την άλλη να προσελκύσουν μέσω του ποδηλάτου επισκέπτες αναψυχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός -το μεγαλύτερο και σημαντικότερο στην Ελλάδα- ορεινής ποδηλασίας είναι το Bike Odyssey. Πρόκειται για έναν οκταήμερο αγώνα ορεινής ποδηλασίας στην ευρύτερη περιοχή των νομών Γρεβενών, Τρικάλων, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο. 

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 620 χλμ., 19.800 υψομετρικές διαφορές και περνάει από 57 χωριά της ορεινής Ελλάδας διασχίζοντας την οροσειρά της Πίνδου. Τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος αγώνας προσελκύει σχεδόν το 50% των συμμετοχών από ξένες χώρες, ζωντανεύει απομονωμένα χωριά και γεμίζει ξενοδοχεία. Ο ποδηλατικός τουρισμός έχει όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να τον καταστήσουν οδηγό στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς οι ποδηλάτες προτιμούν ήπιες θερμοκρασίες, οπότε ταξιδεύουν κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο. Ακόμη, το ποδήλατο ως μέσο φιλικό προς το περιβάλλον μπορεί να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη των προορισμών, ενώ οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι χαμηλές τόσο από πλευράς των επιχειρήσεων όσο και των υποδομών, καθώς ο σχεδιασμός των ποδηλατικών μονοπατιών γίνεται με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. 

Οι τουρίστες που ανήκουν στην κατηγορία αυτών που ταξιδεύουν είτε χρησιμοποιώντας ως μέσο το ποδήλατο, είτε με σκοπό να κάνουν χρήση του ποδηλάτου σε ειδικές διαδρομές ανήκουν συνήθως στην ηλικιακή ομάδα των 35 – 55, είναι μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης και ξοδεύουν 3 – 4 φορές περισσότερα χρήματα από όσους ταξιδεύουν οδικώς. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη οι τουρίστες – ποδηλάτες ξοδεύουν ημερησίως περίπου 57 ευρώ, ενώ με μία μέση διαμονή 7,7 ημερών τα συνολικά έξοδά τους σε κάθε ταξίδι ανέρχονται στα 439 ευρώ.   Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Χρήστου Μακρυγιάννη στο newmoney.gr.

Διαβάστε περισσότερα: https://etravelnews.gr/trehei-kai-stin-ellada-podilatikos-tourimos/

Post Top Ad

.............